Asigurări: Autorităţile amână cu un an aplicarea standardelor internaţionale de raportare financiară – surse

Autorităţile au amânat cu un an aplicarea standardelor internaţionale de raportare financiară /IFRS/, care urmau să devină obligatorii începând cu 1 ianuarie 2015, pentru toate societăţile de asigurări/ reasigurări autorizate în România şi pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire, au declarat pentru Agerpres surse din piaţa asigurărilor.
Economica.net - vin, 13 feb. 2015, 09:18
Asigurări: Autorităţile amână cu un an aplicarea standardelor internaţionale de raportare financiară - surse

IFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea şi prezentarea situaţiilor financiare într-un mod transparent, care să permită comparabilitatea informaţiilor la nivel internaţional.

‘Directorii financiari ai societăţilor de asigurări au fost informaţi că nu se mai aplică IFRS din 2015 şi nu mai trebuie să retrateze conform IFRS închiderea anului 2014’, au spus sursele menţionate.

Surse oficiale au declarat pentru AGERPRES că, deşi IFRS au fost introduse printr-o normă a ASF şi au fost şi proiecte-pilot de pregătire pentru companii de asigurări, aplicarea acestora trebuia aprobată de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ şi cele două instituţii au discutat, dar nu s-au pus de acord privind aplicarea din 2015 a acestei măsuri, care are impact financiar şi fiscal.

‘Autorităţile nu aveau informaţiile necesare despre impactul aplicării IFRS pe societăţile de asigurări’, au spus sursele oficiale.

În perioada septembrie-octombrie 2014, compania de consultanţă KPMG a derulat împreună cu Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România /UNSAR/ un program de pregătire dedicat membrilor acesteia, privind implementarea IFRS, care a vizat aspecte tehnice actuariale privind contabilizarea contractelor de asigurare, instrumente financiare şi alte standarde relevante pentru asigurători, precum şi implicaţiile fiscale ce decurg din implementarea noului sistem de raportare.

De asemenea, în ultimii doi ani s-a desfăşurat un proiect pilot care a implicat 10 companii de asigurare membre UNSAR, care au aplicat standardele IFRS în paralel cu reglementările contabile conforme cu directivele europene, iar rezultatele obţinute în urma chestionarelor cantitative şi calitative aplicate în cadrul proiectului au reprezentat un suport la realizarea proiectului de normă pe care ASF l-a înaintat Ministerului Finanţelor Publice spre aprobare.

Norma ASF prevedea că, începând cu exerciţiul financiar al anului 2015, societăţile de asigurări/ reasigurări vor întocmi şi vor publica situaţiile financiare anuale individuale şi consolidate în conformitate cu IFRS, în moneda naţională şi în limba română, şi că, începând cu 1 ianuarie 2015, aceste societăţi vor organiza şi conduce contabilitatea în conformitate cu IFRS.

Practic, de la 1 ianuarie 2015 toată piaţa de capital din România ar fi trebuit să aplice aplice IFRS. Băncile au trecut la raportarea pe IFRS din 2012, iar companiile listate la bursă au, de asemenea, obligaţia de raporta rezultatele financiare conform IFRS, începând cu rezultatele pe anul 2012.

Potrivit specialiştilor în domeniu, implementarea IFRS aduce schimbări fundamentale procesului de raportare contabilă, are un impact semnificativ asupra datelor financiare ale companiilor şi necesită restructurarea sistemelor IT interne. IFRS pot influenţa aproape toate funcţiile unei companii, de la sistemele de raportare financiară la mecanismele de control intern, cadrul fiscal, trezoreria, sistemul de remunerare a managementului, administrarea fluxului de lichidităţi, precum şi regimul juridic.

Anul 2014 a fost unul destul de agitat pentru piaţa asigurărilor din România, iar în februarie 2014 ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra – cel mai mare jucător de pe piaţa autohtonă, numind firma de consultanţă KPMG Advisory în calitate de administrator special.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...