ANRE elimină taxa de licenţire şi reduce tariful pentru operatorii de distribuţie şi transport energie electrică

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) elimină taxa de licenţiere, în condiţiile în care un solicitant de licenţă plătea o taxă pentru a fi analizat dosarul şi încă o taxă când se elibera licenţa, a afirmat, joi, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele ANRE, George Niculescu.
AGERPRES - joi, 21 dec. 2023, 14:30
ANRE elimină taxa de licenţire şi reduce tariful pentru operatorii de distribuţie şi transport energie electrică

„Taxa de analiză dosare de licenţiere. Exista această taxă la nivelul autorităţii de reglementare. Practic, un solicitant de licenţă plătea pe de o parte o taxă pentru a fi analizat dosarul şi încă o taxă atunci când se elibera licenţa. Consider că această taxă este inutilă din moment ce pentru eliberarea licenţei sau autorizaţiei respective oricum se trece prin procesul de analiză a dosarului. Am decis, împreună cu colegii din autoritate, să eliminăm această dublă taxare pentru acelaşi lucru, venind în întâmpinarea celor care solicită astfel de licenţe/acreditări de la ANRE”, a menţionat Niculescu.

De asemenea, ANRE redus tariful pe care-l percepea pentru operatorii de distribuţie şi operatorii de transport energie electrică.

„Autoritatea de reglementare practica un tarif de 0,1% pentru activităţile licenţiate de furnizare, iar pentru activitatea de distribuţie de energie electrică practica un tarif de 0,2%. Am considerat că este normal să uniformizăm aceste tarife – şi nu în sensul de a-l creşte pe cel de 0,1%, să-l dublăm la 0,2%, ci în sensul de a-l scădea pe cel practicat operatorilor de distribuţie şi, atunci, am redus acest tarif pe care noi îl practicăm la 0,1%”, a adăugat preşedintele ANRE.

Potrivit acestuia, impactul este undeva de 6 milioane de lei pe an la nivelul veniturilor autorităţii de reglementare. George Niculescu a subliniat că este o cheltuială în plus pe care operatorii de distribuţie o fac, cheltuială care speră să nu se regăsească în „tarifele de distribuţie pe care le vor practica”.

„Colegii de la monitorizare investiţii şi tarife vor analiza dosarele, să vedem dacă aceste componente de cheltuieli scad în concordanţă cu scăderile practicate de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei. Bugetul autorităţii este un buget corect alcătuit. Renunţarea la aceste venituri nu vor impacta în niciun fel activitatea desfăşurată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei”, a mai spus şeful ANRE.

El a subliniat că este pentru prima data când autoritatea scade tarifele şi nu le creşte.

„Vom analiza pe bugetul viitor ce ajustări putem să mai facem. Dacă este cazul – şi bugetul ne permite – vom umbla şi pe viitor la aceste tarife”, a susţinut George Niculescu.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...