UPDATE ALEGERI SUA: 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Clinton, iar 61% despre Trump – exit poll

Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi sunt aşteptaţi marţi să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump. Urnele s-au deschis în SUA la ora 6.00 (13.00, ora României). Peste 46 de milioane de americani au votat însă deja anticipat, direct sau prin email, înainte de deschiderea oficială a urnelor.
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 16:39
UPDATE ALEGERI SUA: 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Clinton, iar 61% despre Trump - exit poll

UPDATE 00:38 – 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Clinton, iar 61% despre Trump, arată un exit-poll ABC News

Aproximativ 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Hillary Clinton, iar 61% au o părere negativă despre Donald Trump, arată un exit-poll preliminar publicat de ABC News.

În comparaţie, 46% dintre alegători aveau o părere negativă despre Barack Obama în 2012, iar 50% despre Mitt Romney.

De asemenea, numeroşi alegători cred că nici Clinton, nici Trump nu sunt demni de încredere. 59% au această părere despre candidata democrată şi 65% despre candidatul republican.

În ceea ce priveşte gradul de calificare pentru a deveni preşedinte, 53% dintre alegători sunt de părere că Hillary Clinton este calificată, iar 37% consideră că Trump este calificat.

De asemenea, 56% dintre cei care s-au prezentat marţi la urne spun că fosta şefă a diplomaţiei are personalitatea potrivită pentru a conduse SuA, faţă de 34% care au această opinie despre omul de afaceri new-yorkez.

În ceea ce priveşte temele de campanie, 71% dintre alegători cred că imigranţii ilegali ar trebui să poată obţină cetăţenia, în anumite condiţii, faţă de 25% care sunt împotrivă.

În plus, 54% dintre cei intervievaţi se opun construcţiei unui zid la graniţa cu Mexicul, faţă de 40% care sunt de acord cu iniţiativa.

Pe de altă parte, numai 29% dintre alegători cred că viitorul preşedinte ar trebui să continue politicile lui Obama, în timp ce 46% spun că următorul lider de la casa Albă ar trebui să aibă politici mai conservatoare. 18% vor politici mai liberale.

UPDATE 00:14 – Aproximativ 62% dintre americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota, potrivit unui exit-poll CNN

Aproximativ 62% dintre americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota, ceea ce sugerează că destul de puţini alegători s-au hotărât pe ultima sută de metri, potrivit unui exit-poll difuzat de CNN.

UPDATE 23:59 – George W. Bush şi soţia sa, Laura, ar fi votat pentru Hillary Clinton

Fostul preşedinte american George W. Bush şi soţia sa, Laura, au votat pentru Hillary Clinton, relatează The Washington Examiner.

“Mi s-a spus că George W. Bush şi Laura Bush au votat astăzi (marţi – n.r.) pentru Hillary Clinton”, a declarat moderatoarea conservatoare de radio Rush Limbaugh.

În septembrie, presa a scris că şi fostul preşedinte american George H.W. Bush, tatăl lui George W. Bush, a decis să o voteze pe democrata Hillary Clinton la alegerile prezidenţiale.

După ce Jeb Bush s-a retras din cursa pentru învestitura republicană, în februarie, familia s-a ţinut în general la distanţă de luptele de pe scena politică.

UPDATE 23:55 – Primele secţiile de votare se închid în câteva ore

Primele secţiile de votare care se închid se află pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri, 02:00 ora României), iar ultimele secţii se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, (08:00 ora Romaniei). 

UPDATE 23:19 – Trump şi Clinton au pregătit petreceri de victorie complet diferite

Cei doi candidaţi la preşedinţia SUA, Hillary Clinton şi Donald Trump, se pregătesc complet diferit să îşi sărbătorească eventuala victorie în alegeri. Spre uimirea tuturor, Trump a planificat o petrecere relativ mică, faţă de cea a rivalei sale democrate.

„Este o petrecere privată”, „Locurile sunt foarte limitate”, „Dacă primiţi acest e-mail, nu am putut să vă acredităm pentru Petrecerea Victoriei lui Donald J. Trump”, acestea sunt numai câteva dintre răspunsurile primite săptămâna aceasta de sute de persoane – susţinători, critici şi jurnalişti – care au cerut să fie trecuţi pe lista cu invitaţi la petrecerea pe care ar urma să o organizeze Trump marţi, după anunţarea rezultatelor votului.

După luni de campanie, cu mitinguri la care au luat parte mii, chiar zeci de mii de persoane, echipa de campanie a lui Trump a optat pentru marţi pentru o sală mai mică, ce nu face parte din imperiul imobiliar al lui Trump – sala de bal de la etajul al treilea al New York Hilton-Midtown.

