Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul. SUA cere măsuri pentru a calma tensiunile

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anunţat duminică întreruperea relaţiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul, după atacul asupra ambasadei sale la Teheran şi violenta reacţie iraniană la execuţia unui lider religios şiit, transmite AFP. Statele Unite au îndemnat liderii din Orientul Mijlociu să ia măsuri 'pentru a calma tensiunile', după criza dintre Iran şi Arabia Saudită ca urmare a execuţiei unui demnitar şiit în regatul saudit
Economica.net - lun, 04 ian. 2016, 05:48
Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul. SUA cere măsuri pentru a calma tensiunile

Arabia Saudită a decis ‘să întrerupă relaţiile sale diplomatice cu Iranul şi cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene’, a declarat Adel al-Jubeir într-o conferinţă de presă desfăşurată la Riad.

Ministrul a denunţat ‘ingerinţele negative şi agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube şi distrugeri’.

Atacul manifestanţilor asupra ambasadei saudite la Teheran şi a consulatului saudit din oraşul iranian Machhad constituie ‘o încălcare flagrantă a tuturor convenţiilor internaţionale’, a mai spus el, acuzând autorităţile iraniene că nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni.

Execuţia sâmbătă a şeicului saudit Nimr Baqer al-Nimr, un critic virulent al puterii de la Riad, a exacerbat tensiunile din Orientul Mijlociu, în special în Iran unde ambasada saudită a fost distrusă parţial de manifestanţi.

‘Sângele nedrept vărsat al acestui martir oprimat va produce fără îndoială efecte în curând şi răzbunarea mâinii divine va cădea asupra politicienilor saudiţi’, a avertizat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu câteva ore mai devreme, în mijlocul nopţii, sute de persoane furioase au lansat cocteiluri Molotov asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran unde au reuşit să pătrundă. ‘Focul a distrus interiorul ambasadei’, potrivit unui martor ocular.

Consulatul saudit la Maşhad (nord-est) a fost, de asemenea, atacat. Poliţia iraniană a anunţat că 40 de manifestanţi au fost arestaţi la Teheran şi patru la Maşhad.

SUA cer Riadului şi Teheranului să ia ‘măsuri pentru a calma tensiunile’

Statele Unite au îndemnat liderii din Orientul Mijlociu să ia măsuri ‘pentru a calma tensiunile’, după criza dintre Iran şi Arabia Saudită ca urmare a execuţiei unui demnitar şiit în regatul saudit, transmite AFP.

‘Credem că o implicare diplomatică şi discuţii directe rămân esenţiale pentru a acţiona în pofida divergenţelor şi vom continua să facem apel la liderii din regiune să ia măsuri pozitive pentru a calma tensiunile’, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Riadul nu va putea face uitată execuţia lui Al-Nimr, chiar dacă a întrerupt relaţiile bilaterale – Iran

Iranul a afirmat luni că decizia Arabiei Saudite de a întrerupe relaţiile sale diplomatice cu Teheranul, după o serie de atacuri contra reprezentanţelor diplomatice ale Riadului, nu va face uitată ‘marea greşeală’ care o reprezintă execuţia unui lider şiit, a informat agenţia Irna, citată de AFP.

‘Prin decizia de a întrerupe relaţiile (diplomatice), Arabia Saudită nu poate face uitată marea sa greşeală de a fi executat un demnitar religios’ şiit, Nimr Baqer al-Nimr, a declarat viceministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, potrivit sursei amintite.

El a adăugat că ‘diplomaţii saudiţi la Teheran şi Maşhad (nord-estul Iranului) nu au fost vătămaţi’ atunci când mulţimea furioasă a atacat ambasada şi, respectiv, consulatul din aceste două oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Grupul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat marţi înlocuirea directorilor responsabili de cele trei divizii principale ...