„În data de 24 aprilie 2025, ANCOM a primit o nouă sesizare de fond în context electoral din partea unui actor politic care semnalează limitarea cheltuielilor zilnice pentru propaganda electorală pe profilurile şi pagina candidatului pe o anumită platformă online, afectând în special profilurile nou create, acuzând astfel lipsa egalităţii de şanse şi a echităţii în procesul electoral.
ANCOM, în baza atribuţiilor sale legale conferite de Regulamentul privind serviciile digitale, tratează toate sesizările primite cu obiectivitate, în mod echilibrat şi cu celeritate. Şi în cazul acestei plângeri, pentru analiza şi formularea unui răspuns cât mai riguros, ANCOM a solicitat clarificări cu privire la măsurile luate de către petent din care să reiasă conduita platformei online foarte mari şi respectarea de către aceasta a obligaţiilor ce le revin în baza legislaţiei serviciilor digitale, luând totodată toate măsurile legale conform competenţelor proprii”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis către Agerpres.
Potrivit sursei citate, în urma clarificărilor primite de la actorul politic, ANCOM a contactat platforma online în vederea clarificării conduitei acesteia în situaţia semnalată şi raportat la obligaţiile care îi revin conform Regulamentului privind serviciile digitale.
„Situaţia semnalată (una de ordin tehnic) a fost remediată de către platformă în cursul acestei zile”, a subliniat arbitrul pieţei locale de telecomunicaţii, fără să precizeze, însă, nici numele platformei, nici pe cel al reclamantului.
Începând din anul 2024, potrivit Legii nr. 50/2024, ANCOM are rolul de coordonator al serviciilor digitale, fiind responsabilă de verificarea respectării obligaţiilor ce cad în sarcina furnizorilor de servicii intermediare stabiliţi în România.
Regulamentul privind serviciile digitale se aplică tuturor serviciilor intermediare (inclusiv platformelor online) furnizate în Uniunea Europeană (UE). La nivelul fiecărui stat, coordonatorii serviciilor digitale verifică respectarea obligaţiilor furnizorilor de servicii intermediare stabiliţi sau care şi-au desemnat reprezentantul legal în statul-membru respectiv.
Comisia Europeană are competenţa exclusivă de a supraveghea şi a asigura respectarea obligaţiilor impuse doar în sarcina furnizorilor de platforme online foarte mari şi de motoare de căutare online foarte mari (VLOPSEs), iar pentru restul obligaţiilor în sarcina VLOPSEs prevăzute în Regulamentul privind serviciile digitale, competenţa este împărţită între Comisia Europeană şi coordonatorul serviciilor digitale din ţara de stabilire a VLOPSE. Detalii privind VLOPSEs desemnaţi până în prezent şi principalele activităţi ale Comisiei pot fi accesate aici.
ANCOM precizează că Regulamentul privind serviciile digitale nu conţine instrumente de cenzură şi nu oferă temei juridic pentru evaluarea legalităţii conţinutului, însă asigură respectarea de către platformele online a drepturilor utilizatorilor la libera exprimare atunci când elimină conţinutul ilegal.