Aflată la numai câteva străzi distanţă de Trump Towers, unde Trump locuieşte şi de unde va urmări rezultatul alegerilor, sala de bal a hotelului Hilton are 2.300 de metri pătraţi şi o capacitate de 3.300 de persoane.

Un consilier al lui Trump, citat sub acoperirea anonimatului, a spus că echipa de campanie a vrut ca evenimentul să nu fie foarte mare din „superstiţie” – acelaşi motiv care a fost oferit jurnaliştilor de la Washington Post, când au întrebat de ce omul de afaceri nu a pregătit un foc de artificii.

În 2012, candidatul republican Mitt Romney a cheltuit 25.000 de dolari pe un foc de artificii deasupra portului Boston. Acesta a fost anulat când a devenit clar că a pierdut în faţa lui Barack Obama.

Anul trecut, când Trump şi-a lansat campania, a făcut-o în sala de la intrarea în Trump Towers – unde ar urma să se strângă numeroşi susţinători ai republicanului şi jurnalişti în cursul nopţii. Însă această sală nu a fost o opţiune pentru petrecere, pentru că este considerată spaţiu public şi nu poate găzdui activităţi politice. De altfel, după lansarea campaniei, echipa lui Trump a fost amendată cu 10.000 de dolari.

Hotelul ales de Trump pentru petrecere se află la numai câţiva kilometri de Centrul de Convenţii Jacob K. Javits, cu faimoasa sa sală cu plafon de sticlă, închiriată de democrata Hillary Clinton pentru petrecerea victoriei.

Potrivit New York Post, după petrecerile oficiale, cei doi candidaţi vor fi şi mai aproape unul de celălalt. Dacă va câştiga, Clinton a planificat o petrecere privată, după cea oficială, la Hotelul Peninsula – la numai câteva sute de metri de Trump Tower.

Nimeni nu se aşteaptă, însă, la o strângere de mână.

UPDATE 22:40 – Obama s-a mobilizat în ziua alegerilor, pentru a încuraja alegătorii să meargă la vot

Preşedintele american Barack Obama a acordat marţi şase interviuri la posturile de radio, în care a încurajat alegătorii să meargă la urne şi să o voteze pe Hillary Clinton, relatează Associated Press.

Obama a vizat în special electoratul din Orlando, Detroit şi Philadelphia, oraşe din state unde cursa este foarte strânsă între Clinton şi republicanul Donald Trump.

Obama a declarat într-unul dintre interviuri că o continuare a reuşitelor sale din ultimii opt ani depinde de succesorul său în Biroul Oval, care trebuie să fie un preşedinte “stabil, deştept şi serios”.

El a lăudat-o pe Clinton şi a reiterat că Trump nu este pregătit să fie şef al statului.

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că încrederea sa în poporul american nu a slăbit.

Întrebat dacă are emoţii în legătură cu rezultatul votului, Obama a răspuns: “Cred că vom face o treabă bună”, dacă americanii ies la vot.

UPDATE 22.30: Sistemul electronic de vot întâmpină probleme în mai multe comitate din Carolina de Nord

Sistemul electronic de vot întâmpină probleme în mai multe comitate din Carolina de Nord, iar autorităţile electorale au recomandat trecerea la buletine de vot pe hârtie, relatează BBC News

Potrivit presei locale, în comitatele Cleveland, Gates, Orange, Cumberland, Wake, Craven şi Forsyth, oficialii electorali au întâmpinat probleme în înregistrarea oamenilor la vot.

Potrivit ProPublica, problemele sporadice la maşinile de vot au fost înregistrate şi în New York, Illinois, Kentucky, Texas şi Ohio.

Analiştii afirmă, însă, că astfel de incidente sunt comune în cazul unor alegeri de asemenea amploare. Ei atrag atenţia că în Statele Unite există circa 100.000 de maşini de vot.

Buletinele de vot pe hârtie par soluţia simplă în cazul apariţiei unor astfel de probleme. Cu toate acestea, în Michigan, unde alegătorii trebuie să completeze un formular de mână, înainte de a primi buletinul de vot, oamenii s-au plâns că nu există suficiente pixuri.

Pe de altă parte, autorităţile din Lebanon, Pennsylvania, o suburbie a Pittsburgh, au anunţat că cinci sau şase maşini s-au defectat şi au înregistrat voturile pentru republicani ca voturi pentru democraţi.

Problema nu este o premieră şi, de-a lungul istoriei, s-a întâmplat şi invers.

Alegătorii au sesizat problema, iar maşinile au fost reparate.

UPDATE 22:17- Un judecător din Nevada a respins procesul demarat de avocaţii lui Donald Trump

Un judecător din Nevada a respins procesul demarat de avocaţii lui Donald Trump, care viza contestarea votului anticipat în stat, relatează BBC News.

Echipa lui Trump poate contesta decizia la Curtea Supremă a statului.

Potrivit rechizitoriului, avocaţii republicani solicită ajutorul în cazul contestării alegerii electorilor din Nevada.

UPDATE 21:53 – Trump susţine că maşinile de vot din mai multe locuri schimbă voturile pentru republicani în voturi pentru democraţi

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat pentru Fox News că are informaţii că maşinile de vot din mai multe locuri schimbă voturile pentru republicani în voturi pentru democraţi, relatează Reuters.

Întrebat dacă el crede că alegerile nu se vor încheia marţi noapte, Trump a spus că va trebui să aştepte să vadă „cum decurg lucrurile” înaintre să accepte rezultatul. El a avertizat din nou că sistemul electoral este fraudat.

„Vom vedea cum decurg lucrurile. Să sperăm că decurg bine şi să sperăm că nu va trebui să ne facem griji, adică să sperăm că vom câştiga”, a spus Trump într-un interviu telefonic.

UPDATE 21:38 – Bernie Sanders a anunţat că a votat pentru democrata Hillary Clinton

Socialistul Bernie Sanders a anunţat că a votat împreună cu soţia sa pentru fosta rivală democrată, Hillary Clinton. De asemenea, senatorul şi-a îndemnat susţinătorii să voteze cu prezidenţiabila democrată, întrucât viitorul lumii este în joc în aceste alegeri prezidenţiale, relatează CNN.

Senatorul Sanders a cerut alegătorilor să o susţină pe Pramila Jayapal pentru Congres. Acesta a precizat că revoluţia progresistă trebuie să continue şi după victoria lui Hillary Clinton.

Hillary Clinton a votat la ora locală 8.00 (15.00 ora României) într-o secţie de vot din localitatea New Castle din statul New York. Reşedinţa Clinton este situată în cartierul Chappaque din localitatea New Castle.

UPDATE 21:30 – Autorităţile au înregistrat o prezenţă ridicată la vot în cinci state cheie

Autorităţile electorale din cinci state cheie au înregistrat o prezenţă ridicată la vo, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea în secţiile de vot. Printre statele cheie care s-au bucurat de o prezenţă ridicată la urne în ziua alegerilor prezidenţiale se numără Colorado, Virginia, Georgia, Ohio şi Wisconsin, informează CNN, preluat de News.ro.

Colorado – peste 2,2 milioane de alegători au votat anticipat, iar cursa rămâne una strânsă între Hillary Clinton şi Donald Trump. Autorităţile electorale precizează că 771.745 de alegători au votat anticipat pentru prezidenţiabilul republican, în vreme ce democraţii au primit 753.052 de sufragii.

Virginia – autorităţile electorale au precizat că prezenţa la vot este puternică şi extrem de ridicată. În Loudoun County, cel puţin 57.382 dintre cei 238.498 de alegători înregistraţi au votat până marţi dimineaţă.

Georgia – a înregistrat cea mai mare prezenţă la votul anticipat, unde peste 2.3 milioane de buletine de vot anticipate au fost depuse la urne sau prin corespondenţă.

Ohio -autorităţile au precizat că prezenţa la votul anticipat a fost una puternică, dar nu istorică.

Wisconsin – prezenţa la vot în cele mai mari comitate este extrem de ridicată. Peste 30% din alegătorii înregistraţi au votat anticipat, iar autorităţile electorale cred că până la 70% dintre alegători vor vota până la finalul zilei.

UPDATE 20:30Trump dă în judecată statul Nevada

Candidatul republican la preşedinţia SUA a dat în judecată registrul electoral din statul Nevada pe motiv că acesta a permis ca o secţie de votare din Las Vegas să rămână deschisă după ora normală, în cursul procesului de votare anticipată de săptămâna trecută, transmite Reuters.

Procesul a fost intentat luni într-un tribunal al statului. Solicitarea reclamantului este ca voturile din secţia respectivă să fie păstrate separat până la soluţionarea oricăror posibile controverse juridice privind rezultatele din Nevada.

