Angajaţii ROMATSA s-au pensionat anticipat cu 300.000 lei la plecare fiecare, în medie. Lista revendicărilor controlorilor de trafic aerian

Angajaţii ROMATSA beneficiază, în medie, de 300.000 lei la pensionarea anticipată, brut, reiese din lista cu cele 50 de revendicări ale sindicaliştilor care au făcut ieri grevă. Pe lângă respectarea acestui drept pentru toţi angajaţii care vor fi în situaţia de a se pensiona anticipat, sindicaliştii de la ROMATSA mai cer negocierea şi corelarea salariilor cu creşterea traficului aerian, precum şi majorarea fondului de salarii pentru angajarea de noi controlori. Puteţi consulta lista tuturor revendicărilor, despre care sindicaliştii au spus, înainte de declanşarea grevei, că nu sunt de ordin salarial.
Economica.net - mar, 30 mai 2017, 20:41
Angajaţii ROMATSA s-au pensionat anticipat cu 300.000 lei la plecare fiecare, în medie. Lista revendicărilor controlorilor de trafic aerian

Conducerea ROMATSA a propus fonduri de 3,69 milioane de lei pentru onorarea în 2016 a 12 cereri de pensionare anticipată/ cu reducerea vârstei de pensionare pentru grupă de muncă, adică o medie de 308.000 lei/angajat, reiese din lista de revendicări a Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România-ATSR, transmisă ECONOMICA.NET şi care poate fi consultată AICI.    

Propunerea conducerii Regiei i-a nemulţumit pe sindicalişti, care solicită acordarea acestui drept tuturor salariaţilor care îndeplinesc condiţiile pentru a se pensiona anticipat şi nu unui număr limitat de persoane. Ei mai spun că „patronatul nu oferă în fapt nimic altceva decât respectarea unui drept existent, agreat prin Contractul Colectiv de Muncă”.

Andreiaş Păduraru, secretar general al ATSR, spune că toţi controlorii de trafic aerian din Europa beneficiază de astfel de bonificaţii pentru pensionarea anticipată, acestea fiind plătite dintr-un fond unde se varsă o parte din taxa de survol. De asemenea, cifrele de mai sus reprezintă sume brute, la care se aplică contribuţii şi alte taxe de circa 34%, potrivit lui Păduraru.

Pentru remedierea situaţiei, el cere conducerii Regiei să transmită către firma care calculează bonificaţiile datele exacte ale angajaţilor, astfel încât ei să beneficieze de acestea la atingerea vârstei de pensionare anticipată.

ROMATSA acordă angajaţilor care se pensionează anticipat un număr de salarii echivalent numărului de luni de activitate rămase până la pensionarea la vârsta legală, se arată şi în raportul anual al Regiei pe 2015 despre care ECONOMICA.NET a scris pe larg anul trecut.  

„Regia acorda salariaţilor care se pensionează anticipat un număr de salarii echivalent numărului de luni de activitate ramase până la pensionarea la vârsta legală. Regia recunoaşte provizioane pentru beneficii la pensionarea anticipată aplicând criteriile generale de recunoaştere a provizioanelor”, scrie la pagina 73 din raportul citat mai sus.

La un salariu de bază negociat de circa 22.000 lei, rezultă că un controlor de trafic aerian care se pensionează anticipat, de exemplu la 59 de ani (vârsta la care s-ar putea pensiona anticipat cei mai experimentaţi controlori de trafic), ar fi îndreptăţit la o bonificaţie brută de 1,58 milioane de lei.

Pe lângă acordarea drepturilor băneşti tututor angajaţilor care se pensionează anticipat, sindicaliştii mai au şi alte solicitări de natură financiară.

Astfel, ei cer ca drepturile salariale să fie negociate şi corelate cu creşterea traficului aerian. Solicită însă şi angajarea de personal operativ, având în vedere necesarul actual de 86 de controlori de trafic aerian. Totodată, ei cer asigurarea fondurilor necesare pentru noii angajaţi, pentru a nu fi diminuate salariile angajaţilor actuali la angajarea celor noi.

Pe de altă parte, ei propun şi măsuri pentru eliminarea tratamentelor preferenţiale, a deciziilor subiective şi a consumului nejustificat de resurse financiare. Spre exemplu, solicită stabilirea modului de acordare a recompenselor fără afectarea drepturilor celorlalţi salariaţi.

Lista cu cele 50 de revendicări datează încă de anul trecut, o parte dintre acestea fiind deja soluţionate. Sindicaliştii acuză de atunci conducerea ROMATSA că generează pierderi/neîncasări de 600 de milioane de lei în perioada 2015 – 2019. Şi asta pentru că în planul de performanță pe cinci ani, trimis EUROCONTROL în primăvara lui 2014, nu a estimat corect creșterea traficului aerian pe deasupra României, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Mai mult, din cauza acestor erori de prognoză, conducerea Regiei nu îşi mai poate respecta obligaţiile contractuale şi le propune angajaţilor o „curbă de sacrificiu”, susţin sindicaliştii.

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA este o regie autonomă care deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian în România. Regia nu încasează venituri de la stat, ci de la operatorii aerieni pentru care prestează servicii, prin intermediul EUROCONTROL, care colectează de la companiile aeriene taxele pentru utilizarea spaţiului aerian al României. 

Citeşte şi Spor la stat. Bonusuri jubiliare, cotă parte din profit, beneficii la pensionare pentru salariaţii ROMATSA

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...