Allianz: România se situează pe locul 41 în topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita

România se situează pe locul 41 într-un clasament global din perspectiva activelor financiare nete per capita, cu un nivel de 4.230 euro, în urcare cu patru locuri faţă de anul 2000, potrivit celei de-a şasea ediţii a 'Global Wealth Report', publicat de Grupul Allianz, care analizează situaţia activelor şi datoriilor gospodăriilor private din peste 50 de ţări, transmite Agerpres.
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 13:41
Allianz: România se situează pe locul 41 în topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita

În România, activele financiare brute au crescut anul trecut cu 3,3 procente, iar activele financiare nete cu 5,1% – ambele mai lent decât media statelor membre UE din Europa de Est. După o scădere de 1,8% în anul 2013, datoriile au scăzut cu încă 1,2 procente anul trecut. Ca o consecinţă, rata datoriilor (datorii ca procent din PIB) a scăzut cu 1,4 puncte procentuale, până la 23,8 procente. Atât îndatorarea relativă, cât şi cea absolută în România se situează mult sub media regională; în statele membre UE, rata datoriilor a ajuns în medie la 32,9%, în vreme ce rata datoriilor per capita totalizează 3.370 euro, media din România fiind de aproximativ 1.640 euro.

Ponderea relativ mică a regiunii în clasa de mijloc la nivel global este reflectată de topul celor mai bogate 20 de ţări (active financiare nete per capita): nicio ţară din Europa de Est nu se află încă în acest top 20. Mai mult, dincolo de top 20, Europa de Est are o imagine mixtă. Dacă unele ţări au urcat în top faţă de anul 2000 – ţările baltice de exemplu-, altele au coborât cu cinci sau chiar mai multe locuri, aşa cum este cazul Croaţiei, Poloniei şi Slovaciei. Cu active financiare nete per capita în medie de 4.230 euro, România s-a situat pe locul 41 în topul internaţional, urcând patru locuri.

‘Astfel de topuri nu trebuie luate drept adevăr absolut. Cu toate acestea, evoluţiile pe termen lung sunt semnificative, iar mesajul este clar. Evoluţia regională a activelor financiare este departe de a fi omogenă. Există diferenţe uriaşe între ţări, multe dintre ele mai au mult de recuperat’, explică Michael Heise, economist şef în cadrul Allianz.

Conform concluziilor raportului, în anul 2014 au fost depăşite pentru prima dată trei praguri în evoluţia activelor financiare: activele financiare globale nete ale gospodăriilor private au depăşit pragul de 100 trilioane de euro, activele financiare private ale Chinei le-au depăşit pe cele ale Japoniei şi numărul celor care se încadrează în clasa de mijloc la nivel global, a ajuns la un miliard.

Activele financiare nete globale ale gospodăriilor private au crescut cu 7,1% în anul 2014. Creşterea robustă la care am asistat în anii anteriori a continuat, cu toate că într-un ritm mai lent. Din ce în ce mai mult, creşterea este determinată de gospodăriile care au accelerat procesul de economisire; în Asia şi America, bursele au continuat să impulsioneze creşterea. Acest lucru a determinat activele financiare globale brute să atingă un nou nivel record de 136 trilioane de euro – mai mare decât valoarea tuturor companiilor listate la bursă în întreaga lume şi a tuturor datoriilor suverane.

Mai lent decât activele financiare, datoriile globale ale gospodăriilor private au crescut cu 4,3 procente, până la un total de 35 trilioane de euro anul trecut, conducând la o creştere a datoriei globale până la cel mai înalt nivel atins de la izbucnirea crizei financiare. Dacă extragem datoria din activele financiare brute, vom obţine o nouă cifră record pentru activele financiare nete, de peste 100 trilioane la finalul anului 2014, ceea ce arată o creştere de 8,1 procente comparativ cu anul anterior.

La fel ca în anul anterior, creşterea activelor financiare la nivel de regiuni diferă foarte mult. Campionul absolut în ceea ce priveşte creşterea rămâne Asia, unde activele financiare nete au crescut cu 18,2% în anul 2014.

Principalul factor determinant al acestei evoluţii crescătoare a fost creşterea accentuată (şi câteodată nesustenabilă) a titlurilor de valoare, în special în China. În celelalte două regiuni în dezvoltare ale lumii, Europa de Est şi America Latină, pe de altă parte, evoluţiile au fost mult mai estompate: activele financiare au crescut cu 8,6% (Europa de Est), respectiv 4,2 procente (America Latină).

Te-ar mai putea interesa și
Kremlinul se aşteaptă ca Ucraina să-şi asume „situaţia reală” şi să accepte cererile Rusiei
Kremlinul se aşteaptă ca Ucraina să-şi asume „situaţia reală” şi să accepte cererile Rusiei
 Rusia se aşteaptă ca Ucraina să conştientizeze "situaţia reală" care se creează în prezent pe teren şi, prin urmare, să accepte cererile Moscovei de a negocia o încetare a focului, a......
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista proiectelor și banii pentru fiecare
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista ...
Comisia Europeană a aprobat proiectele depuse de România spre finanțare prin Fondul de Modernizare, potrivit ministrului ...
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Banca Naţională a României ar putea analiza o creştere a pasului de întărire a politicii monetare, iar în şedinţele ...
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Guvernul britanic a anunţat joi o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze, alături de un ...