ANCOM prelungeşte consultarea publică privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă prelungirea, până pe data de 5 noiembrie, a consultării publice privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea.
Lidia Neagu - mie, 27 oct. 2021, 16:32
ANCOM prelungeşte consultarea publică privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea

Potrivit ANCOM, procesul de consultare publică a proiectului de decizie privind tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea a fost lansat pe 27 septembrie 2021.

Tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de reţea ar putea varia între 1,84 lei/stâlp/circuit (cablu)/lună, pentru stâlpii de susţinere a liniilor electrice aeriene de joasă tensiune, şi 22,62 lei/km/circuit (cablu)/lună, pentru stâlpii de susţinere a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.

De asemenea, pentru stâlpii de susţinere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune, tariful orientativ este de 3,46 lei/stâlp/circuit (cablu)/lună.

Conform proiectului, tariful orientativ propus pentru accesul furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice la infrastructura fizică constând în stâlpii deţinuţi în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local este de 7,44 lei/stâlp/circuit (cablu)/lună. Tarifele nu conţin TVA.

În conformitate cu atribuţiile conferite de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice, ANCOM stabileşte tarifele orientative pentru accesul la infrastructura operatorilor de reţea pentru anumite tipuri de infrastructură fizică pentru a evita apariţia unor litigii între operatorii de reţea şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice care solicită/beneficiază de acces la infrastructura fizică a acestora.

Operatorul de reţea defineşte orice operator economic autorizat să furnizeze reţele de comunicaţii electronice, sau care deţine în proprietate, administrare sau concesiune o infrastructură fizică destinată instalării de reţele de comunicaţii electronice ori producerii, transportului sau distribuţiei energiei electrice, inclusiv iluminatul public, gazelor naturale, energiei termice şi apei, inclusiv evacuarea sau tratarea apelor uzate şi sistemele de canalizare şi de drenare.

Totodată, este considerat operator de reţea şi operatorul economic care deţine în proprietate, administrare sau concesiune o infrastructură fizică prin utilizarea căreia se furnizează servicii de transport, cum ar fi, dar fără a se limita la acestea, infrastructura fizică de transport a căilor ferate, drumurile, porturile şi aeroporturile.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM, iar persoanele interesate vor putea să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 5 noiembrie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...