Antifrauda se clatină

Mai multe evenimente legate de direcţia Antifraudă din ANAF au intrat în atenţia publică în ultima vreme. În plină efervescenţă a salariilor de la stat, s-a dat ordin ca salariile inspectorilor fostei Gărzi Financiare să fie scăzute. Apoi, instituţia a fost pusă de responsabilii statului într-o situaţie dificilă, dezvăluind că acolo lucrează detaşaţi SRI şi că ei urmează să fie retraşi.
Economica.net - Dum, 19 mart. 2017, 21:05
Antifrauda se clatină

Şeful Fiscului, Bogdan Nicolae-Stan, a dat un ordin prin care de la 1 martie s-a redus sporul pentru suprasolicitare psihică de la 25% din salariul brut la 5%, ceea ce va însemna o scădere substanţială a salariilor.

Începând cu 1 februarie 2017, drepturile salariale ale personalului plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale au fost majorate cu 20% faţă de nivelul acordat/stabilit pentru luna ianuarie 2017.

După acel ordin, la începutul acestei luni, directorul SRI, Eduard Hellvig, a anunţat că a demarat procedura de retragere a 23 de ofiţeri SRI care activau în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, din ANAF din anul 2014.

Decizia dorită de înalţii oficiali ai statului a fost lăudată în unele medii.

Surse din ANAF ne-au spus că această suită de măsuri nu e întâmplătoare şi că printre motive ar fi şi rolul decisiv pe care inspectorii Antifraudă îl au în parchete.

În perioada 2014 – 2016, atât cât a existat Direcţia Antifraudă din ANAF, inspectorii instituţiei detaşaţi la parchete au stabilit, prin rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifice, prejudicii în valoare totală de 19,65 miliarde de lei (4,42 miliarde de euro).

„Separat de structurile de prevenire și control, inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor, detașați la unitățile de parchet în vederea acordării suportului tehnic de specialitate procurorilor în cauzele penale din domeniul economico-financiar, au stabilit, în perioada 2014 – prezent, prin rapoartele tehnico-științifice, prejudicii în valoare totală de 19,65 miliarde de lei (4,42 miliarde de euro)”, a scris biroul de presă Antifraudă, la solicitarea ECONOMICA.NET.

Totodată, inspectorii Antifraudă detașați la parchete au întocmit 10.207 de rapoarte de constatare, 9.328 de procese verbale ca urmare a verificărilor efectuate din dispoziția procurorului, 6.434 de opinii de specialitate/puncte de vedere la solicitarea procurorului, 1.721 de rechizitorii în cauze penale instrumentate cu specialiștii antifraudă şi au efectuat 3.240 de investigații financiare în scopul indisponibilizării de bunuri.

Antifrauda a căpătat notorietate în 2015, la un an de la înfiinţare, când a întreţinut o campanie controversată de verficare a caselor de marcat din domeniul horeca. Instituţia afişa public uniforma de tip militar şi punea lacăt pe afacerile pe care le găsea în defect. Acţiunile erau în forţă şi filmate şi erau concentrate în punctele fierbinţi de pe Litoral (Mamaia, Costineşti şi Vama Veche) şi în marile zone comerciale din Capitală şi în Centrul Vechi.

Instituţia a ieşit din atenţia publică după ce şefia guvernului a fost preluată de Dacian Cioloş, care a afirmat public că rolul ANAF nu este să agreseze contribuabii, ci să fie prieten cu ei.

Te-ar mai putea interesa și
Adina Vălean: Sper ca lucrările la calea ferată Brașov – Sighișoara să fie finalizate până la sfârșitul lui 2023
Adina Vălean: Sper ca lucrările la calea ferată Brașov – Sighișoara să fie finalizate până la sfârșitul lui 2023
Lucrările de modernizare a căii ferate Brașov - Sighișoara ar trebui finalizate până la sfârșitul anului 2023, astfel încât România să nu piardă finanțarea europeană de 800 de milioane......
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mie
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă ...
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru ...
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător a fost Enel
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător ...
Complexul Energetic Oltenia a reușit să vândă energie cu livrare la termen la prețuri de piață spot: 821 de lei/MWh ...
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
 Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă ...