Apple şi Foxconn pregătesc condiţii mai bune de lucru în China

Apple şi grupul chinez Foxconn au convenit măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care lucrează cei 1,2 milioane de angajaţi care asamblează iPhone-uri şi iPad-uri, decizie care ar putea schimba modelul de business al companiilor occidentale în China, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 30 mart. 2012, 08:11
Apple şi Foxconn pregătesc condiţii mai bune de lucru în China

Foxconn Technology Group, subsidiară a Hon Hai Precision Industry, asamblează produse Apple în numeroase fabrici din China, fiind de departe principalul contractor al companiei americane.

În urma vizitei în China a directorului general al Apple, Tim Cook, Foxconn a promis că va angaja zeci de mii de persoane pentru a reduce orele de lucru, va elimina practica orelor suplimentare care nu se încadrează în limitele impuse de lege, va creşte salariile, va îmbunătăţi procedurile de siguranţă şi va moderniza locuinţele şi alte facilităţi puse la dispoziţia angajaţilor în campusurile din apropierea fabricilor.

Măsurile reprezintă răspunsul celor două companii la una dintre cele mai ample investigaţii ale operaţiunilor internaţionale ale unei companii americane. Apple a acceptat ca facilităţile de producţie din China să fie inspectate de organizaţia independentă Fair Labor Association, după critici gălăgioase privind condiţiile mizere de muncă din atelierele Foxconn.

Asociaţia a efectuat un sondaj în rândul a 35.000 de angajaţi de la trei fabrici Foxconn, dezvăluind numeroase încălcări ale legislaţiei muncii, inclusiv programe de lucru extrem de îmdelungate şi ore suplimentare neplătite.

Potrivit acordului, Foxconn a anunţat că va reduce numărul maxim de ore de lucru la 49 pe săptămână – inclusiv orele suplimentare – menţinând remuneraţia angajaţilor la nivelul actual, ceea ce s-ar traduce printr-o mărire de salariu.

Auditul organizaţiei americane a relevat că angajaţii Foxconn lucrează în medie peste 60 de ore pe săptămână în perioade de vârf de activitate.

Pentru a face faţă cererii în condiţile reducerii numărului de ore lucrate de fiecare muncitor, Foxconn va angaja zeci de mii de persoane şi va construi noi cămine şi cantine în apropierea fabricilor.

Foxconn asamblează jumătate din electronicele de consum comercializate la nivel mondial, iar Apple a devenit cea mai mare companie din lume după capitalizare datorită succesului al produselor din ultimii ani, precum iPhone şi iPad.

Astfel, măsurile convenite de cei mai mari jucători din industria înaltei tehnologii ar putea stabili noi standarde pentru contractorii din China care construiesc şi asamblează electronice proiectate de marile branduri americane, europene şi japoneze.

Printre companiile care lucrează cu Foxconn se numără Dell, Hewlett-Packard, Amazon.com, Motorola Mobility, Nokia şi Sony.

Acordul între Apple şi Foxconn subliniază influenţa tot mai ridicată a muncitorilor din China, unde îmbătrânirea populaţiei a început să inducă deficite de forţă de muncă, permiţând angajaţilor să ceară salarii mai mari şi condiţii mai bune de lucru.

Astfel, concurenţii Foxconn ar putea fi obligaţi să urmeze exemplul contractorului Apple pentru a se asigura că vor atrage suficient de mulţi angajaţi.

În prezent, chiar şi înainte de acordul cu Apple, condiţiile de lucru din majoritatea fabricilor chineze care produc pentru companii străine sunt mult inferioare situaţiei de la Foxconn.

Cu toate acestea, costurile cu forţa de muncă reprezintă numai o mică parte din preţul total al electronicelor, astfel că piaţa ar putea evita o ajustare în sus a preţurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...