Apartament în bloc nou sau vechi? Avantaje şi lucruri de luat în considerare

Pe la mijlocul anilor 2000, pe piața imobiliară autohtonă au început să apară o serie de ansambluri rezidenţiale dezvoltate de investitori privați, mai mici sau mai mari. Noile proiecte au pus potențialul cumpărător (din marile orașe) în fața unei alte decizii: ce tip de locuință i s-ar potrivi mai bine, un apartament nou sau unul vechi? Înainte de orice, trebuie precizat că fiecare dintre cele două variante vine „la pachet” cu propriile avantaje (și dezavantaje!) în ceea ce privește confortul locuirii pe termen lung. În calitate de utilizator final, numai tu vei putea confrunta aceste aspecte, la modul realist, cu nevoile și stilul tău de viață – pentru a putea lua, în cele din urmă, decizia potrivită.
Economica.net - mar, 28 iul. 2020, 10:08
Apartament în bloc nou sau vechi? Avantaje şi lucruri de luat în considerare

Principalul obstacol din calea construirii unor noi ansambluri rezidențiale este dificultatea de a găsi terenuri pretabile pentru construcții în zonele bine dezvoltate ale marilor orașe – explicaţie foto. 

 

De ce apartament în bloc nou?

Iată care ar fi avantajele achiziționării unui apartament într-un bloc nou:

Sunt, de obicei, mai spațioase

Unul dintre avantajele oferite de locuințele noi este că pot fi mai spațioase decât cele vechi. Totul depinde, însă, de la caz la caz, în funcție de soluția găsită de fiecare dezvoltator la tensiunea existentă între factorul suprafață și factorul preț (cele două aflându-se într-un raport de proporționalitate inversă). Astfel, unele blocuri noi, fie ele finalizate, fie în construcție, pot urma, din rațiuni financiare, tiparul celor ridicate înainte de Revoluție. În București, spre exemplu, în această categorie se încadrează, nu de puține ori, acele proiecte adresate cumpărătorilor cu bugete relativ reduse (inclusiv cei din categoria Prima Casă). Localizate, de obicei, în zonele periferice ale orașului, asemenea ansambluri pot include, totuși, și câteva apartamente mai spațioase, special concepute pentru familiile cu copii. Proiectele adresate clienților cu venituri medii și peste medie, pe de altă parte, sunt situate în zone semicentrale și chiar centrale – iar de la acestea te poți aștepta, într-adevăr, să aibă suprafețe semnificativ mai mari comparativ cu blocurile vechi.

Multe sunt open space

Un important punct forte al noilor ansambluri rezidențiale constă în varietatea compartimentărilor. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor și cerințelor diferite ale potențialilor clienți, mulți dezvoltatori au în ofertă mai multe modele de locuințe, chiar dacă acestea pot avea același număr de camere. Datorită schimbărilor preferințelor în materie de locuire, inclusiv sub influența modelului american, multe apartamente moderne dispun de bucătărie deschisă, această zonă a casei fiind integrată în living (la fel ca zona pentru luat masa). Deși mai puțin practică dacă în familia ta se gătește mult, o asemenea compartimentare se încadrează foarte bine în tendințele actuale de design şi amenajare interioară.

Băile sunt mai spațioase

Deși nu este o chestiune universal valabilă, în funcție de tipul proiectului și al locuinței care te interesează, poți găsi, într-adevăr, și apartamente nou-construite care să aibă băi semnificativ mai mari decât cele din blocurile vechi. Și în acest caz, însă, această așteptare o poți avea, mai degrabă, de la proiectele amplasate în zonele mai bune ale orașului, care țintesc spre un confort locativ mai ridicat. Trebuie să știi că, potrivit legii, un apartament nou cu două camere ar trebui să aibă o baie cu o suprafață minimă de 4,5 metri pătrați.

 

 

Explicație: În funcție de tipul proiectului, un apartament nou poate fi semnificativ mai spațios decât unul vechi.


