AstraZeneca vs UE: Blocul comunitar nu va încheia contracte decât cu cei care „livrează la momentul prevăzut” – Thierry Breton

Comisarul european pentru piaţă internă Thierry Breton a explicat, duminică, că este posibil ca contractul pentru vaccinuri împotriva COVID-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca să nu fie prelungit din cauza întârzierilor în livrări acumulate de la începutul anului, relatează AFP.
AGERPRES - Dum, 18 apr. 2021, 19:59
AstraZeneca vs UE: Blocul comunitar nu va încheia contracte decât cu cei care

„Suntem pragmatici. Prioritatea mea ca responsabil de vaccinuri este ca aceia cu care facem contracte să livreze exact la momentul prevăzut”, a declarat el într-un interviu pentru canalul BFMTV.

„Am comandat 120 de milioane de doze pentru primul trimestru şi 180 de milioane pentru al doilea trimestru. Din nefericire în primul trimestru ei (AstraZeneca – n. r.) nu au livrat decât decât 30 de milioane, ceea ce a creat probleme pe care toată lumea le-a văzut” şi „nu livrează decât 70 de milioane în al doilea trimestru”, a explicat el, lăsând să se înţeleagă că respectivul contract, „care se încheie pe 30 iunie”, ar putea să nu fie prelungit.

„Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm”, a nuanţat totuşi Thierry Breton. „Nu dintr-un motiv epidemiologic sau medical. Când privim datele, beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt mai importante”, a adăugat el.

Ministrul francez al industriei, Agnes Pannier-Runacher, a declarat vineri că probabil UE nu va prelungi contractul cu grupul suedezo-britanic în 2022, după ce Danemarca a devenit miercuri prima ţară europeană care a anunţat renunţarea la acest vaccin.

Danemarca şi-a justificat alegerea prin efectele secundare „rare” dar „grave” ale acestui vaccin, în pofida autorizării lui de Agenţia europeană pentru medicamente şi de către OMS.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a mai declarat în această săptămână că Pfizer-BioNTech „s-a dovedit a fi un partener fiabil, care şi-a onorat angajamentele şi s-a arătat reactiv la nevoile noastre”, spre deosebire de AstraZeneca, care a avut mari probleme de livrare.

Vaccinarea este un mijloc „important pentru a redeschide continentul european progresiv şi pentru a putea merge în vacanţă” în interiorul frontierelor Uniunii Europene, a spus Thierry Breton duminică.

Pentru acest lucru, comisarul european mizează pe accelerarea vaccinării în al doilea trimestru şi pe introducerea unui certificat sanitar european în luna iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...