UPDATE 19:30 – Eric Trump, fiul candidatului republican Donald Trump, a încălcat legea la urne, după ce a postat o poză cu buletinul său de vot

Eric Trump a reuşit să încalce legislaţia newyorkeză în cea mai importantă zi pentru tatăl său, după ce şi-a postat buletinul de vot completat pe Twitter. Fiul miliardarului republican a şters patru ore mai târziu poza cu buletinul său de vot, după ce a fost informat de autorităţile electorale că a încălcat legea. Mai multe state americane interzic alegătorilor să-şi fotografieze buletinul de vot sau chiar să-şi facă un selfie în interiorul unei secţii, scrie Buzzfeed, citat de News.ro.

”O persoană care îşi arată buletinul de vot completat unei alte persoane este vinovată de comiterea unei infracţiuni”, potrivit unei legi newyorkeze, care datează încă din 1890.

Mai mulţi alegători au contestat recent legea şi au cerut unui judecător federal să ridice interdicţia pentru alegerile prezidenţiale din 2016, pentru ca americanii să-şi facă selfie-uri legale cu buletinele de vot.

Totuşi, judecătorul federal a decis împotriva ridicării interdicţiei.

”Interesul public pentru alegeri ordonate este mai important decât argumentul adus de reclamanţi pentru postarea unor selfie-uri cu buletinul de vot”, se arată în decizia instanţei newyorkeze.

Judecătorul a explicat că postarea unor selfie-uri cu buletinele de vot ar putea să provoace întârzieri inutile în procesul electoral.

 

Alegătorii americani votează marţi nu doar pentru desemnarea viitorului preşedinte al SUA, ci se pronunţă şi cu privire la reînnoirea mandatelor a 34 dintre cele 100 de locuri ale Senatului şi pentru cele 435 locuri în Camera Reprezentanţilor. Democraţii speră să reia controlul în Senat, dominat în prezent, la fel ca şi Camera Reprezentanţilor, de aleşii republicani.

Douăsprezece state îşi vor alege şi guvernatorii, iar în mai multe state vor avea loc referendumuri asupra unor chestiuni precum legalizarea marijuanei şi abrogarea pedepsei capitale.

Milioane de americani au votat deja anticipat. Votul se derulează în cadrul unui scrutin indirect, întrucât acum vor fi aleşi marii electori care pe 19 decembrie vor desemna viitorul preşedinte dintre Hillary Clinton şi Donald Trump. La nivel naţional există în total 538 de mari electori, iar numărul lor variază între state în funcţie de populaţia lor.

Pentru a câştiga postul de titular al Casei Albe, un candidat trebuie să obţină voturile a 270 de mari electori, ceea ce înseamnă majoritatea absolută dintre cei 538 de mari electori. În 48 de state din componenţa SUA, scrutinul este majoritar într-un tur, ceea ce înseamnă că acel candidat sosit în frunte într-un stat câştigă totalitatea voturilor marilor electori din statul respectiv, scrie Agerpres.

Republicanul Donald Trump a votat la ora locală 11.00 (18.00 ora României) împreună cu soţia sa la o şcoală publică din Manhattan, New York. Prezidenţiabilul republican a votat pentru a doua oară în viaţa lui şi a fost întâmpinat atât de protestatari, cât şi de susţinători, transmite CNN.

Agenţii serviciilor secrete au închis complet circulaţia în zona secţiei de vot, unde a trebuit să voteze Donald Trump, potrivit News.ro.

”O decizie grea”, a susţinut prezidenţiabilul, după ce a fost întrebat cu cine a votat. Miliardarul republican a declarat că ziua alegerilor se desfăşoară fără probleme până în acest moment şi chiar a luat o brioşă de la un copil din secţia de vot.

Democrata Hillary Clinton a votat la ora locală 8.00 (15.00 ora României) într-o secţie de vot din localitatea New Castle din statul New York. Reşedinţa Clinton este situată în cartierul Chappaque din localitatea New Castle. Prezidenţiabila democrată a fost însoţită la urne de soţul ei, transmite CNN.

Sute de persoane au venit în faţa secţiei de vot din localitatea New Castle pentru a-i întâmpina pe Hillary şi Bill Clinton.

Hillary Clinton a declarat în faţa jurnaliştilor că este pregătită să-şi asume responsabilitatea mandatului prezidenţial.

”Atât de mulţi oameni îşi pun speranţele în rezultatele acestor alegeri, ce înseamnă pentru ţara noastră. Voi face tot ce pot mai bine, dacă sunt destul de norocoasă pentru a câştiga astăzi”, a precizat prezidenţiabila democrată, citată de News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...