APIA a demarat plata subvenţiilor în sectorul zootehnic. Plafonul total se ridică la peste 311 milioane de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat luni autorizarea la plată a fermierilor care au solicitat ajutoare naţionale tranzitorii (ANTZ) şi sprijinul cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic, plafonul total alocat celor şapte scheme de sprijin fiind de circa 311,6 milioane de euro, respectiv 1,387 miliarde de lei.
Economica.net - lun, 06 mart. 2017, 15:42
APIA a demarat plata subvenţiilor în sectorul zootehnic. Plafonul total se ridică la peste 311 milioane de euro

Potrivit unui comunicat al APIA remis AGERPRES, fermierii vor primi 108,9 milioane euro (485,38 milioane de lei) prin schema decuplată de producţie în sectorul carne (ANTB), ceea ce înseamnă o subvenţie de 92,4 euro pe cap de animal (411,75 lei) pentru 1,178 milioane de capete.

Pentru schema decuplată de producţie în sectorul laptelui (ANTB), fermierii vor primi 25,9 milioane de euro (115,49 milioane de lei), iar cuantumul va fi 19,2 euro/cap de animal (85,56 lei) pentru 1,35 milioane de capete.

De asemenea, crescătorii de animale vor primi 54,6 milioane de euro (243,57 milioane de lei) pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine şi caprine (ANTOC), respectiv o subvenţie de 5,59 euro (24,92 lei pe cap de animal).

APIA va mai acorda subvenţii pe sprijinul cuplat categoria bivoliţe de lapte (SCZ) în valoare totală de 1,4 milioane de euro (6,23 milioane de lei) şi un cuantum de 186,7 euro (831,69 lei pe cap de animal); pe SCZ – sprijin cuplat speciile ovine/caprine în sumă totală de 28 de milioane de euro (124,7 milioane de lei) şi 27 euro (120,5 lei pe cap de animal); pe SCZ – sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora – 11,025 milioane de euro (49,102 milioane de lei) – 690,6 euro (3.075 de lei pe cap de animal); SCZ – sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 81,49 milioane de euro (362,97 milioane de lei), respectiv 732,87 euro, respectiv 3.264,02 lei pe cap de animal).

Banii vor intra în conturile fermierilor în cel mult trei zile.

Plata ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat se efectuează în lei la un curs de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016.

Potrivit APIA, plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi cele pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic se acordă cu respectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute în actele normative aprobate.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, joi, că subvenţiile agricole au fost acordate anul acesta începând cu 23 februarie, pentru prima dată în România.

‘Am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvenţiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în termen. Am operaţionalizat sistemul de prelucrare şi procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanţelor în contul APIA printr-o colaborare perfectă între cele două ministere. (…) Aşa se face că, pentru prima dată în România, acordăm subvenţiile începând cu data de 23 februarie anul acesta. (…) La această dată s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 euro’, a declarat Daea, la începutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că acordarea subvenţiilor pentru zootehnie începe pe 10 martie, dar termenul a fost devansat cu patru zile.

‘Anul trecut, aceste subvenţii s-au dat în iunie, iulie. Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. E un respect al nostru faţă de efortul fermierilor şi este un angajament politic pe care ni l-am asumat şi pe care îl ducem la îndeplinire’, a adăugat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...