Angela Toncescu, preşedinte CA al Carpatica Asig Sibiu, reţinută de procurorii DNA

Angela Toncescu, la data faptelor membru şi, ulterior, preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al SC Carpatica Asig SA Sibiu, a fost reţinută, luni, de procurorii DNA, fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 26 sept. 2016, 14:51
Angela Toncescu, preşedinte CA al Carpatica Asig Sibiu, reţinută de procurorii DNA

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Dan Hosu, la data faptelor administrator de fapt la unei societăţi comerciale, pentru trafic de influenţă, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată şi dare de mită, şi a lui Ion Sorin Tatu, la data faptelor administrator de fapt al unei firme, acuzat de trafic de influenţă.

În acelaşi dosar este urmărit penal sub control judiciar Cătălin Marian Cataramă, comisar-şef de poliţie, şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi din cadrul IGPR-DCCO, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite – toate în formă continuată şi luare de mită.

‘Începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări. Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, cât şi pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări SC Carpatica Asig SA’, arată DNA.

Astfel, Angela Toncescu a fost susţinută în demersurile sale de inculpaţii Ion-Sorin Tatu, Dan Hosu şi de o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.

În schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF, cei trei care au acţionat în vederea favorizării/susţinerii intereselor Angelei Toncescu au pretins şi primit, în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016, foloase necuvenite constând în indemnizaţii lunare de la SC Carpatica Asig SA.

‘Concret, acţiunile inculpaţilor Tatu Ion-Sorin şi Hosu Dan au vizat influenţarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului ASF, astfel încât: să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, să nu fie sancţionată aceeaşi inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară, să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro)’, se arată în comunicatul citat.

Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.

Totodată, Dan Hosu este acuzat că, în data de 3 august a anului curent, l-a instigat pe Cătălin Marian Cataramă, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra acestuia ca fost şef al Serviciului de combatere a traficului cu migranţi, să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către MAI – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date şi să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

‘În baza acestor informaţii, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înţelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate cu scopul obţinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente. În data de 26 august 2016, pentru ‘ajutorul’ acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat’, explică procurorii.

Angela Toncescu, Dan Hosu şi Ion-Sorin Tatu vor fi prezentaţi, marţi, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, menţionează DNA.

De asemenea, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache s-a prezentat, luni, la DNA, pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar de corupţie. Liviu Stoicescu, fost director general al Carpatica Asig, a fost adus luni, cu mandat, la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...