UPDATE Atac terorist în Australia: Zeci de ostatici, într-o cafenea din Sydney. Atacatorul spune că a pus 4 bombe în oraş

Un singur bărbat înarmat a reţinut luni un număr necunoscut de ostatici într-o cafenea din Sydney situată în inima oraşului, a anunţat poliţia australiană. Televiziunea locală i-a arătat pe unii că au fost forţaţi să ţină un steag negru cu inscripţii albe în arabă la fereastră, ridicând temerile unui atac legat de militanţii islamişti, relatează Reuters.  
Economica.net - lun, 15 dec. 2014, 03:48
UPDATE Atac terorist în Australia: Zeci de ostatici, într-o cafenea din Sydney. Atacatorul spune că a pus 4 bombe în oraş

UPDATE 10:15  Atacatorul spune că a pus 4 bombe în Sydney. Bărbatul înarmat care ţine ostatici mai multe persoane într-o cafenea din metropola australiană Sydney a cerut un drapel al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi a anunţat că a plasat patru bombe, dintre care două în cafenea şi două în alte părţi ale oraşului, informează AFP şi DPA, care citează postul de televiziune australian Channel-10.

Poliţia australiană nu a confirmat aceste informaţii.

Postul Channel-10 a explicat că a vorbit ”direct” cu două persoane ţinute ostatice în interiorul cafenelei Lindt, situată în cartierul financiar din Sydney.

A doua revendicare a bărbatului înarmat este să discute cu premierul australian Tony Abbott, via radio.

Premierul Tony Abbott, care a avertizat în legătură cu planuri ale militanţilor islamişti de a ataca obiective australiene, a declarat că există informaţii că luarea de ostatici la cafenea este motivată politic. ‘Acesta este un incident foarte îngrijorător. Pot să înţeleg îngrijorarea şi neliniştea poporului australian’, a declarat Abbott pentru presă la Canberra.


UPDATE 7:50 Trei ostatici au reuşit să fugă din cafenea

Ostatici au fost văzuţi în timp ce ieşeau alergând din cafeneaua asediată din Sydney, potrivit imaginilor live prezentate luni de postul de televiziune Canal 7, informează Reuters.

Imaginile au arătat câteva persoane ieşind din cafeneaua Lindt, între care una purtând un şorţ cu inscripţia Lindt, în timp ce poliţişti înarmaţi s-au apropiat de uşa cafenelei. Potrivit AFP, trei ostatici au apărut ieşind pe o uşă laterală a cafenelei

Poliţia australiană se află în contact cu bărbatul înarmat din cafeneaua asediată din Sydney
     
Poliţia australiană a afirmat luni că negociatori ai săi se află în contact cu bărbatul înarmat care a luat ostatici într-o cafenea din Sydney, însă a refuzat să speculeze în legătură cu posibila motivaţie a atacatorului, relatează Reuters.

‘Pot confirma că este un autor armat în clădire care reţine un număr necunoscut de ostatici’, a declarat şeful poliţiei statului New South Wales, Andrew Scipione, citat de AFP.

Zeci de ostatici au fost reţinuţi luni în interiorul unei cafenele din centrul oraşului Sydney, în timp ce televiziunea locală i-a arătat pe unii că au fost forţaţi să ţină un steag negru cu inscripţii albe în arabă la fereastră, ridicând temerile unui atac legat de militanţii islamişti, relatează Reuters.

Primul ministru australian Tony Abbott, care a avertizat asupra unor planuri ale militanţilor islamişti de a ataca ţinte australiene, a anunţat că a convocat de urgenţă Comitetul Naţional de Securitate pentru o informare cu privire la luarea de ostatici de la Lindt Cafe din capitala comercială a ţării, scrie Agerpres

‘Poliţia se confruntă cu un incident armat şi ofiţeri specialişti încearcă să intre în contact cu cei din interiorul cafenelei’, a declarat poliţia statului New South Wales într-un comunicat.

Australia, care sprijină Statele Unite şi escaladarea acţiunii lor împotriva Statului Islamic în Siria şi Irak, este în alertă maximă de teama unor atacuri ale musulmanilor radicalizaţi sau combatanţilor autohtoni care se întorc acasă din conflictul din Orientul Mijlociu.
   
Un director executiv de la Lindt Australia a spus că aproximativ 10 angajaţi lucrează în cafenea, a raportat televiziunea Sky Business. Steve Loane a declarat de asemenea că ‘probabil 30 de clienţi’ se aflau în cafenea, potrivit Sky Business.

Zeci de poliţişti puternic înarmaţi au înconjurat cafeneaua din Martin Place, în cartierul unde se află sediile băncii centrale Reserve Bank of Australia, băncilor comerciale, aproape de parlamentul statului New South Wales.
   
Imaginile televiziunilor au arătat mai multe persoane în interiorul cafenelei în picioare cu mâinile lipite de geam.

Imaginile arătau de asemenea un steag negru cu un text alb similar celor utilizate de militanţii Statului Islamic în Irak şi Siria, ţinut de ceea ce păreau a fi un membru al personalului şi o altă femeie. Nu era clar câţi atacatori erau implicaţi.

Sydney Opera House din apropiere a fost evacuată temporar după descoperirea unui pachet suspect, a declarat un membru al personalului pentru Reuters.

În septembrie, poliţia antiterorism australiană a declarat că a dejucat o ameninţare iminentă de a decapita o persoană şi câteva zile mai târziu, un adolescent din Melbourne a fost împuşcat mortal după ce a atacat doi ofiţeri antiterorism cu un cuţit.

Banca centrală a Australiei a fost închisă după luarea de ostatici
     
Personalul de la Reserve Bank of Australia /RBA/ este în siguranţă după informaţiile că persoane înarmate au luat ostatici într-o cafenea din apropierea clădirii băncii centrale din centrul oraşului Sydney, informează Reuters.

Un purtător de cuvânt a declarat că sediul RBA din Martin Place a fost închis cu toată lumea în siguranţă în interior.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă active ruse în valoare de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi......
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco din Marea Britanie a preluat Vertical Digital și Sons of Coding, companii românești de dezvoltare software
Eleco, furnizor specializat de software listat pe piața Alternative Investment Market a London Stock Exchange, preia Vertical ...
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Acord de cooperare România – Coreea de Sud. Deschidere de birouri de ataşaţi militari la Bucureşti şi Seul
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul sud-coreean, Shin Won Sik, au semnat, marţi, un acord-cadru de cooperare ...