Apa radioactivă de la Fukushima ar putea fi deversată în mare după decontaminare

Apa acumulată la centrala accidentată Fukushima ar putea fi deversată în mare, după ce este decontaminată, a anunţat luni preşedintele Autorităţii de reglementare nucleară, relatează AFP.
Economica.net - lun, 02 sept. 2013, 18:22
Apa radioactivă de la Fukushima ar putea fi deversată în mare după decontaminare

„Am putea lua în considerare deversarea apei în ocean, cu condiţia ca nivelul contaminării radioactive să rămână sub limita legală”, a declarat Shunichi Tanaka, într-o conferinţă de presă.

„Insist asupra faptului că acest lucru se referă numai la apa slab radioactivă, care va fi asanată”, a adăugat şeful acestei instanţe independente, aflat în funcţie din septembrie 2012.

„La un moment dat va fi inevitabil să deversăm această apă într-un loc, în ocean sau în altă parte”, a afirmat el.

„Pragul de contaminare aplicat va fi cel permis la nivel internaţional pentru apele eliminate de instalaţiile nucleare care funcţionează normal. Nu intenţionăm să cerem de o derogare pentru a ocoli limitele admisibile”, a promis Tanaka.

„Vor fi necesare explicaţii pentru a obţine înţelegere din partea comunităţii internaţionale”, a adăugat el.

„Dacă vom decide să deversăm apa în mare, vom depune toate eforturile să coborâm cât mai mult posibil nivelul sub limita admisibilă, folosind dispozitivul de decontaminare numit ALPS”, a precizat Tanaka.

În prezent, ALPS (proiectat de către grupul nipon Toshiba) este în pană de câteva luni. În plus, deşi acest echipament complex poate filtra 60 de produse radioactive, el nu permite eliminarea tritiului.

„Va fi nevoie de alte mijloace suplimentare”, a recunoscut Tanaka.

El a insistat asupra importanţei înţelegerii datelor comunicate.

„Între 20 şi 30.000 de miliarde de becquereli de tritiu au fost dispersaţi în mediul înconjurător, în mai mult de doi ani, dar am făcut calcule, iar acest nivel reprezintă doar 35 de grame de tritiu”, a subliniat Tanaka, asigurând că nu intenţionează să subestimeze situaţia, ci să gândească într-un mod ştiinţific asupra evenimentelor, pe care el însuşi le califică drept „grave”.

Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei Fukushima, avariată în urma unui tsunami, pe 11 martie 2011, trebuie să facă faţă celor aproximativ 400.000 de tone de apă poluată, aflată în subsol sau stocată în peste o mie de rezervoare speciale, un volum care zilnic creşte cu 400 de tone de apă, chiar dacă o parte din aceasta este deversată în mare, în lipsa unor mijloace de a o bloca pentru moment.

Dintr-un rezervor s-au scurs recent 300 de tone de lichid foarte radioactiv, o parte din acesta deversându-se în ocean, De asemenea, au fost depistate mai multe puncte de contaminare a solului, fapt ce amplifică dificultăţile cu care se confruntă TEPCO, alături de autorităţi şi Guvern.

„O echipă de lucru a fost trimisă la faţa locului pentru a analiza exact ce măsuri pot fi luate, iar noi vom începe controlul regulat al efectelor pe care apa contaminată le are asupra mediului”, a explicat luni Tanaka.

„Vrem să putem oferi rapid informaţii concrete şi exacte”, a asigurat el.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...