Arabia Saudită va produce mai mult petrol din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol la nivel mondial, va folosi în acest an un număr record de platforme marine pentru majorarea producţiei, în condiţiile unui posibil deficit de ţiţei pe piaţă din cauza sancţiunilor occidentale împotriva Iranului.
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 13:35
Arabia Saudită va produce mai mult petrol din cauza sancţiunilor împotriva Iranului

Exporturile de ţiţei ale Iranului, al doilea mare membru al OPEC, sunt în pericol, aşa că Arabia Saudită urmează să mărească numărul platformelor marine de la circa 130 la nivelul record de 140, până la sfârşitul acestui an, potrivit unor surse din industrie.

„Compania Aramco aplică un plan ambiţios de adăugare a unor noi platforme pentru accelerarea dezvoltării exploatărilor de petrol şi gaze”, a spus una dintre surse.

Reprezentanţii Aramco au refuzat să comenteze.

Numărul platformelor utilizate de Arabia Saudită, al doilea mare producător de petrol din lume după Rusia, a revenit la nivelul de aproximativ 130 atins la începutul lui 2008, în creştere de la 100 la sfârşitul trimestrului al treilea al anului trecut.

Majoritatea platformelor sunt folosite pentru foraje petroliere, dar unele prospectează gaze sau sunt folosite pentru mentenanţă şi alte activităţi.

Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat săpămâna trecută că regatul a acoperit necesarul de ţiţei al clienţilor şi este pregătit să majoreze livrările de la nivelul actual de circa 9,9 milioane de barili pe zi la capacitatea maximă de 12,5 milioane de barili pe zi, în caz de nevoie.

„Nu există nicio îndoială că Arabia Saudită face tot posibilul pentru a creşte producţiei pentru a asigura cererea actuală şi viitoare”, a declarat Kamel Al Harami, analist independent din Kuwait.

El a arătat că Arabia Saudită vrea să fie lider mondial în producţia de petrol şi face paşii necesari pentru a-şi asigura încrederea clienţilor.

La ora 10:38 GMT, petrolul Brent de referinţă la Londra era în scădere cu 1,1 dolari, la 124,44 dolari pe baril. De la începutul acestui an, cotaţia a urcat însă cu 16%. Cotaţia petrolului destinat pieţei americane este în coborâre cu 96 de cenţi, la 106,37 dolari pe baril.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Cîțu despre marea relaxare: Fără restricții noaptea, restaurante deschise până la ora 24, meciuri și concerte cu spectatori
Premierul Cîțu despre marea relaxare: Fără restricții noaptea, restaurante deschise până la ora 24, meciuri și concerte ...
Începând de mâine, circulația pe timpul nopții va fi liberă, restaurantele vor fi deschise până la ora 24, iar magazinele revin la program normal. Sunt câteva dintre măsurile anunțate de......
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 22,47 de milioane de lei, cu 21% mai mare faţă ...
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a încheiat primul trimestru cu un profit net de 1,057 de milioane de lei, de ...
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Chişinău a anunțat vineri că deschide cel de-al șaptelea magazin din România, la ...