Apple vrea să primească stimulente pentru a asambla tablete iPad în India

Grupul american Apple Inc vrea să fie inclus într-un nou program destinat stimulării exporturilor de produse IT ale Indiei, care, potrivit unor surse, include şi producţia de tablete iPad în ţara asiatică, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 18 feb. 2021, 08:47
Apple vrea să primească stimulente pentru a asambla tablete iPad în India

Anul trecut, India a demarat un plan în valoare de 6,7 miliarde dolari destinat stimulării exporturilor de smartphone, în cadrul eforturilor premierului Narendra Modi de a promova producţia de componente electronice şi a crea locuri de muncă. Apple, care şi-a majorat producţia de telefoane iPhone în India, pentru a-şi reduce dependenţa de producţia realizată în China, a luat parte la această schemă prin subcontractorii săi.

Acum, Guvernul de la New Delhi pregăteşte noi stimulente pentru a încuraja producţia locală de echipamente IT, inclusiv tablete, laptopuri şi servere, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar pentru Reuters. Noua schemă, care oferă bani producătorilor pentru exporturi, va avea un buget de până la 70 miliarde de rupii (964,5 milioane dolari) pe parcursul a cinci ani şi va fi lansată la finele acestei luni, au precizat sursele.

Apple, alături de alte firme, face lobby pentru majorarea bugetului alocat pentru această schemă, până la 200 miliarde de rupii, înainte de finalizarea planului, în condiţiile în care India nu are încă un lanţ de aprovizionare suficient de mare pentru a realiza produse IT şi a concura cu importurile de produse IT scutite de taxe, susţin sursele.

De asemenea, Guvernul de la New Delhi pregăteşte o altă schemă de stimulare, în valoare de aproximativ 50 miliarde de rupii, destinată impulsionării producţiei interne de dispozitive wearable, precum ceasuri inteligente, au adăugat sursele, precizând că planul ar putea fi anunţat în câteva luni.

În prezent, Apple asamblează cea mai mare parte a tabletelor iPad în China, dar a început să îşi diversifice producţia spre pieţe precum India şi Vietnam, în ideea e a reduce impactul războiului comercial dintre SUA şi China, precum şi criza coronavirusului. Principalul său furnizor, grupul taiwanez Foxconn construieşte linii de asamblare pentru tablete iPad şi laptopuri MacBook în Vietnam. Alţi producători de tablete iPad sunt firma Compal Electronics din Taiwan şi firma BYD Electronic International din China.

Potrivit surselor, în India, cel mai probabil Apple va asambla tablete iPad prin intermediul unuia dintre furnizorii săi existenţi din această ţară, însă planurile sale ar putea să sufere întârzieri, deoarece intrarea firmei chineze BYD ar putea să nu fie pe placul autorităţilor de la New Delhi.

„Guvernul a cerut Apple să producă tablete iPad prin intermediul contractorilor de aici care nu sunt companii chineze”, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters.

Deocamdată nu este clar care din cei trei subcontractori ai Apple din India, Foxconn, Wistron şi Pegatron, va asambla şi tablete iPad.

Grupul american a început să producă telefoane iPhone în India în anul 2017 şi între timp şi-a majorat operaţiunile locale de producţie via diviziile din India ale Foxconn şi Wistron. La rândul său, Pegatron şi-a construit o uzină în India. Cei trei furnizori ai Apple s-au angajat să investească aproximativ 900 milioane de dolari pe parcusul a cinci ani pentru a produce telefoane iPhone în India.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...