Arafat: Guvernul a aprobat modificarea HG-ului privind starea de alertă. Sunt interzise evenimentele private, nunțile, botezurile, concertele și spectacolele

Guvernul a aprobat modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă stabilind măsuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, între care interzicerea, pentru o perioadă de 30 de zile, a evenimentelor private, nunţi, botezuri, conferinţe, workshopuri şi limitarea programului magazinelor între orele 05:00 şi 21:00, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
AGERPRES - vin, 22 oct. 2021, 18:24
Arafat: Guvernul a aprobat modificarea HG-ului privind starea de alertă. Sunt interzise evenimentele private, nunțile, botezurile, concertele și spectacolele

El a menţionat, într-o conferinţă de presă ținută după şedinţa de Guvern, că folosirea unui certificat verde COVID-19 care este fals sau care nu este al persoanei care îl prezintă duce la deschiderea unui dosar penal, fiind infracţiune.

„De la ora 22:00, pe întreg teritoriul ţării va fi interzisă circulaţia, mai puţin excepţiile pe care le cunoaşteţi, la care se adaugă persoanele vaccinate sau trecute prin boală şi care trebuie să prezinte organelor de control certificatul respectiv”, a precizat şeful DSU.

Potrivit acestuia, accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19 sau trecute prin boală.

„Pentru magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră pe certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală”, a completat Arafat.

Şeful DSU a precizat că pentru magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale se va putea intra doar cu certificatul verde, „pentru că în mall nu se va putea intra decât cu certificatul verde – vaccinat sau trecut prin boală”.

„Tot ce este în mall numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare. (…) Adică intră pe uşa intrării de la mall şi îmi spune că merge la supermarket, după care te trezeşti cu el în cinematograf! Deci, nu va merge acest lucru. Esenţiale sunt magazinele de alimente şi tot ce vinde partea alimentară, care este esenţială. În rest, mall-uri etc., se intră cu certificat verde”, a explicat Arafat, întrebat despre faptul ca în mall-uri sunt şi farmacii şi magazine alimentare.

Totodată, el a menţionat că rămâne valabilă livrarea la domiciliu după orele 21.00 şi pe durata nopţii.

Raed Arafat a subliniat că prin hotărârea adoptată de Guvern masca devine obligatorie „peste tot”.

„Se anulează toate excepţiile pentru mască, gen: birou cu cinci persoane vaccinate, cu zece persoane vaccinate. Iar în exterior singurele activităţi care rămân fără mască sunt activităţile sportive individuale sau dacă se practică sport în condiţiile pe care le prevede hotărârea, atunci este ok. În rest, masca devine obligatorie în următoarea perioadă. Ne-am întors la situaţia pe care am avut-o”, a explicat el.

Potrivit acestuia, măsurile ar urma să intre în vigoare de luni.

Concertele și spectacolele, interzise

Şeful DSU a mai anunțat că interzice concertele și spectacolele în aer liber, iar competiţiile sportive se vor desfășura fără public.

„Activităţile competiţiilor sportive vor fi desfăşurate fără public în următoarea perioadă. Sunt interzise concertele, spectacolele în aer liber, iar la nivel de cinematografe, la nivel de teatre, capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală”, a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă.

Şeful DSU a mai spus că restaurantele vor continua să funcţioneze, cu limitarea programului până la ora 21,00, însă doar pentru persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat.

Ministerul Educației va emite ordinul pentru vacanța de 14 zile

Raed Arafat a mai precizat că Guvernul a abilitat Ministerul Educaţiei să emită ordinul privind acordarea de luni a unei vacanţe de 14 zile în tot sistemul şcolar, inclusiv pentru afterschool-uri, dar cu excepţia creşelor, care vor rămâne deschise.

„S-a abilitat Ministerul Educaţiei să emită ordinul pentru introducerea vacanţei de 14 zile în tot sistemul şcolar, aici vorbim inclusiv de afterschool-uri care sunt menţionate în Hotărârea de Guvern. Creşele sunt singurele care vor rămâne deschise”, a declarat Arafat.

Doi experți danezi analizează situația de la „Matei Balş”

Raed Arafat a mai spus că doi experţi din Danemarca se află în România şi analizează situaţia paturilor ATI de la Spitalul „Matei Balş” din Capitală.

„Cel mai important lucru ce se întâmplă astăzi pe linia activării paturilor de ATI, a sosit o echipă de doi experţi din Danemarca, care se află deja pe teritoriul României, la Bucureşti, ei vor analiza situaţia la „Matei Balş” în privinţa creşterii numărului paturilor de ATI, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să vină prima echipă medicală din Danemarca şi care va activa în cadrul Spitalului Matei Balş”, a spus șeful DSU.

El a amintit că o echipă de medici din Republica Moldova se află la Iaşi, iar autorităţile române discută şi cu alte ţări pentru a primi echipele medicale.

Liber la Pelerinajul de Sfântu Dumitru

Arafat a explicat că, la nivelul CNSU, s-a decis să nu se interzică activităţile religioase, dar participanţii vor trebui să poarte mască de protecţie şi să se asigure doi metri pătraţi pentru o persoană, precizând că nu trebuie să existe un argument ştiinţific pentru această măsură.

La finalul şedinţei de Guvern, Arafat a fost întrebat de jurnalişti de ce este permis accesul la activităţile religioase fără certificat verde COVID, având în vedere că, de cele mai multe ori, nu sunt respectate regulile.

„Se menţionează (în HG privind restricţiile – n.r.) faptul că va trebui să fie doi metri pătraţi asiguraţi. Nu (certificat verde – n.r.) la acest moment, nu, acolo nu. S-a decis să nu fie condiţionare, dar va trebui mască, bineînţeles, şi doi metri pătraţi pe persoană. (…) Deci, este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuţii în acest sens, este o decizie luată la nivelul CNSU-ului, din acest punct de vedere. Cum v-am zis, sunt măsuri care se iau, nu neapărat să ai argument ştiinţific pentru această măsură. E o măsură decisă. Nu închidem activităţile religioase, dar punem condiţia de doi metri, mască, distanţă. E o decizie luată la nivelul CNSU-ului şi este o decizie care e votată la nivelul CNSU-ului. Sunt mai multe considerente care se iau în considerare, pe lângă baza ştiinţifică care se oferă de către medici. Asta este decizia care este luată la acest moment”, a explicat Arafat.

Cazarea la hotel, doar pentru vaccinați și cei trecuți prin boală

Românii care vor dori să plece în concediu în perioada următoare, că în hoteluri vor fi cazate doar persoanele care au certificat verde, respectiv sunt vaccinate sau au trecut prin boala COVID – 19, a spus Arafat.

După şedinţa de Guvern, Raed Arafat a fost întrebat de jurnalişti ce sfat le dă românilor care vor dori să petreacă concediul în perioada următoare, având în vedere zilele libere de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie.

„Dacă îi primesc alte ţări! (…) Părerea mea este că cel mai bine acum este să stăm unde am fost – pentru că, atenţie, ce n-am zis: şi la unităţile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv în hoteluri. Nu test. Adică, e clar: n-ai certificat de vaccinat sau de trecut prin boală, nu poţi să te cazezi în hotel. Şi asta cred că este aplicat deja în foarte multe ţări din Europa. Eu am văzut acest lucru mergând la o şedinţă la Ljubljana, la Preşedinţia slovenă, şi primul lucru care s-a cerut la hotel, la cazare, a fost certificatul verde. Adică, nu suntem singurii care aplicăm astfel de reguli la acest moment”, a explicat Arafat.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...