România are peste 25,5 milioane de abonaţi la telefonia mobilă şi 4 milioane la telefonia fixă

Serviciile de comunicații din România conectează în prezent în jur de patru milioane de abonați la telefonia fixă și peste 25,5 milioane de abonați la telefonia mobilă, iar aproape jumătate din gospodăriile din România au o conexiune la internet fix și peste 85% dintre ele un abonament la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, relevă datele furnizate miercuri de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 10:02
România are peste 25,5 milioane de abonaţi la telefonia mobilă şi 4 milioane la telefonia fixă

Potrivit ANCOM, românii pot afla informații despre serviciile de comunicații electronice pe care le utilizează (telefonie, internet și televiziune), precum și despre serviciile poștale în cadrul secțiunii Infocentru de pe site-ul ANCOM.

În zilele de 9 și 10 octombrie, Infocentrul ANCOM este prezent și offline la Internet & Mobile World 2013, târg dedicat industriei de comunicații ce are loc la Romexpo. Vizitatorii pot afla de la specialiștii ANCOM ce trebuie să aibă în vedere atunci când aleg un serviciu de comunicații electronice, care este modalitatea în care pot încheia un contract (care poate fi în scris, dar și prin telefon sau online) și la ce ar trebui să fie atenți înainte de a-l semna (durata acestuia, timpul de instalare și activare a serviciului, tarifele aplicabile etc.).

ANCOM își propune să crească gradul de informare al utilizatorilor cu privire la încheierea contractelor pentru servicii de comunicații, concentrându-se asupra situațiilor semnalate prin petițiile primite de Autoritate. Numai în anul 2013, până la data de 1 octombrie, ANCOM a primit 863 de petiții cu privire la diferite aspecte legate de relația utilizator-operator.

„Marea majoritate a problemelor semnalate de utilizatori anul acesta se referă la relația contractuală dintre aceștia și furnizorii de servicii de comunicații electronice, mai precis la aspecte privind derularea, prelungirea, încetarea contractelor sau neincluderea anumitor clauze minime obligatorii în contracte. Nemulțumirea utilizatorilor provine, în principal, din neînțelegerea prevederilor din contracte, generată fie de complexitatea acestora și informarea insuficientă din partea furnizorilor, fie de faptul că utilizatorii nu citesc cu atenție contractele la momentul semnării lor. Alte aspecte semnalate Autorității au vizat neînțelegeri privind modalitatea în care sunt tarifate și facturate serviciile de comunicații electronice, precum și calitatea acestora, viteza scăzută de transfer a datelor în cazul serviciului de acces la internet și întârzieri la instalarea serviciului contractat”, se arată în comunicatul ANCOM.

În cazul serviciilor poștale, cele mai frecvente probleme semnalate se referă la faptul că utilizatorii nu primesc sau primesc cu întârziere contravaloarea bunurilor livrate prin serviciul ramburs deși suma este încasată de la destinatari, precum și la deteriorarea conținutului coletelor. Pentru evitarea unor astfel de situații, utilizatorii trebuie să citească cu atenție condițiile generale de furnizare a serviciilor poștale, inclusiv mecanismul de soluționare a reclamațiilor.

În Infocentrul ANCOM, utilizatorii au posibilitatea să afle informații detaliate și despre serviciile poștale, condițiile pentru depunerea trimiterilor poștale și modul de soluționare a reclamațiilor, dar și o bază de date cu furnizorii autorizați și punctele de acces ale acestora. Utilizatorii trebuie să știe că drepturile și obligațiile lor sunt stabilite prin condițiile generale privind furnizarea serviciilor poștale, document ce reprezintă în fapt contractul încheiat între un furnizor și utilizatorii serviciilor poștale prestate de acesta, chiar dacă nu este un contract încheiat în scris. Un astfel de contract se consideră încheiat la momentul acceptării unei trimiteri poștale în rețeaua poștală a furnizorului respectiv.

ANCOM precizează că furnizorii au obligația să pună la dispoziția utilizatorilor condițiile generale privind furnizarea serviciilor poștale.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...