Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul. SUA cere măsuri pentru a calma tensiunile

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anunţat duminică întreruperea relaţiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul, după atacul asupra ambasadei sale la Teheran şi violenta reacţie iraniană la execuţia unui lider religios şiit, transmite AFP. Statele Unite au îndemnat liderii din Orientul Mijlociu să ia măsuri 'pentru a calma tensiunile', după criza dintre Iran şi Arabia Saudită ca urmare a execuţiei unui demnitar şiit în regatul saudit
Economica.net - lun, 04 ian. 2016, 05:48
Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul. SUA cere măsuri pentru a calma tensiunile

Arabia Saudită a decis ‘să întrerupă relaţiile sale diplomatice cu Iranul şi cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene’, a declarat Adel al-Jubeir într-o conferinţă de presă desfăşurată la Riad.

Ministrul a denunţat ‘ingerinţele negative şi agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube şi distrugeri’.

Atacul manifestanţilor asupra ambasadei saudite la Teheran şi a consulatului saudit din oraşul iranian Machhad constituie ‘o încălcare flagrantă a tuturor convenţiilor internaţionale’, a mai spus el, acuzând autorităţile iraniene că nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni.

Execuţia sâmbătă a şeicului saudit Nimr Baqer al-Nimr, un critic virulent al puterii de la Riad, a exacerbat tensiunile din Orientul Mijlociu, în special în Iran unde ambasada saudită a fost distrusă parţial de manifestanţi.

‘Sângele nedrept vărsat al acestui martir oprimat va produce fără îndoială efecte în curând şi răzbunarea mâinii divine va cădea asupra politicienilor saudiţi’, a avertizat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu câteva ore mai devreme, în mijlocul nopţii, sute de persoane furioase au lansat cocteiluri Molotov asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran unde au reuşit să pătrundă. ‘Focul a distrus interiorul ambasadei’, potrivit unui martor ocular.

Consulatul saudit la Maşhad (nord-est) a fost, de asemenea, atacat. Poliţia iraniană a anunţat că 40 de manifestanţi au fost arestaţi la Teheran şi patru la Maşhad.

SUA cer Riadului şi Teheranului să ia ‘măsuri pentru a calma tensiunile’

Statele Unite au îndemnat liderii din Orientul Mijlociu să ia măsuri ‘pentru a calma tensiunile’, după criza dintre Iran şi Arabia Saudită ca urmare a execuţiei unui demnitar şiit în regatul saudit, transmite AFP.

‘Credem că o implicare diplomatică şi discuţii directe rămân esenţiale pentru a acţiona în pofida divergenţelor şi vom continua să facem apel la liderii din regiune să ia măsuri pozitive pentru a calma tensiunile’, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

Riadul nu va putea face uitată execuţia lui Al-Nimr, chiar dacă a întrerupt relaţiile bilaterale – Iran

Iranul a afirmat luni că decizia Arabiei Saudite de a întrerupe relaţiile sale diplomatice cu Teheranul, după o serie de atacuri contra reprezentanţelor diplomatice ale Riadului, nu va face uitată ‘marea greşeală’ care o reprezintă execuţia unui lider şiit, a informat agenţia Irna, citată de AFP.

‘Prin decizia de a întrerupe relaţiile (diplomatice), Arabia Saudită nu poate face uitată marea sa greşeală de a fi executat un demnitar religios’ şiit, Nimr Baqer al-Nimr, a declarat viceministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, potrivit sursei amintite.

El a adăugat că ‘diplomaţii saudiţi la Teheran şi Maşhad (nord-estul Iranului) nu au fost vătămaţi’ atunci când mulţimea furioasă a atacat ambasada şi, respectiv, consulatul din aceste două oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...