Anunț important făcut la Viena, cu impact pentru România. Cine este politicianul și finanțistul care va conduce cel mai mare acționar din piața asigurărilor de la noi din țară?

Economica scria în urmă cu 2 ani că, pentru Vienna Insurance Group(VIG), cooptarea lui Hartwig Löger, fost ministru de Finanțe al Austriei și om cheie pentru concurenta Uniqa, reprezintă o lovitură importantă, care va avea efecte și asupra pieței din România, unde VIG controlează trei societăți de asigurare, fiind cel mai mare jucător din domeniu. Acum, Loger a fost numit în fruntea VIG, iar relațiile șefilor locali cu el devin extrem de importante, într-o piață în care independența societăților față de grupul-mamă este redusă.
Ion Dobreanu - lun, 05 dec. 2022, 22:13
Anunț important făcut la Viena, cu impact pentru România. Cine este politicianul și finanțistul care va conduce cel mai mare acționar din piața asigurărilor de la noi din țară?

Acționarii VIG au decis în urmă cu câteva zile să îl numească în fruntea boardului pe Hartwig Löger, cel despre care Economica scria în urmă cu mai bine de doi ani că va căpăta un rol semnificativ în cadrul grupului austriac. El își va prlua mandatul din vara anului 2023, coform anunțului făcut de VIG.

Loger are o experiență vastă în asigurări, el lucrând în domeniu încă din 1985. S-a format la compania Allianz, însă recunoașterea și pozițiile de top management au venit după ce a ajuns la Uniqa. Până să fie anunțat ca membru al boardului, în 2020, el a oferit consultanță VIG, prin compania sa V.I.P Consulting, timp de aproximativ un an. Calitățile profesionale ale lui Loger, dar și abilitățile și influența sa din zona politică sunt cunoscute și în România.

Începând cu 1 iulie 2023, Consiliul Director al Vienna Insurance Group (VIG) va avea următoarea componență: Hartwig Löger, director general și președinte al Consiliului Director, Peter Höfinger, director feneral adjunct și vicepreședinte al Consiliului Director, Liane Hirner, Chief Finance & Risk Officer (CFRO), Gábor Lehel, Gerhard Lahner si Harald Riener. Toate mandatele membrilor Consiliului Director vor fi în vigoare până pe data de 30 iunie 2027. În ședinta din 29 noiembrie 2022, Consiliul de Supraveghere a votat în unanimitate viitoarea componență a Consiliului Director al Vienna Insurance Group. Votul a urmat recomandarea venită din partea comitetului de nominalizare al Consiliului de Supraveghere, în septembrie 2022.

Stabilind încă de pe acum componența Consiliului Director de la data de 1 iulie 2023, nu evidențiem doar stabilitatea și continuitatea care caracterizează Grupul VIG. Echipa profesionistă și multidisciplinară a Consiliului Director este totodată una ce se completează excelent și este foarte bine coordonată, a explicat Günter Geyer, președintele Consiliului de Supraveghere al Vienna Insurance Group. Mandatele lui Elisabeth Stadler și Peter Thirring, ce expiră pe data de 30 iunie 2023, nu vor fi prelungite, la cererea acestora, datorită planurilor de pensionare.

Ce spuneau, pentru Economica, oameni importanți din piața locală, despre noul șef VIG  și de ce este el important pentru România? Plecarea sa de la Uniqa a fost o lovitură masivă dată de VIG principalului său concurent

Venirea lui Hartwig Löger la VIG, în 2020, a fost nu doar o surpriză majoră, dar și o lovitură importantă dată de VIG principalului său concurent, compania Uniqa. Cu atât mai importantă a fost mutarea cu cât în cele două companii influența structurilor statului austriac (inclusiv direct, prin participații importante, așa cum deține Primăria Vienei la VIG) și a politicului este una semnificativă. Printre altele, Hartwig Löger, a fost și politician, ministru și apropiat al fostului cancelar conservator Sebastian Kurz.

Politicul are o influență atât de importantă în evoluția celor două mari companii de asigurări austriece încât în piață se vorbește chiar și despre orientări la nivel doctrinar. „Uniqa este mai bine conectată în zona conservatoare, de dreapta, iar VIG are relații mai bună în zona de stânga, social democrată”, spune o sursă cu exepriență în piața asigurărilor din România și din Austria. Cu atât mai mult venirea lui Kurz de la Uniqa (unde a făcut istorie fiind parte inclusiv la extinderea în afara Austriei) la VIG este o surpriză, acesta fiind, așa cum arătam mai sus, din zona conservatoare.  

Totuși, plecarea lui Loger de la Uniqa a venit într-o perioadă în care societatea austriacă scădea substanțial motoarele, recalibrând afacerile către zone mai degrabă cu profit mare decât cu volume importante de vânzări. Acest fenomen a fost probabil cel mai vizibil în România, unde Uniqa a ajuns la cote de piață de sub 3%, renunțând sau diminuând masiv prezența pe liniile majore, cum sunt cele din zona auto: CASCO sau RCA.

Pentru piața din România, schimbarea șefului VIG este importantă, în condițiile în care cele trei firme deținute de austrieci la noi, adică Omniasig, Asirom și BCR Asigurări de Viață, au o independență limitată, deciziile majore fiind luate de la Viena. De altfel, chiar și operațional societățile din România sunt conectate direct la Viena, proceduri esențiale din asigurări, cum ar fi regularizarea daunelor, fijnd asigurate parțial sau chiar integral de companii deținute direct de VIG. La fel se întâmplă cu logistica (IT și altele), care este asigurată de firme deținute direct de VIG. Între liderii locali ai VIG există, chiar dacă doar în „culise”, o anumită concurență, iar relația directă cu șeful grupului este importantă pentru poziționarea pe piața locală.

Dacă în cazul actualului șef al VIG, Elisabeth Stadler, lucrurile se clarificaseră, oarecum, ea fiind de mulți ani în cadrul VIG, chiar dacă venită tot pe filiera Uniqa și cunoscând piața din România, în cazul lui Löger situația stă altfel, el având doar doi ani în cadrul VIG. De menționat, totuși, că Löger are o relație veche și apropiată cu Stadler, care probabil l-a și adus la VIG acordându-i o perioadă „de pregătire” până la preluarea poziției de CEO.  Va urma cu siguranță o perioadă de „tatonare”, în care liderii locali vor încerca să intre în grațiile liderului de la Viena, afirmă mai multe surse cu experiență în domeniu. De acest proces va depinde, afirmă aceleași surse, inclusiv felul în care vor evolua societățile locale controlate de VIG.

„Sunt și printre șefii din România poziții diferite. Unii ar vrea mai mult volum, de exemplu din RCA, care în ultima perioadă aduce și profituri, având în vedere prețurile mai mari. Alții ar vrea o prezență mai discretă, cu o concentrare în zona corporate, care este mai profitabilă. Unii ar vrea dezvoltarea în zona de vânzări online, alții mai puțin, unii au o relație mai apropiată cu brokerii, alții mai puțin. Pot continua cu exemplele, esențial este, însă, că nu aici se iau deciziile, iar opiniile liderilor locali trebuie să răzbată până la conducerea de Austria. Cine reușește să se facă auzit acolo, va sta mai linștit”, afirmă o sursă cu peste 20 de ani în asigurări.

AICI despre lupta dintre VIG și Uniqa, dar și despre venirea lui Loger la VIG, în opinia mai multor oameni cu experiență majoră în asigurări

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...