Ascensiunea Chinei: BCE se pregăteşte să recurgă la yuan ca monedă de rezervă

Banca Centrală Europeană (BCE), instituţie aflată la baza sistemului monetar european, se pregăteşte să facă primii paşi spre includerea yuanului chinezesc, cunoscut şi ca renminbi, în rândul monedelor de rezervă. Ar fi un pas uriaş înainte pentru China, care încearcă să-şi impună moneda ca valută internaţională de rezervă.
Economica.net - vin, 10 oct. 2014, 19:27
Ascensiunea Chinei: BCE se pregăteşte să recurgă la yuan ca monedă de rezervă

Consiliul Guvernator al BCE va discuta săptămâna viitoare această decizie, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Wall Street Journal (WSJ). Dacă se va opta pentru diversificarea rezervelor BCE prin achiziţionarea de yuani, primele tranzacţii vor avea loc cel mai probabil peste cel puţin un an şi vor fi de dimensiuni reduse, a precizat una dintre surse.

China este a doua mare economie la nivel mondial după valoarea Produsului Intern Brut, însă yuanul nu se numără printre principalele monede în care sunt constituite rezervele valutare la nivel global, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional. Dolarul este principala monedă de rezervă, 61% din activele de rezervă la nivel mondial fiind constituite în dolari SUA.

Consiliul Guvernator al BCE se va reuni pe 15 octombrie pentru şedinţa obişnuită de la jumătatea fiecărei luni. Contactat de WSJ, un purtător de cuvânt al BCE a declarat că agenda consiliul este confidenţială şi a refuzat să facă alte comentarii.

Fostul preşedinte al Bundesbank (banca centrală a Germanei), Axel Weber, a declarat, vineri, la Washington, că anticipează creşterea influneţei yuanului chinezesc pe plan internaţional.

„Ascensiunea renminbi va fi un factor important. Moneda se va aprecia”, a afirmat germanul, prezent vineri la un eveniment în Washington, capitala SUA.

În ulrima perioadă, marile bănci centrale ale lumii au vorbit tot mai mult despre moneda chineză, iar Banca Populară a Chinei a încheiat mai multe acorduri de swap valutar cu instituţii precum BCE şi Banca Angliei, menite să asigure accesul reciproc la lichiditate de urgenţă în respectivele monede.

Între timp, la washington, şefii FMI se pregătesc să reevalueze structura aşa-numitelor Drepturi Speciale de Tragere, China sperând că yuanul va fi inclus într-un eventual nou coş. În prezent, DST-urile sunt ponderate în funcţie de dolar, euro, lira sterlină şi yenul japonez.

Joi, Marea Britanie a anunţat că a selectat băncile care vor intermedia prima emisiune de obligaţiuni denominate în yuani derulată vreodată de guvernul britanic. Englezii încearcă să impună Londra ca principal centru global de tranzacţionare a yuanului, emisiunea de obligaţiuni în renminbi fiind un pas important în această direcţie. Sumele atrase vor merge direct în rezervele valutare ale Marii Britanii. În luna martie, Bundesbank şi Banca Populară a Chinei au încheiat un acord de cooperare în ceea ce priveşte clearing-ul şi reglementarea de plăţi în yuani.

„Datorită mărimii economei Chinei şi importanţei sale în comerţul global şi, probabil la un moment dat, în finanţele globale, renminbiul ar putea ajunge să conteste supremaţia dolarului american. Guvernele şi investitorii trebuie să se pregătească pentru o lume în care yuanul va juca un rol mult mai important”, declara la începutul anului Yves Mersch, membru în Consiliul Guvernator al BCE şi unul dintre cei mai respectaţi bancheri europeni.

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...