ANSVSA: Vom face demersuri ca România să fie declarată liberă de ‘bluetongue’ pe perioada sezonului rece

Autorităţile veterinare vor face demersuri către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală (OIE) pentru declararea României ca ţară liberă de'bluetongue' (boala limbii albastre) pe perioada sezonului rece, ceea ce ar permite reluarea exporturilor de animale vii către ţările arabe, a declarat pentru AGERPRES Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Economica.net - sâm, 08 nov. 2014, 15:08
ANSVSA: Vom face demersuri ca România să fie declarată liberă de 'bluetongue' pe perioada sezonului rece

‘Vom face demersurile către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animală ca sa fim declaraţi ţara liberă de ‘bluetongue’ pe perioada sezonului rece pentru că este o perioadă în care insectele care transmit virusul nu mai au activitate şi nici animalele nu mai sunt purtătoare de virus. Din punctul nostru de vedere, în aceste condiţii, se poate face export de animale vii către ţările arabe, atât de ovine cât şi de bovine, dar trebuie să vedem în primul rând cum reacţionează OIE la solicitarea noastră’, a precizat Mănăstireanu.

În privinţa exporturilor, şeful ANSVSA a subliniat că au fost mai multe discuţii cu autorităţile iordaniene, ‘pe mai multe paliere’, iar interesul lor de a redeschide comerţul cu animale vii ‘este foarte mare’, mai ales că România era unul dintre cei mai importaţi furnizori de ovine pe piaţa locală.

‘În Iordania au fost întâlniri pe mai multe paliere, pe de o parte cu reprezentanţii Comisiei de Agricultura din Parlamentul Iordanian, cu cei ai Camerei de Comerţ, dar şi cu omologii veterinari şi cu cei de la Ministerul Agriculturii. Interesul autorităţilor iordaniene pentru redeschiderea comerţului este foarte mare, pentru că România era a doua ţară care furniza ovine vii în această ţară, animalele fiind foarte apreciate din punct de vedere al calităţi şi al gustului cărnii. (…) Vom găsi varianta cea mai buna ca sa reluăm comerţul cu animale vii. Chiar mai mult, o să lansăm o invitaţie omologilor veterinari iordanieni să vină în România să vadă că sistemul nostru de supraveghere şi testele de laborator care se pot face aici pot să certifice că din ţara noastră circulaţia animalelor către ţările terţe se face conform regulamentelor europene şi legislaţiei veterinare în vigoare. Noi vrem să aducem delegaţia iordaniană în România cât mai repede, dacă nu se poate în luna noiembrie, cel puţin în luna decembrie’, a adăugat preşedintele ANSVSA.

În ceea ce priveşte vaccinarea animalelor împotriva ‘bolii limbii albastre’, începând cu anul 2015, Mănăstireanu a precizat că strategia în acest sector va fi discutată şi analizată în Consiliul Consultativ organizat săptămâna viitoare de ANSVSA toţi crescătorii de rumegătoare (ovine, caprine şi taurine) din România.

‘Această strategie de vaccinare a tuturor animalelor din România receptive la boală, începând cu anul 2015, implică un efort FINANCIAR foarte mare pentru Autoritate şi de aceea trebuie discutat şi analizat modul în care aplicăm această strategie. (…) Noi vrem să discutam săptămâna viitoare în Consiliul Consultativ toate aceste aspecte cu toţi crescătorii de animale şi dacă este nevoie să mai avem şi un Consiliu Ştiinţific’, a adăugat şeful ANSVSA.

Crescătorii români de animale afirmă că pagubele înregistrate până în prezent din cauza suspendării exporturilor de bovine si ovine în ţările arabe odată cu apariţia ‘bolii limbii albastre’ se ridică la aproape 150 de milioane de EURO, iar aceste restricţii de export s-ar putea extinde pe o perioadă de cel puţin doi ani.

Federaţia Naţională Pro-Agro consideră că nu este momentul vaccinării împotriva acestei boli şi a iniţiat împreună cu membrii săi o campanie de stopare a politicii pro-vaccinare pentru ‘boala limbii albastre’ la bovinele, ovinele şi caprinele din România.

‘În contextul în care România dispune de un plan de supraveghere pentru această boală, cofinanţat de Comisia Europeană, considerăm că nu este momentul de introducere a vaccinării, care ar afecta şi mai mult bugetul de stat. Nu in ultimul rând, situaţia critică, falimentară a sectorului bovin, lipsa controlată a vaccinării în restul statelor membre, închiderea definitivă a pieţei de bovine şi ovine la export, ar trebui să fie un semnal de alarmă marcant pentru renunţarea la politica de vaccinare împotriva ‘Bluetongue’, au precizat reprezentanţii federaţiei agricultorilor.

‘Boala limbii albastre’ a debutat iniţial în ţările din jur, în iunie în Grecia, în iulie în Bulgaria, iar în august a apărut în Turcia şi în România, pe 22 august 2014 fiind diagnosticat primul caz în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anunţat că a interzis importurile de ovine şi bovine din România, iar ulterior şi Libia, Siria şi Israel au anunţat că au suspendat exportul de bovine şi ovine din România din cauza evoluţiei ‘bolii limbii albastre’. România este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia, regatul iordanian importând anual din România între 300.000 şi 400.000 de ovine şi bovine.

Potrivit datelor ANSVSA, până la data de 5 noiembrie, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 3.708 în 32 judeţe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,03% din totalul animalelor receptive la această boală. De asemenea, din cauza bolii au murit 988 de animale, respectiv bovine şi ovine, şi patru zimbrii din rezervaţiile Armeniş (Caraş Severin) şi Haţeg (Hunedoara). Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 377 de comune din cele 32 de judeţe, iar efectivele de animale receptive la boală se ridică la 10.841.193.

Te-ar mai putea interesa și
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, la aproape 40 de ani după prăbuşirea URSS – prognoză FMI
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, ...
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita URSS pentru a se alătura Uniunii Europene urmează să le devanseze pe cele......
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record ...
Ungaria – Viktor Orban anunţă ca va majora cheltuielile de apărare dacă războiul din Ucraina se prelungeşte în 2025
Ungaria – Viktor Orban anunţă ca va majora cheltuielile de apărare dacă războiul din Ucraina se prelungeşte în ...
Ungaria va fi nevoită să-şi sporească cheltuielile militare şi în anul următor dacă războiul din Ucraina se prelungeşte ...
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în februarie 2024, până la 841,292 miliarde lei, de ...