AHK România: 68% dintre companiile germane în România se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în următorul an

Peste două treimi (68%) dintre companiile germane în România, membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Româno - Germană (AHK România), se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei propriei companii, potrivit unui studiu realizat în toamna acestui an, comparativ cu datele din primăvară, când ponderea acestora era de 75%, notează Agerpres.
Economica.net - joi, 10 dec. 2015, 19:59
AHK România: 68% dintre companiile germane în România se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei în următorul an

Din chestionarul de conjunctură realizat de AHK România în septembrie 2015 reiese că firmele germane sunt încrezătoare referitor la situaţia actuală a propriei companii.

‘În ceea ce priveşte aşteptările conjuncturale, companiile sunt ceva mai rezervate în toamnă decât erau în primăvară. Pentru următoarele 12 luni, 68% din companii se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei (primăvară: 75%). Intenţiile de angajare ale companiilor – membre AHK sunt de asemenea mai rezervate decât în primăvară’, potrivit studiului.

Studiul AHK arată că firmele doresc în continuare să facă angajări, dar se confruntă cu lipsa personalului calificat şi sunt îngrijorate de actualele propuneri de modificare a legislaţiei muncii.

‘În ceea ce priveşte intenţia companiilor de a realiza investiţii în următoarele 12 luni, aşteptările acestora s-au diminuat, dar intenţiile în ce priveşte investiţiile rămân stabile’, relevă studiul.

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea economică identificaţi în rândul respondenţilor barometrului lansat de AHK sunt condiţiile-cadru economice şi politice.

‘Este vorba de factori precum infrastructura, administraţia publică şi achiziţiile publice, unde România se clasează sub media celorlalte state din Europa Centrală şi de Est. Lipsa personalului calificat reprezintă pentru dezvoltarea economică a companiei un alt risc important’, susţin autorii studiului.

Pentru companiile membre AHK, perspectivele pozitive s-au diminuat faţă de rezultatele chestionarului din primăvară. Astfel, companiile sunt mai puţin optimiste, ‘ceea ce ar putea pe de-o parte să ţină de faptul că în 2016 vor avea loc alegeri locale şi parlamentare, că există nesiguranţă în ce priveşte efectele măsurilor fiscale adoptate şi planificate şi de evenimentele din branşa auto care duc la reţinere şi atenţie sporită’.

‘Dar şi provocările pe plan european, precum problema refugiaţilor, au fost factori care au dus la acest rezultat’, relevă datele studiului.

Pentru companiile membre ale Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER), barometrul pentru anul 2015 este pozitiv, înregistrând o evoluţie semnificativă comparativ cu anii anteriori, atât cu privire la mediul extern al companiei (economic, politic, social, atractivitatea României), cât şi referitor la situaţia internă a companiilor (cifră de afaceri, rentabilitate sau investiţii).

Realizat de trei ori pe an, în februarie, în iulie şi în noiembrie, barometrul de conjunctură economică al CCIFER oferă o imagine generală a percepţiei directorilor de companii din comunitatea de afaceri franco-română.

Ediţia realizată în luna noiembrie este cea mai optimistă din acest an, majoritatea indicatorilor fiind în creştere faţă de rezultatele din februarie sau iulie.

Directorii companiilor membre CCIFER care au răspuns chestionarului consideră că România este mult mai atractivă pentru investitorii străini în noiembrie 2015 faţă de anii anteriori, în contextul în care şi percepţia faţă de climatul economic, politic şi social românesc înregistrează o creştere în comparaţie cu ultimii trei ani.

Totodată, tendinţa în ceea ce priveşte mediul intern al companiilor este în creştere faţă de anii precedenţi. Pe de altă parte, rezultatele sondajului pun în evidenţă o înrăutăţire a percepţiei asupra situaţiei companiilor în ceea ce priveşte cifra de afaceri, rentabilitatea, angajaţii sau investiţiile între începutul anului 2015 şi finalul acestuia.

O analiză realizată pe sectoare de activitate arată că, în 2015, sectorul care a înregistrat cea mai mare creştere în rândul respondenţilor este cel energetic, cu o creştere a percepţiei constantă din 2012.

‘Sectorul IT&C înregistrează o scădere netă faţă de 2014. Sectorul serviciilor, sectorul bancar şi construcţiile îşi păstrează o evaluare mai degrabă moderată în 2015. Agricultura, comerţul şi industria înregistrează o dinamică superioară faţă de media barometrului, deşi în anii anteriori perspectivele erau pesimiste. În ansamblu, anul 2015 este perceput în mod pozitiv de majoritatea sectoarelor faţă de 2014, an marcat de o perspectivă negativă generală’, potrivit chestionarului CCIFER.

În concluzie, peste 1.000 de companii franceze şi germane alături de companii cu capital românesc, membre ale Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) şi ale Camerei de Comerţ şi Industrie Româno – Germană (AHK România), se poziţionează la început de 2016 cu aşteptări mari cu privire la situaţia economică din România.

Concluziile reies din rezultatele celor două barometre realizate de camerele de comerţ, prezentate în conferinţa ‘Perspective Economice ale României’, cu participarea companiilor din sectoare de activitate precum energie, IT, construcţii, turism, agricultură sau finanţe – bănci.

Barometrele arată percepţia membrilor celor două camere de comerţ asupra situaţiei economice a mediului de afaceri din România şi arată modul în care evoluţiile în plan politic, social şi economic pe care le prevăd pentru începutul anului 2016 influenţează deciziile lor de investiţii.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), înfiinţată în 2002, este reprezentanţa oficială a economiei germane în România şi numără peste 530 de firme-membre. AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi companiile româneşti interesate de piaţa germană şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

CCIFER reuneşte în prezent aproape 500 de companii membre, cu capital francez şi românesc, reprezentând 15% din PIB-ul României şi peste 125.000 de locuri de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...