Alegeri Franţa: cum a arătat prima dezbatere televizată în campania pentru prezidenţiale

Principalii candidaţi la preşedinţia Franţei s-au confruntat luni în prima dezbatere televizată, un eveniment de un tip nou la Paris, notează AFP. Potrivit agenţiei, maratonul TV de trei ore şi jumătate a fost adevăratul început al campaniei electorale pentru alegerile din 23 aprilie - până acum, s-a vorbit mai mult despre inculparea candidatului conservator Francois Fillon în scandalul locurilor de muncă fictive.
Economica.net - mar, 21 mart. 2017, 05:56
Alegeri Franţa: cum a arătat prima dezbatere televizată în campania pentru prezidenţiale

Un sondaj de opinie realizat de Elabe şi dat publicităţii la câteva minute după încheierea dezbaterii arăta că Emmanuel Macron, candidatul de centru, a fost considerat cel mai credibil de 29% din telespectatori. Reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a fost cel mai apreciat de 20% dintre cei care au urmărit emisiunea. Fillon şi Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (FN, de extremă dreaptă) au întrunit câte 19% din preferinţe, iar socialistul Benoit Hamon 11%.

Creditată de sondaje cu prima şansă în turul întâi, Marine Le Pen a fost principala ţintă a atacurilor din partea celorlalţi patru participanţi la dezbatere.

Plasat al doilea în intenţiile de vot la primul tur de scrutin, Macron a acuzat-o pe Le Pen că încearcă să divizeze societatea. Subiectul era legat de aşa-numitul burkini, costumul de baie islamic, controversat în Franţa vara trecută.

La capitolul de securitate, şefa FN a promis că va construi 40.000 de locuri noi în închisori, iar Fillon a replicat că ar fi doar promisiuni care nu vor fi niciodate puse în practică şi a propus doar 16.000 de locuri.

Hamon a afirmat că Le Pen este ‘drogată cu paginile de fapt diverse’, iar propunerile ei privind învăţământul sunt ‘greţoase’.

Melenchon a vorbit despre ‘fantasmele’ candidatei de la polul opus legate de migraţie.

Fillon a criticat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru politicile sale privind refugiaţii, care au creat probleme uriaşe Europei. El a reamintit că Macron a lăudat-o pe şefa guvernului de la Berlin, căreia i-a fost oaspete săptămâna trecută, notează DPA.

Macron şi Le Pen sunt în prezent cotaţi cel mai bine pentru calificarea în turul al doilea al alegerilor, care va avea loc pe 7 mai. Reuters observă că schimburile de replici între ei, pe tema burkini, au avut un ton dintre cele mai ridicate din întreaga dezbatere. Macron i-a spus direct adversarei: ‘Minţiţi prin deformarea adevărului’; aceasta a reluat una din temele ei favorite, reafirmând: ‘Vreau să pun capăt imigraţiei, e clar’.

Reuters adaugă că, tot după sondaje, în turul al doilea Macron ar urma să câştige detaşat, dar nivelul de nesiguranţă este ridicat din cauza numărului mare de alegători nehotărâţi şi a absenteismului, care ar putea atinge un nivel record pentru Franţa. Intrat în cursă fără o rezervă financiară, el a fost criticat de Hamon pentru donaţiile private primite, care l-ar putea expune influenţei lobby-ului industriilor farmaceutice, bancare şi petroliere. ‘Promit că nu voi fi controlat de nimeni’, a replicat fostul bancher.

Le Pen a insistat asupra opoziţiei sale faţă de Uniunea Europeană, afirmând că nu doreşte să fie ‘vicecancelarul Angelei Merkel’. Ea a prezentat şi un grafic care arăta cu cât s-a distanţat Germania de Franţa pe plan economic după adoptarea euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...