ANCOM: Numărul conexiunilor la internet broadband a ajuns în România la 16 milioane, în 2014

Conexiunile la internet în bandă largă (broadband) în România au ajuns, la sfârşitul anului 2014, la un număr de 16 milioane, dintre care cele mai multe (12 milioane) reprezentau conexiuni broadband la puncte mobile pe bază de abonament, conform datelor statistice preliminare prezentate, marţi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, la cea de-a 19-a ediţie a conferinţei Ziua Comunicaţiilor.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 10:49
ANCOM: Numărul conexiunilor la internet broadband a ajuns în România la 16 milioane, în 2014

Datele ANCOM relevă, totodată, că dintre cele 12 milioane de conexiuni la puncte mobile în bandă largă, 10,7 milioane sunt conexiuni 3G şi 3G+ şi 709.000 sunt conexiuni 4G, toate acestea generând, în 2014, un trafic total de peste 46.000 de terrabytes. În medie, prin intermediul unei conexiuni în bandă largă la puncte mobile s-a înregistrat un trafic lunar de 0,26 gigabytes, scrie Agerpres.

‘Conexiunile în bandă largă la puncte mobile pe bază de abonament au depăşit conexiunile pe bază de cartele preplătite, din cele 12 milioane de conexiuni, 6,4 milioane fiind pe bază de abonament şi 5,6 milioane pe bază de cartele preplătite. Creşterea numărului total de conexiuni a dus şi la creşterea la 60,2% a ratei de penetrare a internetului în bandă largă la puncte mobile, cu 12 p.p. faţă de finalul anului 2013 şi cu 25 p.p. faţă de finalul anului 2012’, menţionează arbitrul pieţei telecom, într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, conexiunile la puncte fixe în bandă largă au crescut cu 5,8% anual, până la 4 milioane, generând un trafic anual total de 3,6 milioane de terrabytes. Traficul mediu lunar (download şi upload) pe utilizator a fost, anul trecut, de 76,1 gigabytes.

Totodată, din totalul conexiunilor în bandă largă la puncte fixe, peste 91% sunt contractate de clienţi persoane fizice, în timp ce doar 400.000 reprezintă conexiuni contractate de către persoane juridice.

În plus, aproape trei sferturi (73%) din totalul conexiunilor la puncte fixe sunt instalate în mediul urban, dar tendinţa de creştere mai accentuată a conexiunilor de internet la punct fix instalate în mediul rural faţă de mediul urban s-a menţinut şi în anul 2014. Astfel, din totalul de 4 milioane de conexiuni la puncte fixe, 2,9 milioane sunt instalate în mediul urban (+4,2%), în timp ce în mediul rural s-au înregistrat cu 10,2% mai multe conexiuni instalate pe parcursul anului trecut, până la 1,1 milioane.

În acelaşi timp, rata de penetrare a internetului fix în bandă largă la 100 de locuitori a atins 20,1%.

În ceea ce priveşte infrastructura de acces la utilizatorul final în cazul internetului în bandă largă furnizat la puncte fixe, statistica ANCOM arată că, în 2014, s-au înregistrat creşteri moderate în cazul principalelor tipuri de suporturi utilizate, astfel că structura conexiunilor de acces la internet fix a rămas aproape neschimbată, respectiv: aproximativ 2,3 milioane de conexiuni erau prin cablu UTP/FTP (58% din totalul conexiunilor), conexiunile xDSL au ajuns la un milion (25,9% din totalul conexiunilor), iar conexiunile care utilizează cablu coaxial au stagnat la 0,5 milioane (11,6% din totalul conexiunilor).

Potrivit sursei citate, conexiunile care permit viteze între 10 şi 30 Mbps reprezintă 24% din totalul conexiunilor fixe, conexiunile cu viteze între 2 şi 10 Mbps 15%, iar cele care permit viteze între 30 şi 100 Mbps 11%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...