1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Arabia Saudită a avertizat Rusia că acţiunile sale în Siria vor avea consecinţe periculoase - surse diplomatice

Intervenţia militară a Moscovei în Siria va avea 'consecinţe periculoase', escaladând războiul sectar şi inspirând militanţii din întreaga lume să se alăture jihadiştilor, le-au transmis oficiali saudiţi de rang înalt liderilor ruşi, relatează Reuters, citând o sursă saudită, potrivit Agerpres.

12 oct, 2015 | Agerpres

'Intervenţia rusă în Siria o va atrage pe aceasta într-un război sectar', a declarat luni această sursă, adăugând că regatul 'avertizează în privinţa consecinţelor periculoase ale intervenţiei ruse'.

'Saudiţii vor continua să consolideze şi să sprijine opoziţia moderată din Siria', a adăugat aceasta.

Sursa pretinde că citează poziţiile exprimate de ministrul apărării şi al doilea în ordinea succesiunii, prinţul Mohammed bin Salman, şi ministrul de externe, Adel al-Jubeir, în timpul unor întâlniri cu Vladimir Putin şi Serghei Lavrov de la Soci, de duminică.

Vărsarea de sânge din Siria, parte a unui conflict mai larg pentru supremaţie regională între Arabia Saudită sunnită şi Iranul şiit, a alimentat diviziunile sectare în Orientul Mijlociu şi a atras combatanţi străini motivaţi religios de ambele părţi.

Potrivit Reuters, statele din Golf au suspiciuni că principalul motiv al Kremlinului pentru lansarea de lovituri aeriene în Siria este salvarea lui Al-Assad şi că de fapt combaterea terorismului este o scuză convenabilă.

'Recenta escaladare va contribui la atragerea extremiştilor şi jihadiştilor în războiul din Siria', a mai spus sursa saudită, adăugând că acţiunile Kremlinului îi vor îndepărta pe simplii musulmani sunniţi din întreaga lume.

Arabia Saudită i-a cerut cu insistenţă Rusiei să contribuie la combaterea terorismului în Siria alăturându-se coaliţiei existente formate din peste 20 de naţiuni care se luptă cu jihadiştii SI, a mai precizat această sursă.

Riadul a reiterat că preşedintele Al-Assad trebuie să renunţe la putere ca parte a procesului convenit la conferinţa de la Geneva din iunie 2012, care a stabilit un parcurs către pace şi tranziţie politică.

În declaraţiile făcute duminică presei despre loviturile aeriene ale Rusiei din Siria, Jubeir a spus că a exprimat 'preocupările noastre că aceste operaţiuni ar putea fi percepute ca o alianţă între Iran şi Rusia'. Rusia a replicat că principalul său scop este combaterea terorismului, a adăugat Jubeir.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO