Ofensivă mondială ISIS: Trei atentate într-o singură zi – zeci de morţi şi un bărbat decapitat în Franţa

Trei atentate sângeroase au avut loc astăzi în Franţa, Tunisia şi Kuweit în urma cărora au fost ucise câteva zeci de persoane. În Franţa un bărbat a fost decapitate de militanţii islamişti.  Statul Islamic (SI) a revendicat într-un comunicat dat publicităţii pe conturi jihadiste de Twitter atentatul sângeros comis vineri într-un hotel din apropiere de Sousse, în Tunisia, potrivit AFP.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 09:38
Ofensivă mondială ISIS: Trei atentate într-o singură zi - zeci de morţi şi un bărbat decapitat în Franţa

Tunisia: Cel puţin 27 de persoane, inclusiv turişti străini, au fost ucise de un bărbat înarmat care a deschis focul într-un hotel din staţiunea Sousse.

Bilanţul a ajuns la ’27 morţi şi printre ei se numără turişti’, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Mohamed Ali Aroui, adăugând că alte şase persoane au fost rănite. El nu a putut face precizări în legătură cu naţionalitatea victimelor.

‘Este un atac terorist împotriva hotelului Marhaba din Sousse. Atacatorul a fost ucis’, a declarat anterior oficialul tunisian pentru postul naţional de televiziune.

Cu toate acestea, el nu a exclus existenţa şi a altor atacatori.

Poliţişti aflaţi la faţa locului cercetează zona din jurul hotelului Imperial Marhaba. Atacatorul, care a folosit o armă Kalaşnikov, a fost împuşcat în schimbul de focuri cu forţele de poliţie, a afirmat o sursă a serviciilor de securitate, notează Reuters. 

‘Un atacator a deschis focul cu o puşcă Kalaşnikov asupra turiştilor şi a tunisienilor pe plaja hotelului’, a declarat un angajat al hotelului. ‘A fost un singur atacator. Era un tânăr îmbrăcat în pantaloni scurţi, ca şi cum ar fi fost şi el turist’, a mai spus sursa citată. 

Televiziunea naţională a anunţat anterior că focuri de armă au fost trase pe o plajă în faţa unui hotel din staţiunea Sousse, situată la circa 140 kilometri sud de capitala Tunis.

Statul Islamic (SI) a revendicat într-un comunicat dat publicităţii pe conturi jihadiste de Twitter atentatul sângeros comis vineri într-un hotel din apropiere de Sousse, în Tunisia, potrivit AFP.

‘Soldatul califatului (…), Abu Yahya al-Qayrawani (…) a reuşit să îşi îndeplinească scopul în hotelul Imperial’, omorând aproape 40 de persoane, ‘în mare majoritate cetăţeni ai statelor alianţei cruciate care luptă împotriva (…) califatului’, afirmă documentul.

Textul menţionează că atacul a vizat ‘cuiburi (…) ale desfrânării, viciului şi apostaziei din oraşul Sousse’ şi aceasta ‘în pofida măsurilor de securitate întărite în jurul acestor cuiburi vizate pe plaja Kantaoui’.

Atacul comis de un individ înarmat contra hotelului Riu Imperial Marhaba la Port el Kantaoui, la 140 de kilometri sud de Tunis şi la periferia oraşului Sousse, a făcut 38 de morţi, potrivit unui bilanţ încă provizoriu.

Atentatul, cel mai grav din istoria recentă a unei ţări, a lovit o ţară care se confruntă cu creşterea ameninţării jihadiste după revoluţia din 2011. El a avut loc la trei luni după atacul sângeros contra muzeului Bardo din Tunis (22 de morţi, dintre care 21 de turişti), revendicat de SI.

Potrivit autorităţilor, teroristul se numeşte Seifeddine Rezgui, un tânăr tunisian originar din Gaafour (nord-vest), student la Kairouan (centru). El nu avea antecedente penale.

Franţa: Un cadavru decapitat a fost descoperit lângă un combinat chimic din Grenoble, Franţa. Ar fi victima unui atac terorist islamic. Un steag ISIS a fost ridicat la fabrică. Un bărbat suspectat de a fi autorul sau unul dintre autorii atentatului comis vineri în Franţa, într-o uzină din apropiere de Lyon (centru-est), a fost arestat, au indicat surse apropiate dosarului, relatează AFP.

Pe lângă omul găsit mort sunt şi mai mulţi răniţi, spune presa locală. Numărul de victime nu este cunoscut încă. 

Mai multe explozii s-au auzit la uzină.

Capul bărbatului decapitat a fost găsit de autorităţi în incinta platformei industriale, înfăşurat într-un steag cu însemne islamiste, au declarat pentru Reuters surse din poliţie.

Uzina atacată este deţinută de o companie americană, Air Products.

Zona a fost încercuită de poliţia franceză şi serviciile de urgenţă, iar accesul pe platforma industrială este restricţionat.

Guvernul francez a dispus întărirea dispozitivelor de securitate la obiectivele sensibile, posibile ţinte pentru noi atentate, din regiunea Ron-Alpi din sud-estul ţări.

Kuweit:  Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 202 au fost rănite vineri în atentatul antişiit revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) care a vizat o moschee din capitala emiratului Kuweit, potrivit unui bilanţ furnizat de Ministerul de Interne, relatează AFP. 

Un membru al parlamentului din Kuweit, Alil al-Salih, a declarat că oamenii erau în genunchi în timpul rugăciunii atunci când a avut loc o explozie puternică. El a afirmat că atentatul a fost comis de un bărbat kamikaze.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, potrivit unei declaraţii postate pe reţele de socializare, dar care nu a putut fi verificată imediat. Autorul atacului a fost identificat drept Abu Suleiman al-Muwahed şi ţinta a fost ‘un templu al opozanţilor’ – un termen folosit de gruparea militantă islamistă pentru a se referi la musulmanii şiiţi.

În fotografiile şi înregistrările video făcute de martori la locul atentatului, la moscheea al-Sadiq din capitala Kuweitului, apar bărbaţi îmbrăcaţi în veşminte albe acoperite de pete de sânge. 

Kuweitul, cu o populaţie de musulmani şiiţi şi suniţi, a avut o perioadă de relativă securitate şi stabilitate, în pofida situaţiei politice turbulente. Şiiţi reprezintă aproximativ 30% din populaţia ţării. Emirul Kuweitului, Emir Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, s-a deplasat la locul exploziei, potrivit martorilor şi fotografiilor apărute pe reţele de socializare. 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...