Angajaţii SANITAS Bucureşti beneficiază de un nou contract colectiv de muncă

Angajaţii din sistemul sanitar care aparţin de Primăria Municipiului Bucureşti şi-au recăpătat o serie de drepturi în urma încheierii negocierilor privind contractul colectiv de muncă ce urmează a fi semnat în zilele următoare.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 20:15
Angajaţii SANITAS Bucureşti beneficiază de un nou contract colectiv de muncă

„În momentul acesta membrii Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti (USSB) şi-au recăpătat drepturile în privinţa zilelor suplimentare de concediu, în privinţa asistenţei medicale şi judiciare care este acordată prin acest contract colectiv de muncă”, a declarat vineri Romeo Sandu, vicepreşedintele Uniunii Sindicale SANITAS Bucureşti. la o dezbatere privind situaţia sistemului sanitar şi perspectivele sale.

Potrivit acestuia, în afară de drepturile prevăzute în Codul muncii, acest contract mai conţine şi alte beneficii pentru fiecare salariat în parte.

„Vor beneficia de opt zile suplimentare la concediul de odihnă salariaţii din blocul operator, cinci zile cei din secţiile de chirurgie, opt zile cei din UPU şi nouă zile salariaţii de la Secţia Terapie Intensivă. Deci sunt nişte drepturi care nu sunt prevăzute în Codul muncii şi le-am renegociat în condiţiile date cu primăria”, a subliniat vicepreşedintele USSB. Romeo Sandu a mai spus că salariaţii vor mai beneficia de analize gratuite.

Prezent la dezbatere, primarul general Sorin Oprescu a spus că acest contract colectiv de muncă pentru angajaţii din unităţile sanitare aflate în subordinea Primăriei Generale constituie o centură de siguranţă pentru viaţa lor profesională.

„Sunt lucruri care s-au putut introduce în contractul colectiv de muncă şi chestiuni care nu s-au mai putut introduce pentru că nu s-a respectat legea. După câteva lungi discuţii s-au găsit o serie întreagă de lucruri care pot să le facă viaţa mai apropiată de normal acestor oameni”, a spus Oprescu.

Potrivit edilului-şef, contractul prevede avantaje legate de programul de muncă, de zile libere, cum să fie acoperite turele. „Sunt probleme care pe noi ne frământă pentru simplul motiv că am rămas doar cu câţiva oameni în sistemul sanitar şi am ajuns iarăşi să avem o asistentă la 18 paturi şi infirmieră la o jumătate de secţie, respectiv la 32 de paturi, şi aceasta pentru că ele nu sunt nici retribuite şi nici nu pot face faţă problemelor bolnavului”, a menţionat edilul-şef.

În aceste condiţii, a continuat el, urmează să se vadă câţi oameni pot fi angajaţi în sistem pe fondul salarial existent. „Însă, din nefericire, legea nu permite să ceri un număr normal de asistente pentru că în spital 75% o reprezintă îngrijirea spitalicească, curăţenia, etc., iar 25% tratamentele şi problemele legate de bolnav”, a mai spus primarul general.

Conform edilului, în acest moment Bucureştiul are un deficit 3.400 de medici, plecaţi din structurile sanitare ale Capitalei şi aproape 700 de asistente.

Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, prezent la dezbatere, a declarat că a fost invitat de către conducerea SANITAS Bucureşti pentru că sunt probleme punctuale legate de contractul colectiv de muncă, de toate nedreptăţile făcute bugetarilor, iar dialogul dintre PSD şi SANITAS Bucureşti a continuat chiar şi în perioada „guvernării portocalii”.

„Actualul guvern Ponta a dedicat un ministru dialogului social, deci o schimbare profundă de atitudine faţă de domnul Boc sau domnul Ungureanu, care luau legi fără să consulte sindicatele şi vroiau să omoare mişcarea sindicală. În al doilea rând, legea sănătăţii şi tot ceea ce va fi iniţiativă legislativă legată de sănătate, va fi discutată cu sindicatele. Deci nu vor mai afla nici de la tv şi nici din presă ce le pregăteşte guvernul, ci vor fi parte a deciziilor instituţionale”, a spus Bănicioiu.

Potrivit vicepreşedintelui SANITAS, Romeo Sandu, circa 6.000 de membri din sindicat vor beneficia de noul contract colectiv de muncă ce urmează a fi semnat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Leasing 100% digital prin George. BCR Leasing oferă clienților microîntreprinderi și PFA acces la contractele active de finanțare, direct în ecosistemul George
Leasing 100% digital prin George. BCR Leasing oferă clienților microîntreprinderi și PFA acces la contractele active ...
Banca Comercială Română (BCR) extinde funcționalitățile din platforma digitală George și oferă clienților, microîntreprinderi și PFA, posibilitatea să gestioneze contractele active de......
Angajaţii ONRC intră joi în grevă japoneză nemulţumiţi de salarii
Angajaţii ONRC intră joi în grevă japoneză nemulţumiţi de salarii
Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel ...
Angst, unul dintre principalii procesatori din industria cărnii, intră în insolvență la cererea a doi furnizori
Angst, unul dintre principalii procesatori din industria cărnii, intră în insolvență la cererea a doi furnizori
Tribunalul Ilfov a decis deschiderea procedurii generale de insolvență împotriva Angst Ro SRL, una dintre companiile grupului ...
Rusia şi China fac comerţ cu cupru deghizat ca deşeuri pentru a evita taxele şi sancţiunile
Rusia şi China fac comerţ cu cupru deghizat ca deşeuri pentru a evita taxele şi sancţiunile
Grupul Russian Copper Company (RCC) şi mai multe firme chineze au evitat taxele şi sancţiunile occidentale prin comerţul ...