Anca Surugiu vrea să dezvolte un bloc de 4 etaje cu apartamente de lux pe Kiseleff, lângă ambasada Suediei

03 12. 2020
kiseleff_58863800

Potrivit documentelor cercetate de Economica.net, proiectul va avea un POT de 48%, un CUT de 2,6 și o înălțime maximă de 19 etaje, blocul cu circa 50 de apartamente urmând să aibă 2 subsoluri, parter, 3 etaje, etajul 4 va fi retras, iar 30% din suprafața de 3.800 mp va fi dedicată spațiilor verzi.

Anca Surugiu a fost implicată şi în dezvoltarea, în 2017, a unui alt proiect de lux pe strada Mircea Eliade, în apropiere de ambasada Kuweitului, prin firma Alex Global, unde compania sa, Business Management System, deține circa 21% dintre acțiuni. Aceasta, scria presa vremii, era parteneră cu oamenii de afaceri Dan Petrescu care, potrivit informaţiilor care circulă în mediul de afaceri, ar fi fost implicat atât în sectorul auto (din care s-ar fi retras între timp), cât şi în cel imobiliar. Aparent, acesta deţine circa 15-20 de parcuri comerciale închiriate către Metro, Praktiker sau Auchan.

Un alt partener ar fi fost Nicolae Ghinea, un investitor român la fel de discret ca și Dan Petrescu. El a înființat, în anii ’90, lanțul de magazine NIC, pe care l-a vândut, acum câțiva ani, către Mega Image. De asemenea, este implicat în dezvoltări imobiliare în București.

Citește și: Cele mai mari venituri oferite medicilor recrutaţi în sistemul privat: 10.500 de lei pentru medici de familie şi de boli infecţioase

Din afacere a făcut parte inițial și Radu Berceanu, prin fii săi Victor și Andrei, dar acesta și-a vândut partea și a ieșit, din cauza lentorii cu care se obțineau aprobările necesare.

Acest proiect, amplasat pe Mircea Eliade la intersecție cu Moliere, pe un teren cu o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați, unde urma să fie dezvoltat un  imobil 2S + P + 4E + 5Er.

Citește și: Moment istoric: Azi se inaugurează primii kilometri de autostradă din Moldova

Potrivit unei analize a consultantului imobiliar SVN, aproximativ 500 de case premium și de lux vo fi livrate anul acesta la București, un record pentru ultimii ani, ceea ce înseamnă o o creștere de peste 40% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019 și de două ori rezultatul din 2018.

Dezvoltarea segmentului de lux are a avut loc, de asemenea, ca urmare a creșterii ponderea tranzacțiilor de investiții la un nivel de aproximativ 10% înainte de apariția COVID-19 pandemie, raport care a scăzut semnificativ în ultimele luni.

Creșterea cererii de închiriere de locuințe, în ambele segmentele pieței de masă și mijlocii și în segmentul locuințelor de lux, continuă să păstreze acest segment rezidențial în topul investițiilor, datorită randamentelor anuale din chirie aproximativ 5% – 6% în euro, niveluri care sunt semnificativ mai mari comparativ cu ratele dobânzii oferite pe piața bancară.