1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Imobiliare

ARACO: trei provocări în construcţii, în 2019

Penuria investiţiilor publice, legislaţia pe achiziţii şi revizuirea preţurilor la contractele în derulare sunt principalele provocări ale anului 2019, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

07 dec, 2018 | ECONOMICA.net

"Există un complex de provocări cu care ne confruntăm, dar în principal cu penuria investiţiilor publice. Aici cerem o schimbare de paradigmă din zona guvernamentală, vizavi de investiţiile din fonduri comunitare, de investiţiile din fonduri publice, centrale şi regionale. De asemenea, legislaţia pe achiziţii publice ar putea fi o problemă în 2019. Se discută de modificarea modelului de contract adoptat în ianuarie 2018 şi trebuie să vedem dacă aceasta va avea loc şi cum va avea loc, pentru că ea nu trebuie să perturbe echilibrul precar care există între drepturile şi obligaţiile reciproce, între prestatori şi entităţile achizitoare. Nu în ultimul rând, sunt probleme care ţin de revizuirea preţurilor pe contractele în derulare de 2 - 3 ani", a precizat vineri, pentru AGERPRES, Laurenţiu Plosceanu.

Acesta a subliniat că firmele româneşti din sectorul construcţiilor acordă o atenţie deosebită programului de infrastructură mare, unde se regăsesc sumele cele mai consistente pe care sectorul le poate atrage.

"Anul 2018 nu a reprezentat o problemă din punct de vedere al insolvenţelor firmelor din sector. Marele val al insolvenţelor a trecut. Sectorul construcţiilor s-a filtrat. Desigur, rămâne problema unor insolvenţe ale firmelor beneficiare. Principala noastră teamă este ca Guvernul să nu menţină anul viitor aceeaşi politică în raport cu investiţiile publice, pentru că dacă acest lucru se va întâmpla este posibil ca un nou val de insolvenţe să fie generat în sectorul de construcţii", a atras atenţia Plosceanu.

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii a participat vineri la decernarea premiilor "Trofeul Calităţii".

În acest context, Laurenţiu Plosceanu a apreciat că Trofeul Calităţii este o formă de prezervare a respectului pe care constructorii ar trebui să îl aibă din partea societăţii române, "fie ea politică, fie ea civilă".

"România are un patrimoniu de clădiri care nu se putea realiza fără constructori. Săptămâna viitoare vom aniversa 300 de ani de învăţământ tehnic în România. Din păcate, imagina publică a sectorului de construcţii, fiind de multe ori asociată cu interesele politice, are câteva umbre de care încercăm să ne debarasăm. Prin această ediţie a Trofeului Calităţii, ARACO aduce în discuţie mai multe proiecte finalizate şi recepţionate în anul 2017 - infrastructură rutieră, energetică, clădiri de patrimoniu, de utilitate publică şi stadioane", a spus preşedintele ARACO.

Conform datelor ARACO, volumul valoric al activităţii în sectorul de construcţii în 2018 a continuat să scadă, menţinându-se în recesiunea tehnică. Atragerea de fonduri structurale a fost "insignifiantă", în timp ce investiţiile publice bugetate s-au realizat până acum în proporţie de circa 60%.

Reprezentanţii ARACO consideră că eşecul relansării investiţionale în 2018 şi amputarea investiţiilor la rectificarea bugetară vor amplifica efectele profund negative în planul menţinerii competitivităţii operatorilor din sector. În noiembrie 2018, comparativ cu noiembrie 2017, ponderea în PIB a sectorului de construcţii a scăzut sub 5%, în condiţiile în care potenţialul sectorului este de circa 10%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO