1EUR = 4.7625 RON | Bucureşti 27 º

Companii

Alro se asigură. Cumpără energie termo la suprapreţ

Alro Slatina a cumpărat energie de la Termica Suceava la un preţ mai mare decât cel cerut iniţial de termocentrala suceveană în ciuda faptului că era singurul participant la licitaţia de pe bursă. Alro are mare nevoie de curent întrucât Hidroelectrica nu-i mai livrează decât jumătate din energia contractată

10 oct, 2012 | Florin Cojocaru | ECONOMICA.net

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a cumpărat, azi, 9.125 de MWh livraţi în bandă de la Termica Suceava la un preţ de 244 de lei/MWh, mai mare cu 5 lei decât preţul cerut de CET – ul sucevean. Este proma apariţie a firmei slătinene pe piaţa contractelor bilaterale de energie după foarte mult timp. Interesant este că Alro a oferit mai mult decât s-a cerut deşi a fost singurul participant la licitaţie, probabil pentru a se asigura că va câştiga cu siguranţă. Livrările vor începe în 17 octombrie şi se vor încheia la sfârşitul anului.

Alro a mai participat la o licitaţie care s-a decis azi dar nu a fost desemnată câştigător. Electrocentrale Galaţi scosese la vânzare tot 9.000 de MWh în bandă pe care cerea minim 230 de lei/MWh. Licitaţia a fost adjudecată de traderul Tinmar – Ind la 236 de lei/MWh.

Alro este cel mai mare consumator de electricitate din România, cu 7% din tot ce produce ţara noastră.  Compania deţinută de oligarhul rus Vitali Matchisky era considerat unul dintre „băieţii deştepţi” alimentaţi cu energie hidro ieftină de la Hidroelectrica, cu menţiunea că Alro nu era trader, ci folosea energia pentru propriul consum. După ce producătorul de electricitate a intrat în insolvenţă, administratorul judiciar Euro Insol a decis denunţarea contractelor cu firmele care beneficiau de energie ieftină pe termen lung, cu excepţia contractelor Alro, Electromagnetica şi Elsid. Toate aceste firme au acceptat, însă, o majorare de preţ de circa 50% de la 130 de lei/MWh la o medie de 200 de lei/MWh.

Alro are un contract de livrare de energie cu Hidroelectrica valabil până în 2018 la un preţ ce variază între 180 lei/MWh şi 205 lei/MWh funcţie de cotaţia aluminiului de pe burse. În prezent, Hidroelectrica este în forţă majoră din cauza secetei ce afectează România. Toate livrările sale de electricitate s-au redus cu circa 50%. Astfel, Alro nu are suficient curent pentru instalaţiile sale şi trebuie să suplinească prin achiziţii de pe piaţa liberă.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO