1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

News

Aparatele foto digitale, pe cale de dispariţie? Vânzările sunt cu 87% mai mici faţă de 2010, cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani

Avansul tehnologic din ultima decadă a făcut ca multe dintre cele mai uzuale tehnologii ale dispozitivelor folosite în urmă cu două decenii să devină nu doar demodate, ci şi nefolositoare. Este cazul aparatelor foto digitale. Camerele de luat vederi încorporate în telefoane pot fi în continuare inferioare camerelor digitale dedicate în general și în special camerelor SLR, dar se apropie constant de performanţa acestora și au avantajul neprețuit de a fi întotdeauna la îndemână.

12 feb, 2020 | | ECONOMICA.net

Declinul abrupt, de 87% din perioada 2010-2019, a fost determinat în principal de renunțarea la livrările de camere digitale cu lentile încorporate (camere compacte), segmentul cel mai folosit de fotografii amatori înainte de apariţia şi creșterea vânzărilor de smartphone-uri. În timp ce profesioniștii și pasionații de fotografie vor obține întotdeauna rezultate mai bune folosind camere şi lentile de înaltă calitate, smartphone-urile moderne fac fotografii şi filmează suficient de bine pentru cerințele consumatorului mediu.

Atunci când primele smartphone-uri cu ecran tactil au făcut valuri în 2007 și 2008, industria camerei foto încă mergea foarte bine. În 2008, membrii CIPA, o asociație japoneză cu unii dintre cei mai cunoscuți producători de camere din lume, au vândut aproape 120 de milioane de camere digitale și probabil nu s-au îngrijorat prea mult cu privire la viitoarea competiție. Pe atunci, camerele din smartphone-uri aveau o calitate a imaginii incomparabil mai scăzută faţă de aparatele de fotografiat, iar aplicații precum Instagram sau Snapchat nu erau încă inventate.

12 ani mai târziu, situația industriei de camere foto arată foarte diferit. Nu numai că majoritatea oamenilor au mereu smartphone-ul cu ei, dar lentilele și senzorii încorporate pe telefoanele mobile devin din ce în ce mai bune. După ce au apelat la un număr tot mai mare de megapixeli în primii ani ai dezvoltării smartphone-urilor, evoluțiile recente s-au concentrat pe îmbunătățirea adâncimii și performanței imaginii în condiții de lumină scăzută, ambele domenii în care diferența dintre smartphone-uri și camerele dedicate obișnuia să fie cea mai evidentă.

După cum ilustrează graficul Statista, livrările de camere foto globale ale membrilor CIPA au scăzut cu peste 80% din 2010, an cu vânzări record. Anul trecut, cei mai mari producători de camere din lume au livrat 15,2 milioane de unități, cel mai mic volum de camere digitale din 2001 și cel mai mic număr de aparate de la începutul anilor '80. Printre membri CIPA se găsesc nume importante şi cu tradiţie în industrie - Canon, Nilkon, Sony, Kodak şi Olympus.

Dacă anul trecut au fost vândute 15,2 milioane de camere, în 2018 volumul a fost de 19,4 milioane, iar cu un an înainte - de 25 milioane.

 

Infographic: Digital Camera Sales Dropped 87% Since 2010 | Statista 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO