Arafat: Valul doi nu va fi unul uşor şi nu va fi unul care va trece rapid

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, cu ocazia unui eveniment de recepţie a unor materiale sanitare destinate secţiilor de terapie intensivă, că se poate observa că valul doi al pandemiei de COVID-19 "nu va fi unul uşor şi nu va fi unul care va trece rapid".
Economica.net - vin, 16 oct. 2020, 09:45
Arafat: Valul doi nu va fi unul uşor şi nu va fi unul care va trece rapid

„Întotdeauna, în momentele grele, prietenii sunt împreună, iar astăzi vedem o acţiune care arată cât de importantă este solidaritatea şi relaţia între noi şi alte ţări care vin în sprijinul nostru, şi aici vorbesc de Qatar în această situaţie. Acum aproximativ doi ani noi am semnat un protocol de colaborare şi de sprijin reciproc, între noi şi protecţia civilă qatareză, în mod deosebit pe partea de căutare-salvare. Astăzi (vineri – n.r.), este un gest de prietenie, un gest de sprijin într-o situaţie în care toată lumea se confruntă cu o provocare fără precedent, o provocare în care virusul SARS-CoV-2 a pus lumea întreagă la încercare. Sunt victime, sunt ţări care se confruntă cu situaţii dramatice sau care s-au confruntat cu situaţii dramatice”, a declarat Raed Arafat, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI).

Arafat: Noi nu putem opri virusul, măsurile de prevenire sunt soluţia – Ce spune despre alegeri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, că virusul COVID-19 nu poate fi oprit, iar singura soluţie pentru controlarea acestuia o reprezintă măsurile de prevenţie, scrie Agerpres.

„Trebuie să explicăm, din ce în ce mai mult, populaţiei, că este unica soluţie – măsurile de prevenire sunt soluţia. Noi nu putem opri virusul, virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. Virusul e prezent – ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, îşi face treaba mai departe şi îi infectează pe cei care nu respectă lucrurile astea. Chiar şi cei care le respectă se infectează, nu există o prevenire 100%”, a spus Arafat, la Ciolpani, unde a avut loc recepţia unor materiale sanitare.

El a precizat că situaţia va fi mai grea, cu cât va creşte numărul cazurilor de terapie intensivă.

„Se poate ajunge să luăm inclusiv nişte măsuri de limitare a activităţii elective, pe care şi alte ţări le-au luat”, a menţionat Arafat.

Cu privire la materialele sanitare donate, Arafat a spus că sunt echipamente necesare pentru secţiile de terapie intensivă.

„Vorbim în mod deosebit de monitoare de funcţii vitale pentru secţiile de terapie intensivă şi de injectomate care ne permit să administrăm medicamentele într-un mod foarte controlat pe o durată continuă la pacienţii care se află în stare critică, plus o cantitate de dezinfectanţi. (…) Valoarea donaţiei este de aproximativ un sfert de milion de euro”, a precizat şeful DSU.

Potrivit lui Raed Arafat, echipamentele vor fi trimise către Centrul de stocare strategică, de unde pleacă spre spitalele care solicită echipamente pentru terapie intensivă.

Statul Qatar a donat României materiale sanitare ce constau în 25 de monitoare şi 75 de injectomate, indispensabile în vederea îngrijirii şi monitorizării pacienţilor aflaţi în stare gravă, ca urmare a infectării cu noul coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...