1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

AOAR solicită adoptarea unei politici publice de trecere graduală de la îndatorare externă la îndatorare internă

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită autorităţilor adoptarea unei politici publice de trecere graduală de la îndatorare publică externă a României spre îndatorarea internă pentru a evita sau reduce pe termen mediu şi lung influenţele negative generate de evoluţiile negative ale pieţelor financiare internaţionale, se arată într-un comunicat al AOAR remis, joi, AGERPRES.

23 oct, 2014 | Agerpres

Totodată, potrivit oamenilor de afaceri, o astfel de măsură ar avea o contribuţie majoră la impulsionarea creditării economice, prin diversificarea posibilităţilor de investire a economiilor populaţiei şi ale companiilor.

"AOAR revine cu apelul public adresat Ministerului de Finanţe şi BNR prin care susţine adoptarea unei politici publice de trecere graduală de la îndatorare publică externă a României spre îndatorarea internă, evitând sau reducând astfel pe termen mediu şi lung influenţele negative brutale, generate de evoluţiile negative ale pieţelor financiare internaţionale. AOAR apreciază că, aşa cum BNR recomanda cetăţenilor să se împrumute în moneda în care îşi realizează veniturile, similar ar trebui să determine şi politica Ministerului de Finanţe, respectiv convertirea treptată a datoriei publice externe a României în datorie publică internă", se precizează în comunicat.

În context, AOAR solicită Ministerului de Finanţe, BNR şi Curţii de Conturi să lanseze în studiu implicaţiile pe termen mediu şi lung ale unei astfel de politici publice, ţinând cont şi de avantajele pe care le poate aduce o astfel de politică pentru consumul intern, stimul al producţiei interne.

Pe de altă parte, AOAR afirmă că susţine adoptarea de către România a monedei euro însă data concretă a adoptării monedei europene implică un mare grad de incertitudine, în condiţiile menţinerii multor incertitudini la nivelul politicii economice din ţările membre ale zonei euro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO