Alstom este dispusă să accepte oferta de 17 miliarde de dolari de la General Electric

Compania franceză Alstom a anunţat miercuri că este pregătită să accepte oferta grupului american General Electric (GE) de achiziţionare a activităţilor Alstom legate de sectorul energetic (echipamente pentru centrale termice, linii de înaltă tensiune, energii regenerabile), dar a cedat cererii Guvernului de a amâna tranzacţia pentru a fi reexaminată, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - mie, 30 apr. 2014, 12:52
Alstom este dispusă să accepte oferta de 17 miliarde de dolari de la General Electric

Alstom a stabilit un comitet alcătuit din membrii independenţi ai Consiliului său de conducere care examinează oferta pe care a negociat-o şeful companiei, Patrick Kron, cu GE, care a oferit 12,35 miliarde de euro (17 miliarde de dolari) pentru activităţile Alstom legate de sectorul energetic. Dar, la insistenţele Guvernului francez, comitetul trebuie să reexamineze oferta până în 2 iunie.

Alstom nu a renunţat nici la negocierile cu grupul industrial german Siemens, care a confirmat marţi că a decis să facă o ofertă pentru Alstom dacă va obţine un interval de patru săptămâni pentru a face procedurile de ‘due diligence’.

Ministrul francez al Economiei, Arnaud Montebourg, a afirmat miercuri că Executivul nu va bloca preluarea Alstom dacă statul va menţine controlul asupra activităţilor nucleare ale companiei, considerate un activ strategic.

Luni, o sursă guvernamentală de la Berlin a declarat pentru Reuters că Germania ar prefera mai degrabă ca Siemens să preia activităţile Alstom legate de sectorul energetic (echipamente pentru centrale termice, linii de înaltă tensiune, energii regenerabile), în locul companiei americane General Electric.

Separat, Ministerul Economiei din Germania şi-a exprimat încrederea că o asociere între Alstom şi Siemens ar fi o oportunitate majoră pentru Berlin şi Paris iar ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a anunţat că este în contact cu toate părţile implicate, deşi este o decizie referitoare la corporaţii.

General Electric (una dintre primele 10 companii din lume) ar dori şi el să preia activităţile Alstom legate de sectorul energetic (echipamente pentru centrale termice, linii de înaltă tensiune, energii regenerabile), ce reprezintă 70% din activităţile grupului Alstom şi generează o cifră de afaceri de 14 miliarde de euro.

Potrivit ministrului francez al Economiei, Arnaud Montebourg, oferta celor de la GE ‘pune o problemă dintr-un motiv simplu, cea mai mare parte din Alstom, 75% din companie, sau 65.000 de salariaţi la nivel mondial, vor fi conduşi de la Connecticut. Am spus că această situaţie este inacceptabilă’, a subliniat Montebourg.

În anul 2004, statul francez a venit în ajutorul Alstom, aflat atunci în pragul falimentului, prin achiziţionarea unei participaţii de 21% din acţiunile grupului. Această participaţie a fost achiziţionată în 2006 de grupul Bouygues pentru două miliarde de euro.

Siemens este îngrijorat de posibilitatea ca fuziunea dintre GE şi Alstom să creeze un mastodont care va domina sectorul energiei, una dintre sursele sale majore de venituri şi profituri.

GE este deja una dintre cele mai mari companii americane şi mondiale, cu o cifră de afaceri de 146 miliarde de dolari şi aproximativ 305.000 de angajaţi, dintre care 10.000 numai în Franţa. La rândul său, Alstom are 93.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 18.000 numai în Franţa, şi în exerciţiul 2012-2013 a realizat o cifră de afaceri de 20,3 miliarde de euro.

Siemens şi-a mai exprimat şi în anul 2004 interesul faţă de activităţile Alstom din sectorul energiei, însă atunci statul francez s-a opus ideii unei preluări de către grupul german preferând să intervină direct pentru salvarea de la faliment a Alstom.

Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali în domeniul producţiei de electricitate şi reţelelor electrice, precum şi în infrastructura de transport.

Compania este prezentă în România de 20 de ani, iar 1.050 angajaţi lucrează în centrele de producţie locale şi în birourile din Bucureşti.

Alstom România derulează proiecte de reabilitare bazate pe tehnologii avansate în sectoarele Power, Transport şi Grid.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...