Angajatorul ţi-a reţinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Sănătate. Cum îl obligi să o achite

Angajatorul şi-a asumat prin contractul de muncă să-ţi achite contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS). Afli că nu a virat-o tocmai când ai nevoie de servicii medicale şi pentru a le accesa soliciţi Casei de Asigurări de Sănătate o adeverinţă de asigurat care să demonstreze calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. ECONOMICA.NET îţi spune ce pârghii legale ai la dispoziţie ca să obligi angajatorul să achite la Fondul de Sănătate banii pe care ţi i-a reţinut din salariu pentru CASS. 
Cristina Şomănescu - lun, 14 ian. 2013, 22:10
Angajatorul ţi-a reţinut CASS din salariu, dar nu a virat-o la Sănătate. Cum îl obligi să o achite

Medicii de familie atrag atenţia că se confruntă tot mai des cu situaţii în care pacienţii află că angajatorii nu le-au virat CASS-ul la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), deşi le-au reţinut contribuţia la Sănătate din salariu.
De obicei, pacienţii află că angajatorii nu au virat contribuţia la Fondul de Sănătate când solicită adeverinţa de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate în a cărei evidenţă se află. 

Documentul (adeverinţa de asigurat) este esenţial ca să poţi accesa servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Pacienţii salariaţi dovedesc prin intermediul adeverinţei de asigurat că angajatorul e cu plata la zi a contribuţiei (CASS) la Fondul de Sănătate.

Avocaţii vorbesc şi despre situaţii în care pacienţii află chiar de la angajator că nu le-a virat contribuţia la Sănătate.

Citeşte cum trebuie să procedeze pas cu pas pacienţii care află accidental că angajatorul nu le-a virat contribuţia la Fondul de Sănătate, cu toate ca le-a reţinut-o din salariu, şi care – pe cale de consecinţă – nu figurează ca asiguraţi în sistemul (SIUI) Casei de Asigurari de Sănătate.

Avocatul Bogdan Timofti, senior associate la firma de avocatură Bordianu şi Asociaţii, vă spune cum puteţi constrânge angajatorul să facă aceste plăţi, apelând la cadrul legislativ în vigoare.

„Din păcate, problema aceasta a neplăţii contribuţiei la sănătate de către angajator nu are o rezolvare rapidă pentru un angajat/pacient aflat într-o astfel de situaţie. Problema trebuie privită diferit, în funcţie de momentul în care află despre această situaţie”, ne-a spus avocatul Bogdan Timofti.

Primul caz: ştii să angajatorul reţine, dar nu virează CASS. Îi soliciţi dovada plăţii, dar refuză sau nu poate să o facă. Cum procedezi

„Dacă (pacientul) ştie/află înainte de a beneficia de vreun serviciu medical despre această situaţie (că angajatorul nu a virat CASS), primul pas este să solicite angajatorului o adeverinţă privind statutul său de angajat şi declaratia sau chiar dovada că s-au făcut aceste viramente la Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă angajatorul refuză sau nu poate prezenta o astfel de dovadă, singura posibilitate este sa se adreseze ANAF care va investiga situaţia”, a explicat pentru ECONOMICA.NET avocatul Bogdan Timofti.
Procedura este de durată, ştiut fiind faptul că o simplă cerere „în sistemul administrativ” are un timp de răspuns de 30 zile sau chiar 45 zile, în unele cazuri, a spus avocatul pentru Economica.

„După ce primeşte un răspuns de la ANAF, angajatul se poate adresa instanţei cu o cerere prin care să-l oblige pe angajator la plata acestor contribuţii. Din păcate, la nivelul instanţelor din Bucureşti, termenele sunt foarte mari, o astfel de cerere având un timp de soluţionare de minimum opt luni”, ne-a mai spus avocatul Bogdan Timofti.

Aveţi urgent nevoie de internare în spital şi aflaţi că angajatorul nu v-a plătit CASS. Cum procedaţi

În cazul în care angajatul a aflat despre neplata contribuţiei la Fondul de sănătate când are imperios nevoie de servicii medicale (nu vorbim de urgenţe medico-chirugicale pentru care pacienţii nu plătesc, indiferent dacă sunt asiguraţi sau asiguraţi indisciplinaţi, cu neplata la zi a CASS) în sistemul public de sănătate (întrucât o serie de afecţiuni pot fi abordate doar în spitalele de stat), atunci el va fi obligat să le achite integral. „Ulterior, pacientul poate introduce o cerere în instanţă pentru repararea integrală a prejudiciului material şi/sau moral cauzat de neplata sumei de către angajator”, ne-a mai spus avocatul Bogdan Timofti.

Pentru angajatori: ce amenzi riscaţi dacă nu viraţi contribuţia la Sănătate

– Angajatorii riscă amenzi cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 lei pentru nedepunerea la termen a declaraţiilor;
– Angajatorii riscă amenzi cuprinse în intervalul 30.000 de lei – 50.000 lei pentru nevirarea con­tribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit Legii 95/2006, a mai spus avocatul Bogdan Timofti.

Şi dosar penal

„Desigur, neplata unor astfel de contribuţii are şi un caracter penal, fiind clar vorba de o faptă de evaziune fiscală, însă e greu de presupus că un astfel de dosar penal se va finaliza cu o hotărâre de condamnare„, a conchis avocatul Bogdan Timofti.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19
Ministerul Sănătăţii a cumpărat un lot de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor ...
Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat o achiziţie publică de 10.600 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar pentru tratarea formelor grave de COVID-19, a declarat, marţi, la Antena 3,......
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract pentru cumpărarea unui tratament împotriva COVID-19 cu anticorpi monoclonali
Comisia Europeană a semnat un contract cadru de achiziţie cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru un tratament cu anticorpi ...
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
153.716 persoane au fost angajate prin intermediul ANOFM în primele opt luni din 2021
Un număr de 153.716 persoane au fost angajate în primele opt luni ale anului 2021, ca urmare a aplicării măsurilor de ...
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de Takata
Statele Unite au deschis o anchetă cu privire la echiparea a 30 de milioane de mașini cu airbag-uri defecte produse de ...
Administraţia americană pentru siguranţa traficului (NHTSA) a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra a 30 de ...