Sunt izolate termic

O cerință obligatorie pentru noile ansambluri rezidențiale este ca acestea să fie izolate termic – iar soluția la care apelează cei mai mulți dezvoltatori, mai ales pe segmentul Prima Casă, este aplicarea unui termosistem pe bază de polistiren expandat. Acest fapt sporește considerabil performanța energetică a locuinței, căci pierderile de căldură din timpul sezonului rece sunt mult reduse – ceea ce înseamnă că și costurile cu încălzirea vor fi mai mici.

Izolațiile sunt ignifuge

La modul teoretic, orice sistem de termoizolație aplicat la exteriorul unei construcții ar trebui să fie ignifug. Bineînțeles că dezvoltatorii serioși respectă această cerință de bun simț, menită să asigure siguranța viitorilor locatari. Dacă ai orice dubiu în această privință, nu ezita să adresezi întrebările tale dezvoltatorului – și, de ce nu, să ceri prezentarea cărții tehnice a construcției, unde poți verifica aceste detalii.

Au centrală proprie

La menținerea unui grad ridicat de performanță energetică nu contribuie doar izolația apartamentului, ci și faptul că acesta este prevăzut cu centrală proprie (instalația și echipamentele aferente acesteia fiind, cel mai adesea, incluse în prețul solicitat de achiziție). Asta înseamnă că fiecare utilizator își poate regla consumul centralei în funcție de preferințele personale, iar problema pierderilor masive de energie, specifică sistemului centralizat de încălzire, este eliminată.

Instalații sanitare noi

Într-o locuință nouă, toate finisajele și dotările, inclusiv instalațiile electrice și sanitare, sunt, practic, (ca) scoase din cutie. Acesta este, poate, unul dintre principalele motive pentru care mulți tineri preferă să achiziționeze un apartament în bloc nou, în detrimentul unuia vechi, chiar și când cele două unități locative sunt, poate, similare ca suprafață. Nu este vorba, desigur, doar de sentimentul plăcut de „nou”, ci și de faptul că, cel puțin timp vreme de câțiva ani, riscul apariției unor defecțiuni la instalații, dar nu numai, este semnificativ mai redus.

Rezistența la cutremur

Prin simplul fapt că este nou-construit, un ansamblu rezidențial ar trebui să aibă o rezistență mult mai mare la seisme comparativ cu un bloc vechi. Vestea bună este că, și din acest punct de vedere, construcțiile noi trebuie să urmeze standardele actuale din domeniu – iar respectarea acestora poate fi verificată, iarăși, în cartea tehnică a imobilului. Ca regulă generală, în caz că ai dubii la acest capitol, te poți orienta către imobilele noi cu un regim mai redus de înălțime, din București sau alte mari orașe ale țării.

Sunt poziționate în zone mai puțin aglomerate

Dat fiind numărul redus al terenurilor pretabile pentru construcții din cartierele tradiționale ale marilor orașe, dezvoltatorii de locuințe s-au văzut nevoiți să se orienteze către zone mai puțin aglomerate pentru a-și ridica proiectele rezidențiale – mai ales pe cele de dimensiuni mai mari, de ordinul sutelor de unități. Dacă ești genul mai liniștit și nu ții câtuși de puțin să fii conectat la viața intensă a orașului, probabil că acest aspect constituie, pentru tine, o importantă „bilă albă”.

De ce apartament în bloc vechi?

Iată care ar fi, pe de altă parte, avantajele achiziționării unui apartament într-un bloc vechi:

Poziționare centrală și ultracentrală

Principalul avantaj al unui apartament în bloc vechi – cel care cântărește, de regulă, cel mai mult în ochii potențialilor cumpărători – constă în localizarea sa favorabilă. O asemenea unitate locativă poate fi amplasată, astfel, chiar într-o zonă centrală sau ultracentrală, acolo unde cu greu ar mai putea fi găsite terenuri disponibile pentru ridicarea unui ansamblu nou (cel puțin la prețuri rezonabile). Acesta este motivul pentru care, dacă îți dorești să locuiești în „inima” orașului, sunt șanse să fii nevoit să te orientezi spre o construcție mai veche.

 Explicație: Majoritatea avantajelor oferite de apartamentele din blocurile vechi decurg din amplasamentul lor favorabil.

