Primii kilometri de autostradă din Moldova au fost dați în trafic UPDATE VIDEO

Primul tronson de autostradă din Moldova a fost dat în trafic, anunță Compania de Drumuri. Miercuri, 2 decembrie, au fost inaugurați cei 16 kilometri la profil de autostradă din Centura Bacău, parte din Autostrada Moldovei (A7).
Anemona Andone - mie, 02 dec. 2020, 06:46
Primii kilometri de autostradă din Moldova au fost dați în trafic UPDATE VIDEO

Update 16:20

A fost deschisă circulația pe primii kilometri de autostradă din Moldova, potrivit unor imagini transmise live de către CNAIR (video jos). 

 


Update 15:30
 
Președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Ludovic Orban și Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au anunțat astăzi, 2 decembrie 2020, darea în trafic a unui nou tronson al Variantei Ocolitoare Bacău. Este vorba despre Obiectul 1 al obiectivului amintit, în lungime totală de 20,3 km, din care 16,2 km în regim de autostradă, ce face legătura între localitățile Nicolae Bălcescu și Bogdan Vodă, ocolind municipiul Bacău prin partea de Est, precizează reprezentanții DRDP Iași.
 
Ei menționează că tronsonul amintit este parte a Autostrăzii A7, Bacău – Pașcani – Siret, reprezentând totodată și primul în regim de autostradă din regiunea Moldovei. Totodată, este al doilea tronson dat în trafic din cele trei componente ale Variantei Ocolitoare Bacău, după cel de legătură între DN 2 și DN 11. Cu acest obiectiv finalizat, gradul total de execuție pentru contractul Variantei Ocolitoare Bacău se apropie de 90%.
 
Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat pe 8 martie 2019, acestea fiind executate de asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL. Contractul prevede proiectarea și execuția a 30,8 km de drum național, durata prevăzută fiind de 36 de luni, cu o perioadă de garanție de 84 de luni de la data recepționării lucrărilor.
 
Reprezentanții DRDP Iași mai precizează că darea în trafic propriu-zisă a primului tronson de autostradă din Moldova este preconizată pentru miercuri, 2 decembrie, ora 16:00, constructorul, de comun acord cu beneficiarul și cu organele de Poliție, menținând o restricție temporară de 90 km/oră.

 
 
Știrea inițială

„Participare, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, la deschiderea Tronsonului de Autostradă A7 – varianta ocolitoare Bacău”, scrie în agenda publică a premierului Ludovic Orban pentru data de 2 decembrie, ora 13.00.

Pe 25 noiembrie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași a publicat imagini cu executarea marcajelor pe tronsonul în regim de autostradă din Centura Bacău.

„Deși termenul inițial de finalizare era în jurul lunii ianuarie 2022, constructorul ne-a comunicat că poate da în trafic acest tronson de autostradă între 27 noiembrie și 3 decembrie, în funcție de condițiile meteorologice”, a declarat pe 20 noiembrie premierul Ludovic Orban cu ocazia unei vizite pe șantier.

Comisia Europeană a aprobat în octombrie 2020 finanțarea proiectului de infrastructură rutieră„Varianta de ocolire Bacău”. Obiectul proiectului Varianta de ocolire Bacău este reprezentat de acordarea finanțării nerambursabile către CNAIR, în vederea realizării a 30,842 km de drum nou, din care 16,269 km de autostrada, 7 poduri, 9 pasaje, 1 nod rutier și 7 intersecții.

Varianta Ocolitoare a Bacăului este parte integrantă a Autostrăzii „Moldova” (A7, Coridorul IX Paneuropean), iar contractul pentru proiectarea și execuția acesteia a fost atribuit la finele lui 2018 constructorului român Dorinel Umbrărescu.

Cu o valoare de 668,3 milioane de lei fără TVA, contractul cuprindea 6 luni perioadă de proiectare, 30 de luni perioadă de execuție a lucrărilor și o perioadă de garanție de 84 de luni.

Umbrărescu a început activitățile de construcție pe șantierul VO Bacău în data de 8 martie 2019, cu aproximativ 3 luni mai devreme decât prevede contractul semnat cu CNAIR. 

FOTO – VIDEO: Centura Bacău, tronsonul în regim de autostradă și Podul Bistrița (sursa: Raducu P Drum, DRDP Iași)

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, reales în conducerea ACER. Dezvoltarea relațiilor cu autoritățile de rglementare din Republica Moldova și Ucraina, printre prioritățile personale
Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu, reales în conducerea ACER. Dezvoltarea relațiilor cu autoritățile de rglementare ...
Mandatul preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a fost......
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc plante modificate genetic
România a importat aproximativ 300.000 de tone de soia și făină din soia. 70% din marfă este din state unde se produc ...
În 2022, aproximativ 70 % din importurile de soia și făină de soia proveneau din Brazilia, Argentina și Statele Unite, ...
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor.
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...