Armenia a declanşat o procedură pentru o eventuală recunoaştere a Nagorno-Karabah

Armenia a declanşat joi o procedură în vederea unei eventuale recunoaşteri a Nagorno-Karabah, regiune cu populaţie majoritar armeană, aflată pe teritoriul azer şi disputată de cele două foste republici sovietice din sudul Caucazului, transmite AFP.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 11:48
Armenia a declanşat o procedură pentru o eventuală recunoaştere a Nagorno-Karabah

Guvernul armean a examinat joi un proiect de lege privind recunoaşterea Nagorno-Karabah ca stat independent, proiect propus de deputaţi ai opoziţiei, conform unui comunicat publicat pe site-ul executivului de la Erevan.

Decizia Armeniei ‘va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei’ din Nagorno-Karabah, a indicat guvernul, în contextul în care în regiune s-au înregistrat, la începutul lunii aprilie, ciocniri armate de o intensitate neobişnuită, soldate cu cel puţin 110 de morţi.

‘Dacă Azerbaidjanul va declanşa o nouă agresiune militară, recunoaşterea independenţei Nagorno-Karabah va face parte din agenda’ autorităţilor de la Erevan, a precizat Şavarş Kocearian, ministru adjunct armean de externe, într-un comunicat.

Potrivit agenţiei TASS, preluată de DPA, proiectul a fost trimis parlamentului, care îl va dezbate marţea viitoare.

Diplomaţia azeră a calificat imediat iniţiativa Erevanului drept o ‘insultă suplimentară faţă de procesul de negociere’ privind statutul acestei regiuni disputate.

Cel puţin 110 persoane, civili şi militari din ambele tabere, au fost ucişi la începutul lunii aprilie în confruntările din Nagorno-Karabah.

Deşi părţile beligerante au semnat, la Moscova, un acord de încetare a focului, lupte sporadice continuă să aibă loc de-a lungul liniei de demarcaţie.

Confruntările din urmă cu o lună au fost cele mai violente de la primul acord de încetare a focului, încheiat în 1994, după un război început în 1988 şi care a lăsat în urmă 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, majoritatea azeri.

Armenia şi Azerbaidjan nu au semnat un tratat de pace referitor la Nagorno-Karabah.

Întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă Erevanul a discutat cu Moscova despre proiectul de lege privind recunoaşterea independenţei Nagorno-Karabah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns negativ şi a îndemnat părţile implicate să evite acţiunile care ar putea încălca armistiţiul fragil şi duce la o escaladare a tensiunilor în regiune.

Rusia are staţionaţi în jur de 5.000 de militari în Armenia, în timp ce Azerbaidjanul este un aliat cheie al Turciei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...