ANM: Cultura grâului de toamnă va avea un conținut de umiditate foarte scăzut

Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul 0-100 centimetri, se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei şi local în centrul, estul şi sudul Olteniei, informează Agerpres.
Economica.net - sâm, 23 mai 2020, 06:41
ANM: Cultura grâului de toamnă va avea un conținut de umiditate foarte scăzut

Conform prognozei agrometeorologice publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada din perioada 23 – 29 mai, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în cazul acestei culturi doar în nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, izolat în nord-estul Munteniei.

„În cultura neirigată de porumb, în stratul de sol 0-50 cm, se vor înregistra deficite de umiditate (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea şi Crişana, local nordul, centrul, vestul, sudul şi sud-estul Moldovei, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, estul, sudul, centrul şi izolat nordul Munteniei. Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Oltenia, nordul, local centrul şi sudul Transilvaniei, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, izolat nord-estul Banatului”, precizează specialiştii ANM.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, regimul hidro-termic favorabil din aer şi sol va determina o evoluţie în
general normală a proceselor vegetative atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole în majoritatea regiunilor agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare fiind mai intensificate în zonele de câmpie, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge fazele de „burduf”-înspicare (10-100%), înflorire (10-40%), precum şi începutul maturităţii în lapte (10-15%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. La culturile întârziate fenologic se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (40-100%), „burduf” şi înspicare (10-70%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa îşi va continua înflorirea (30-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%). Cultura de floarea-soarelui va parcurge răsărirea (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzirea (5-13 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună.

Funcţie de data semănatului, la porumb vor predomina răsărirea (30-100%), formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (4-8 frunze) în cea mai mare parte a ţării, cu o stare de vegetaţie în general bună.

La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se vor înregistra fazele de răsărire, dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi alungirea axei hipocotile, în special în Transilvania, iar la cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi încolţirea, răsărirea, dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) şi local, la soiurile timpurii, tuberizarea (10-20%).

În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la legarea şi formarea rodului, creşterea şi coacerea fructelor, precum şi înfrunzirea. Izolat, la soiurile timpurii de cireş din jumătatea de sud a ţării aflate la maturitatea tehnologică va fi posibilă recoltarea.

Viţa de vie îşi va continua fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, iar în sudul, estul şi vestul ţării se va înregistra înflorirea la soiurile timpurii de masă.

Agrometeorologii transmit că lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul 23 – 29 mai se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 6 şi 18 grade Celsius, în toate zonele de
cultură, abaterile termice negative fiind de 1 – 6 grade Celsius.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 13 şi 24 de grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între -2 şi 13 grade Celsius pe aproape întreg teritoriul, cele mai scăzute valori înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri se va încadra între 10 şi 19 grade Celsius, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative la culturile de primăvară înfiinţate în perioada optimă.

Meteorologii avertizează că instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua ANM.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața din România, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, consultate......
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...