Atac speculativ la acţiunile Transgaz. Preţul a scăzut cu 3,55% la bursă

Preţul acţiunilor Transgaz (TGN) a scăzut, ieri, până la 190 de lei / titlu, după anunţul preţului la care s-a adjudecat oferta de vânzare a pachetului de 15% al statului. Ulterior scăderea s-a ameliorat puţin, dar doar pentru puţină vreme.  Preţul din ofertă este cu până la circa 11% mai mic. „Speculaţiile abia încep şi vor fi mai substanţiale după ce vor intra în piaţă acţiunile alocate în ofertă“, a declarat Mihai Mureşian, broker la Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET. 
Adrian N. Ionescu - mie, 17 apr. 2013, 08:39
Atac speculativ la acţiunile Transgaz. Preţul a scăzut cu 3,55% la bursă

Chiar şi după scăderea de 3,55%, preţul de piaţă al acţiunilor TGN mai asigură un randament speculativ între şi 6,1% şi 11,7%, în funcţie de categoria de investitori participanţi la ofertă.

„Speculaţiile abia au început şi volumul lor este încă firav (1800 de acţiuni la ora 11.32, sub 3000 la ora 15.00,  n.r.). Vor fi mai substanţiale după ce vor fi alocate acţiunile din ofertă şi acţiunile cumpărate vor intra în piaţă“, a declarat Mihai Mureşian, director de tranzacţii la casa de brokeraj Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET

Ulterior adîncimea scăderii s-a ameliorat până la -3,3%, dar a revenit la -3,55% după amiază.

Pentru micii investitori, cărora li s-a alocat un pachet de 7% din titlurile scoase la vânzare  şi au subscris cu un discount de 3-5%, preţul a fost stabilit la 173,63 lei şi respectiv la 170,05 lei, în funcţie de zilele în care au subscris (discountul maxim a fost aplicat subscrierilor din primele trei zile).

Investitorii mici care au subscris în cadrul ofertei au vândut în câştig cu 9,4 până la 11,7%, din diferenţa dintre preţul de piaţă şi cel la care li se vor atribui acţiunile din ofertă.

Pentru ceilalţi investitori a fost stabilit  preţul de 179 lei, conform regulilor stabilite în prospectul ofertei, dar este foarte probabil că puţini dintre investitorii instituţionali sunt fonduri speculative.

Chiar şi aşa, „o mare parte din investitorii de retail, cărora li s-au rezervat 15% din volumul ofertei, vor fi tentaţi să speculeze. Este vorba de aproape 265.000 de acţiuni. O mare parte din acestea sunt susceptibile pentru speculaţii“, estimează Mihai Mureşian.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...