Alianţa dintre Auchan şi Alibaba afectează poziţia Carrefour în China

Parteneriatul dintre retailerul francez Auchan şi gigantul chinez al comerţului electronic Alibaba riscă să afecteze poziţia Carrefour în China şi l-ar putea determina pe noul său şef să vândă operaţiunile din statul asiatic, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 21 nov. 2017, 18:25
Alianţa dintre Auchan şi Alibaba afectează poziţia Carrefour în China

Alexandre Bompard a preluat în iulie conducerea Carrefour, al doilea retailer mondial după Wal-Mart, iar în data de 23 ianuarie va prezenta planul său strategic pentru compania franceză.

Bompard trebuie să decidă dacă va rămâne sau dacă va pleca din China, unde Carrefour a încercat ani de zile s-şi redreseze vânzările, care încă au scăzut cu 5,4% în trimestrul trei din 2017, din cauza concurenţei jucătorilor locali şi a dezvoltării vânzărilor online.

Întrebat dacă a luat o decizie privind China, Alexandre Bompard a declarat pentru Reuters: ‘Voi vorbi despre asta foarte curând’. Întrebat dacă asta se va întâmpla la prezentarea din ianuarie, şeful Carrefour a răspuns: ‘Da’.

‘Până acum, singurii retaileri occidentali care au avut succes în China sunt cei care au încheiat parteneriate cu retailerii locali, cum a făcut Auchan cu Sun Art Retail. O combinaţie între offline şi online este de asemenea o opţiune, aşa cum am văzut la recentul acord dintre Wal-Mart şi JD.com. Dacă nu ajunge curând la o astfel de concluzie, Carrefour ar putea decide să-şi vândă activele din China’, susţin analiştii de la Bryan Garnier.

Luni, Alibaba a anunţat o investiţie de 2,9 miliarde de dolari, achiziţionând o participaţie în Sun Art, unul din principalii operatori de hipermarketuri din China, în care Auchan deţine o participaţie importantă.

Carrefour încearcă să se repoziţioneze în China, unde realizează 5% din vânzările grupului, extinzându-se în domeniul comerţului electronic şi al magazinelor de proximitate, deschizând noi centre logistice pentru a reduce costurile.

Fostul director general Georges Plassat a afirmat de multe ori că grupul Carrefour va rămâne în China şi nu a exclus un acord cu un partener local, deşi nu s-a finalizat nimic.

În 2013, retailerul britanic Tesco şi-a redus prezenţa pe piaţa din China iar în 2016, Wal-Mart şi-a vândut afacerea online din statul asiatic.

Parteneriatul dintre Auchan şi Alibaba pune presiune pe afacerile Carrefour în China, avertizează analiştii.

Auchan şi gigantul chinez al comerţului electronic Alibaba au anunţat luni că vor dezvolta în comun operaţiunile de distribuţie fizică şi digitală în China.

Potrivit termenilor unei ‘alianţe strategice’ convenite de cele două companii, Alibaba, proprietatea miliardarului Jack Ma, va investi 2,44 miliarde de euro în compania Sun Art Retail Group, unul din principalii operatori de hipermarketuri din China, companie la care Auchan deţine peste o treime din acţiuni.

Alianţa vizează combinarea expertizei pe care o deţin cele două companii în vânzările tradiţionale şi vânzările online. ‘Noua alianţă va permite activităţilor Sun Art să beneficieze de ecosistemul digital dezvoltat de Alibaba’, au explicat cele două companii.

În urma investiţiei sale, Alibaba va prelua 36,16% din acţiunile Sun Art, o participaţie uşor inferioară celei deţinute de grupul francez Auchan, care controlează 36,18% din Sun Art via filiala sa Auchan Retail. Practic, Alibaba va prelua cea mai mare parte a acţiunilor deţinute de partenerul taiwanez al Auchan, Ruentex, care va mai păstra doar 4,67% din capitalul Sun Art.

Această alianţă face parte din strategia Alibaba de extindere a operaţiunilor de distribuţie fizică, prin parteneriate cu magazinele de electrocasnice Suning şi grupul de distribuţie Shanghai Bailian. De asemenea, grupul de distribuţie online Alibaba a lansat şi un lanţ de magazine interactive, Hema, în care consumatorii scanează şi plătesc cumpărăturile fără asistenţă externă.

Sun Art, filiala chineză a Auchan, este lider în domeniul distribuţiei fizice de produse alimentare în China, ţară unde comerţul online a luat un avans considerabil graţie Alibaba. Sub mărcile Auchan şi RT-Mart, Sun Art operează 490 de magazine în China şi are 140.000 de angajaţi.

Auchan şi Carrefour au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...