 

Acces ușor la mijloacele de transport în comun

Mână în mână cu factorul localizare vine și accesul facil la rețeaua de mijloace de transport în comun. Integrate fiind în zone deja dezvoltate ale orașului, inclusiv la capitolul infrastructură, apartamentele vechi au, și din acest punct de vedere, un avantaj important. În București, spre exemplu, chiar și locatarii blocurilor din așa-zisele cartiere „muncitorești” au la dispoziție, de regulă, o gamă variată de opțiuni de transport, inclusiv metrou.

Facilități mai multe și mai aproape

Tot datorită amplasamentului favorabil, locatarii blocurilor vechi au acces la mult mai multe facilități în apropierea casei, începând cu magazine și continuând cu unități de învățământ, clinici și spitale, locuri de joacă pentru copii, parcuri, săli sau terenuri de sport, ștranduri sau centre comerciale de mari dimensiuni. Mai ales dacă nu ai mașină, proximitatea unor asemenea puncte de interes este, desigur, foarte importantă.

Preț mai mic

Piața rezidențială secundară oferă, desigur, și un beneficiu de natură financiară. Asta pentru că o locuință în bloc vechi va avea, comparativ cu una nouă similară ca suprafață și situată în aceeași zonă, un preț mai accesibil. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi în București ajungea, la finele lunii iunie, la 1.357 de euro pe metru pătrat util. Spre comparație, pe segmentul locuințelor nou-construite, însă, așteptările vânzătorilor se cifrau la 1.424 de euro pe metru pătrat util.

Nu se percepe TVA la achiziționare

După cum probabil știi deja, la achiziția unei locuințe noi trebuie să achiți TVA, valoarea acestei taxe ridicându-se la 5% din preț pentru imobilele de până la 450.000 de lei (echivalentul a aproximativ 100.000 de euro), dar crescând la 19% pentru proprietățile mai scumpe de atât. Problema majorării plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA este solicitată de mulți dezvoltatori imobiliari, dar încă nu s-a luat o decizie oficială în această privință. Dacă te orientezi, însă, spre apartamentele vechi, vândute direct de proprietari persoane fizice, nu va trebui să te îngrijorezi de impactul acestei taxe asupra prețului final al imobilului.

Se construia mai bine înainte de 1989 sau se construiește mai bine acum?

Calitatea construcțiilor rezidențiale de după Revoluție este o chestiune intens dezbătută în rândul celor interesați de imobiliare. Cum piața autohtonă este, în prezent, una dominată de investiții private, la întrebarea de mai sus nu putem formula un răspuns general valabil. Cu toate acestea, după cum am precizat deja, pentru a fi cu toate actele în regulă, noile dezvoltări de locuințe trebuie să respecte o serie de standarde de calitate, aceste specificații tehnice fiind incluse în cartea tehnică a imobilului.

Cum găsești ușor un apartament în București. Aplicația care nu trebuie să-ți lipsească din telefon

Indiferent că te-ai decis asupra unui apartament în bloc nou sau asupra unuia vechi, în București sau în alt oraș al țării, Imobiliare.ro îți pune la dispoziție aplicația specială pentru mobil. Aceasta poate fi descărcată gratuit (de pe App Store sau Google Play) și este menită să-ți ușureze cât mai mult drumul către locuința potrivită. Ca și pe site, în aplicație vei găsi o multitudine de filtre de selecție, cu ajutorul cărora îți poți personaliza căutarea: după ce ai bifat orașul și zona/zonele care te interesează, poți specifica suprafața, numărul de camere, anul de construcție și alte caracteristici ale imobilului dorit. Anunțurile le poți vizualiza atât sub formă de listă (în ordine crescătoare sau descrescătoare a prețurilor, dar nu numai), cât și pe hartă. O funcționalitate mai nouă, opțiunea Video/Foto 360 te va ajuta să-ți dai seama mai bine cum arată o locuință, înainte de a decide să mergi la vizionare. Aplicația celui mai mare site de imobiliare din România este un instrument la îndemână pentru orice potențial cumpărător!

Explicație: O aplicație de anunțuri imobiliare de calitate poate fi un ajutor de nădejde în găsirea locuinței potrivite
Sursă foto: Dreamstime.com

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...