1EUR = 4.8393 RON | Bucureşti 29 º

News

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat, apel la noul Guvern să majoreze în 2016 la 6% contribuţia pentru Pilonul II

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) face apel la noul Guvern să respecte legea în vigoare şi angajamentele faţă de Comisia Europeană şi să majoreze în 2016 contribuţia pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participanţilor, conform calendarului legal de contribuţii, potrivit Agerpres.

18 noi, 2015 | Agerpres

'Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a luat nota de cifrele din proiectul de buget pentru anul 2016 prezentat azi, 18 noiembrie, de fostul ministru al finanţelor publice, domnul Eugen Teodorovici, potrivit cărora Pilonul II de pensii private obligatorii ar urma să suporte o nouă deraiere de la calendarul legal de contribuţii. Conform acestor cifre, contribuţia virată către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) ar urma să crească în 2016 la doar 5,5% din venitul brut al participanţilor şi nu la 6%, cât prevede Legea nr. 411/2004, în vigoare în prezent', se menţionează într-un comunicat al APAPR, remis miercuri AGERPRES.

APAPR atrage atenţia asupra faptului că angajamentul de a creşte contribuţia pentru Pilonul II la 6% în 2016 a fost luat de România şi prin Programul de Convergenţă 2015 - 2017 trimis Comisiei Europene în primăvara acestui an.

'Nerespectarea acestor angajamente ar dezavantaja atât cei aproape 6,5 milioane de români care contribuie la aceste fonduri de pensii, cât şi sistemul în ansamblu, în special dat fiind că fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat performanţe investiţionale remarcabile pe durata 2008 - 2015, traversând cu succes criza economică şi multiple evenimente nefavorabile pe pieţele financiare. De la lansare şi până în prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, considerăm că reforma trebuie să continue în sistemul de pensii, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contribuţie de 6% pentru Pilonul II în 2016'', se mai spune în document.

Potrivit unor informaţii prezentate miercuri de fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici în conferinţa de bilanţ, la construcţia bugetară s-a avut în vedere, printre alte măsuri, majorarea vărsămintelor pentru Pilonul II de pensii cu 0,5 puncte procentuale în anul 2016, urmând ca diferenţa până la 1 punct procentual să se asigure începând cu anul 2017.

În prezent, contribuţia virată la Pilonul II de pensii este de 5%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO