AGROSTAR: Subvenţia pentru lapte trebuie acordată direct crescătorilor de animale, nu procesatorilor

Crescătorii de animale, membri ai Federaţiei AGROSTAR, nu sunt de acord cu propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/ de a acorda subvenţia procesatorilor de lapte pentru a stimula astfel unităţile să cumpere mai mult din piaţa internă şi consideră că o astfel de măsură presupune un control al preţului de achiziţie la procesatori, ceea ce este greu de realizat, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Economica.net - joi, 17 sept. 2015, 08:06
AGROSTAR: Subvenţia pentru lapte trebuie acordată direct crescătorilor de animale, nu procesatorilor

‘(…) Subvenţia trebuie acordată crescătorilor de animale, ei fiind cei care au resimţit cel mai mult efectele scăderii preţului la lapte, încă de anul trecut, pe fondul embargoului impus Rusiei. Dispariţia cotei de lapte, de anul acesta, are de asemenea efecte devastatoare asupra producătorilor de lapte. Şi, ca şi când nu ar fi fost suficient, producătorii de lapte sunt afectaţi şi de secetă. Prin urmare, producătorii de lapte au cel mai mult nevoie de subvenţii. Altfel, vor fi nevoiţi să-şi lichideze efectivele’, a precizat, în comunicatul citat, secretarul general al AGROSTAR, Horaţiu Raicu.

Totodată, federaţia AGROSTAR apreciază că decizia de acordare a avansului de 50-70% din subvenţii, începând cu 16 octombrie, este binevenită, în condiţiile în care pierderile cauzate de secetă agricultorilor sunt considerabile. În ceea ce priveşte despăgubirile pentru secetă, AGROSTAR precizează că se vor acorda 400 lei/hectar pentru cultura mare, pentru fermierii neasiguraţi suma fiind la jumătate, respectiv 200 lei. Pentru păşuni şi pajişti sprijinul va fi in jur de 100 lei/hectar, scrie Agerpres.

‘Îngrijorător este faptul că aceste sume se vor acorda probabil în 2016, deoarece nu s-a făcut încă evaluarea privind efectele secetei’, a adăugat Raicu.

AGROSTAR, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, dar şi din cel bugetar. Federaţia este una dintre puţinele organizaţii afiliate pe plan internaţional, fiind afiliată UITA /International Union of Food Workers/ şi EFFAT /European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions/, la nivel european.

Comisia Europeană /CE/ a anunţat, în data de 15 septembrie, că toate cele 28 de state membre vor primi ajutoare în valoare totală de 420 milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor. Astfel, din anvelopa totală, România va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca şi Danemarca, dar mai puţin decât Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai puţin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

Alte măsuri din planul de sprijin includ scheme de stocare privată pentru produse lactate şi carne de porc, precum şi posibilitatea acordării de avans la plăţile directe.

Câteva mii de producători de lapte şi carne de porc au protestat, la începutul acestei luni, pe străzile din Bruxelles, pe fondul reuniunii miniştrilor Agriculturii din ţările membre. Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova în replică la sancţiunile adoptate de UE după criza ucraineană, apasă greu asupra pieţelor, în condiţiile în care Rusia era destinaţia a 10% din exporturile agricole din UE. La rândul ei, piaţa laptelui suferă din cauza unei supraproducţii la nivel mondial. Pe lângă lipsa pieţei din Rusia, cererea scăzută din China şi creşterea producţiei în cadrul UE după eliminarea cotelor de lapte, la 31 martie, au creat un dezechilibru.

Potrivit AFP, o mică parte dintre statele membre, în frunte cu Franţa, continuă să susţină ideea unei majorări a preţurilor de intervenţie pe piaţa laptelui, adică a preţului la care UE decide să cumpere stocurile de lapte pudră şi unt, pentru a susţine preţul laptelui. Potrivit ministrului francez al Agriculturii, aproximativ zece state membre s-au pronunţat în favoarea acestei măsuri, însă, Comisia a subliniat că acest mecanism nu este soluţia pe care o are în vedere.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul energiei electrice a scăzut în noiembrie în România, după patru luni consecutive de creștere
Prețul energiei electrice a scăzut în noiembrie în România, după patru luni consecutive de creștere
Prețul energiei electrice vândute pe piața spot a scăzut ușor în noiembrie, penultima lună a anului fiind prima în care prețul scade după patru luni consecutive de creștere....
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susține nici rectificarea  bugetului UE, nici aderarea Ucrainei la UE
Ungaria nu susţine rectificarea bugetului Uniunii Europene şi începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat ...
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
A fost aprins iluminatul de Sărbători din Capitală. Instalațiile au costat 5 mil. lei
Iluminatul festiv din Capitală şi luminile din Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei au fost aprinse, joi, de trei ...
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța va lansa licitații pentru 10.000 MW în eolian offshore, în 2025
Franța a anunțat că intenționează să lanseze o cerere de oferte pentru instalarea a 10 GW în parcuri eoliene offshore, ...