Ana Birchall, în comisii: România este grădina Maicii Domnului. Preşedinţia UE este următorul proiect de ţară

Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlament, ea declarând că următorul proiect de ţară al României, după ”aderarea la UE şi integrarea în NATO”, este asigurarea preşedinţiei Uniunii Europene ”imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri”.
Economica.net - mie, 04 ian. 2017, 09:01
Ana Birchall, în comisii: România este grădina Maicii Domnului. Preşedinţia UE este următorul proiect de ţară

„Preluarea primei preşedinţii a Uniunii Europene în 2019, imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României (…) Practic, vorbim de cel mai important proiect post-aderare care va trebui susţinut de toate forţele politice din România”, le-a spus Birchall senatorilor şi deputaţilor din comisiile parlamentare.

Birchall a fost întreruptă însă de preşedintele Comisiei de afaceri europene din Senat, Gabriela Creţu, care a dorit să impună linişte, ameninţând cu evacuarea sălii.

„Există un murmur permanent şi putem ruga persoanele prezente în sală să elibereze sala, în condiţiile în care nu se respectă regulile de desfăşurare ale unei audieri. E o audiere publică, nu este concert sau mai ştiu eu ce. Nu cântâm odată cu cel care vorbeşte”, a spus iritată Creţu.

Ana Birchall şi-a continuat pledoaria cu expunerea principalelor obiective ale ministerului pe care urmează să îl conducă: tratament nediscriminatoriu pentru români în Europa, aderarea la Schengen şi eliminarea MCV.

„Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv de urmărit, văzut în dimensiunea sa coretă ca simbol al nediscriminării românilor în Uniunea Europeană. Avem obligaţia să ne asigurăm că în orizontul de timp descris de preşedintele Comisiei Europene vom realiza obiectivul de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe baza progreselor reale şi necesare evaluate corect, dar fără condiţionalităţi politice de orice fel”, a mai spus Birchall.

Ministrul propus pentru Afaceri Europene a făcut apel la societatea civilă şi la presă să o sprijine în pregătirea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, care va fi exercitată de România în prima jumătate a anului 2019.

„În pregătirea preşedinţiei, îmi pun speranţe inclusiv în societatea civilă, în mass-media, să fim parteneri în a arăta inclusiv această frumuseţe a României care este atât de bogată şi de mult prea multe ori nepusă în valoare. Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului”, a spus Birchall.

Un alt moment tensiont al audierilor a fost creat după ce deputatul PMP Eugen Tomac s-a plâns că, după prezentarea făcută de Birchall, nu a mai rămas timp pentru întrebări.

„Domnule deputat, puteţi lua cuvântul cu permisiunea celui care conduce şedinţa. Nu era rândul grupului dumneavoastră”, l-a avertizat Gabriela Creţu, cea care conducea şedinţa.

Reacţia lui Tomac a fost să părăsească sala de şedinţe.

„Îmi pare rău că pierdeţi oportunitatea, şi luaţi din timpul colegilor, de a pune întrebări inteligente”, i-a spus Creţu.

Ana Birchall a primit aviz pozitiv din partea comisiilor cu 18 voturi „pentru” şi şapte voturi „împotrivă”.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Dacia crește pe principalele piețe auto europene
Înmatriculările de autoturisme Dacia au crescut în luna iunie pe trei dintre cele mai importante piețe europene - Franța, Germania și Marea Britanie....
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Constantin Oprean, șeful ASPAPLAST: Piața românească este invadată de pungi biodegradabile false
Piaţa din România este invadată de pungi de plastic biodegradabil false, care se transformă în microplastic, un praf ...
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut uşor în mai, depăşind estimările şi inversând tendinţa, după ...
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative ...