Primii kilometri de autostradă din Moldova au fost dați în trafic UPDATE VIDEO

Primul tronson de autostradă din Moldova a fost dat în trafic, anunță Compania de Drumuri. Miercuri, 2 decembrie, au fost inaugurați cei 16 kilometri la profil de autostradă din Centura Bacău, parte din Autostrada Moldovei (A7).
Anemona Andone - mie, 02 dec. 2020, 06:46
Primii kilometri de autostradă din Moldova au fost dați în trafic UPDATE VIDEO

Update 16:20

A fost deschisă circulația pe primii kilometri de autostradă din Moldova, potrivit unor imagini transmise live de către CNAIR (video jos). 

 


Update 15:30
 
Președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au anunțat astăzi, 2 decembrie 2020, darea în trafic a unui nou tronson al Variantei Ocolitoare Bacău. Este vorba despre Obiectul 1 al obiectivului amintit, în lungime totală de 20,3 km, din care 16,2 km în regim de autostradă, ce face legătura între localitățile Nicolae Bălcescu și Bogdan Vodă, ocolind municipiul Bacău prin partea de Est, precizează reprezentanții DRDP Iași.
 
Ei menționează că tronsonul amintit este parte a Autostrăzii A7, Bacău – Pașcani – Siret, reprezentând totodată și primul în regim de autostradă din regiunea Moldovei. Totodată, este al doilea tronson dat în trafic din cele trei componente ale Variantei Ocolitoare Bacău, după cel de legătură între DN 2 și DN 11. Cu acest obiectiv finalizat, gradul total de execuție pentru contractul Variantei Ocolitoare Bacău se apropie de 90%.
 
Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat pe 8 martie 2019, acestea fiind executate de asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL. Contractul prevede proiectarea și execuția a 30,8 km de drum național, durata prevăzută fiind de 36 de luni, cu o perioadă de garanție de 84 de luni de la data recepționării lucrărilor.
 
Reprezentanții DRDP Iași mai precizează că darea în trafic propriu-zisă a primului tronson de autostradă din Moldova este preconizată pentru miercuri, 2 decembrie, ora 16:00, constructorul, de comun acord cu beneficiarul și cu organele de Poliție, menținând o restricție temporară de 90 km/oră.

 
 
Știrea inițială

„Participare, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, la deschiderea Tronsonului de Autostradă A7 – varianta ocolitoare Bacău”, scrie în agenda publică a premierului Ludovic Orban pentru data de 2 decembrie, ora 13.00.

Pe 25 noiembrie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a publicat imagini cu executarea marcajelor pe tronsonul în regim de autostradă din Centura Bacău.

„Deși termenul inițial de finalizare era în jurul lunii ianuarie 2022, constructorul ne-a comunicat că poate da în trafic acest tronson de autostradă între 27 noiembrie și 3 decembrie, în funcție de condițiile meteorologice”, a declarat pe 20 noiembrie premierul Ludovic Orban cu ocazia unei vizite pe șantier.

Comisia Europeană a aprobat în octombrie 2020 finanțarea proiectului de infrastructură rutieră„Varianta de ocolire Bacău”. Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier și 7 intersecții.

Varianta Ocolitoare a Bacăului este parte integrantă a Autostrăzii „Moldova” (A7, Coridorul IX Paneuropean), iar contractul pentru proiectarea și execuția acesteia a fost atribuit la finele lui 2018 constructorului român Dorinel Umbrărescu.

Cu o valoare de 668,3 milioane de lei fără TVA, contractul cuprindea 6 luni perioadă de proiectare, 30 de luni perioadă de execuție a lucrărilor și o perioadă de garanție de 84 de luni.

Umbrărescu a început activitățile de construcție pe șantierul VO Bacău în data de 8 martie 2019, cu aproximativ 3 luni mai devreme decât prevede contractul semnat cu CNAIR. 

FOTO – VIDEO: Centura Bacău, tronsonul în regim de autostradă și Podul Bistrița (sursa: Raducu P Drum, DRDP Iași)

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto se redresează în urma publicării cifrelor privind inflația, iar atenția se îndreaptă către decizia Fed
Piețele cripto se redresează în urma publicării cifrelor privind inflația, iar atenția se îndreaptă către decizia Fed
Piețele cripto și-au revenit săptămâna trecută după datele mai bune decât cele prognozate privind inflația din SUA....
Guvernul de la Roma reduce subvenția acordată fabricii de baterii pentru mașini electrice pe care o contruiesc Mercedes-Benz și Stellantis în Italia
Guvernul de la Roma reduce subvenția acordată fabricii de baterii pentru mașini electrice pe care o contruiesc Mercedes-Benz ...
Guvernul italian reduce fondurile pentru fabrica de baterii a Stellantis NV şi Mercedes-Benz Group, un proiect care se confruntă ...
ANPC a amendat compania Transferoviar Călători cu 30.000 de lei și a dispus oprirea temporară a garniturilor de tren unde s-au găsit neregului
ANPC a amendat compania Transferoviar Călători cu 30.000 de lei și a dispus oprirea temporară a garniturilor de tren ...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 30.000 de lei SC Transferoviar Călători S.R.L., ...
Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Prețul cafelei, aproape de maximul istoric
Cafenelele ar putea deveni un business de lux? Prețul cafelei, aproape de maximul istoric
Graficele prețurilor cafelei arată îngrijorător, iar evoluția este similară celei privind boabele de cacao, care au ...