ANCOM: Eliminarea tarifelor de roaming din această vară, o provocare pentru România

Eliminarea tarifelor de roaming din această vară reprezintă o provocare pentru Autoritatea din România şi va aduce beneficii utilizatorilor români, a declarat, luni, în cadrul conferinţei de bilanţ, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - lun, 27 mart. 2017, 12:19
ANCOM: Eliminarea tarifelor de roaming din această vară, o provocare pentru România

‘Eliminarea tarifelor de roaming din această vară reprezintă o problemă importantă, ce aduce beneficii utilizatorilor din România, dar implementarea măsurilor şi politicii de utilizare ‘fair’ a minutelor şi datelor pe care le ai nu va fi un lucru uşor şi va fi un test pentru echipa ANCOM, împreună cu operatorii. În primă fază, tarifele se vor ieftini, la nivel de roaming vei avea aceleaşi tarife ca în naţional, în anumite condiţii. Pe de altă parte, fiind tarifele naţionale atât de diferite, este normal să existe o politică menită să micşoreze abuzurile. Întotdeauna când există tarife asimetrice, este loc şi de abuzuri, iar lucrul acesta trebuie diminuat cât se poate’, a spus Marinescu.

Pe de altă parte, şeful ANCOM a menţionat că România poate dezvolta proiecte convergente în domenii unde excelează, precum agricultură sau industria auto.

‘Una dintre temele pe care le-am discutat cu conducerea Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii a fost convergenţa, modul cum industria de comunicaţii electronice poate crea sinergii în alte industrii. De exemplu, în agricultură, deci proiecte convergente, cel puţin pe zone unde România excelează. Un astfel de proiect poate ajuta firmele din România. Pe zona de convergenţă cu alte industrii sunt convins că vor avea succes. Un centru-pilot de maşini fără şofer s-ar putea dezvolta şi în România. Acestea sunt domenii ale viitorului în care există soluţii ce trebuie popularizate’, a subliniat Cătălin Marinescu.

Reprezentanţii Parlamentului European, Consiliului şi Comisiei Europene au ajuns recent la un acord provizoriu cu privire la eliminarea tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) începând cu 15 iunie 2017, a anunţat, la începutul lunii februarie, Executivul comunitar.

Conform acordului, preţul maxim la apelurile telefonice va scădea de la 5 eurocenţi/minut până la 3,2 eurocenţi eurocenţi/minut în timp ce la mesajele SMS tarifele vor scădea de la 2 eurocenţi până la 1 eurocent per SMS. De asemenea, acordul prevede o reducere progresivă, pe parcursul a cinci ani, a tarifelor pentru serviciile de date de la 50 de euro pe Gigabyte în prezent până la 7,7 euro pe Gigabyte, începând cu 15 iunie 2017, la 6 euro pe Gigabyte, la 1 ianuarie 2018, 4,5 euro în 2019, 3,5 euro în 2020, 3 euro în 2021 şi 2,5 euro în 2022.

Parlamentul European şi Consiliul urmează să aprobe, în mod formal, acordul provizoriu convenit, iar noile preţuri vor începe să fie aplicate de la 15 iunie 2017, oferind operatorilor timpul necesar pentru a face pregătirile necesare.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a anunţat, săptămâna trecută, că şi-a dat demisia, din funcţie, urmând să preia funcţia de şef al Diviziei de Strategie a Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU), începând din prima parte a lunii mai.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...