Congresul SUA a ratificat victoria preşedintelui ales Joe Biden. Trump promite o tranziţie „ordonată”

Congresul SUA a ratificat joi victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, transmite EFE.
Economica.net - joi, 07 ian. 2021, 08:16
Congresul SUA a ratificat victoria preşedintelui ales Joe Biden. Trump promite o tranziţie

Aceasta este ultima etapă înaintea învestirii lui Joe Biden, într-o ceremonie prevăzută pentru 20 ianuarie.

Vicepreşedintele republican în exerciţiu Mike Pence a certificat votul unui număr de 306 de mari electori în favoarea lui Biden, faţă de 232 pentru Donald Trump. Pragul minim necesar era de 270 de mari electori.

Ratificarea are loc după o lungă şi extraordinară zi de 6 ianuarie care a fost marcată de un asalt asupra Congresului comis de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump cu scopul de a bloca procesul de confirmare a rezultatelor electorale.

După ce Camera Reprezentanţilor şi Senatul şi-au reluat şedinţa comună, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a condamnat ceea ce el a calificat drept o ”insurecţie eşuată”.

”Ei au încercat să perturbe democraţia noastră. Au eşuat. Au eşuat. Au eşuat în tentativa de a obstrucţiona Congresul”, a subliniat experimentatul politician republican.

Procesul de certificare a fost întârziat şi de obiecţiile formulate de câţiva republicani faţă de rezultatul alegerilor în statele Arizona şi Pennsylvania. Ambele obiecţii au fost respinse prin vot.

Trump promite o tranziţie ‘ordonată’ după ce Congresul a ratificat victoria preşedintelui ales Joe Biden

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a recunoscut joi încheierea mandatului său şi a promis o tranziţie ”ordonată” a puterii pe 20 ianuarie, după ce Congresul Statelor Unite a ratificat victoria preşedintelui ales, democratul Joe Biden, în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, transmit agenţiile de presă internaţionale.

”Chiar dacă sunt absolut în dezacord cu rezultatul alegerilor, şi faptele îmi confirmă acest lucru, va exista o tranziţie ordonată la 20 ianuarie”, a menţionat Trump într-o postare făcută pe Twitter de către purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Dan Scavino.

Declaraţia a fost făcută prin intermediul lui Dan Scavino întrucât contul @realDonaldTrump a fost blocat de Twitter, care a ameninţat cu suspendarea permanentă, în urma invadării Capitoliului de către sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu.

”Deşi aceasta reprezintă finalul celui mai măreţ prim mandat din istoria prezidenţială, este doar începutul luptei noastre pentru a Face America Măreaţă Din Nou!”, indică declaraţia citată.

Sute de susţinători ai lui Trump au luat miercuri cu asalt Capitoliul din Washington, într-o tentativă de a opri procedura de certificare a victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, confruntându-se cu poliţia pe holurile Congresului SUA.

Şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, a anunţat că patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...