Revoluţie în retail: Auchan atacă piaţa cu un supermarket, un magazin de proximitate şi unul online

Retailerul francez Auchan analizează posibilitatea de a se extinde cu două noi formate de magazine în România. Ambele vor fi pe format mic şi sunt create pentru oraşele mari. De asemenea, de anul viitor este posibil ca retailerul să intre şi în online.
Alina Stanciu - joi, 29 oct. 2015, 12:42
Revoluţie în retail: Auchan atacă piaţa cu un supermarket, un magazin de proximitate şi unul online

Retailerul francez Auchan nu are planuri exacte de expansiune pentru anul viitor, dar analizează mai multe variante, printre care două noi concepte de magazin, intrarea pe online şi expansiunea organică prin formatul consacrat-hipermarketul Auchan.”În momentul de faţă suntem în lucru şi pentru suprafeţe mai mici. Ne gândim cum, când şi unde să fie aceste magazine pentru a fi potrivite pentru piaţă. Nu vrem să ieşim din zona de hipermarketuri care ne-a consacrat fără să studiem foarte bine înainte. Vrem să deschidem doar atunci când va fi oportun. 2016 (ca an al deschiderii de noi formate n.red) este posibil, dar nu şi probabil”, a declarat Frederic Bellon, director general Auchan România.

Aduc supermarket in România

Potrivit managerului Auchan, compania ar putea aduce în România o variantă a supermarketurilor Simply, operate de retailer în Franţa, începând cu 2005. În ţara noastră ar avea în jur de 1.500 de metri pătraţi. De asemenea, compania se gândeşte şi la varianta lansării unui lanţ de magazine de dimensiuni şi mai mici pentru centrele oraşelor mari care s-a extins cu repeziciune în Franţa în sistem de franciză.”Lucrăm la aceste formate mai mici. Putem veni şi cu varianta unor magazine cu suprafaţă extrem de mică, de sub 150 de mp”, a declarat Bellon, potrivit căruia cele două formate nu se exclud reciproc, astfel că expansiunea ar putea fi cu ambele variante, în paralel.

În ceea ce priveşte locaţia pentru cele două lanţuri noi de magazine, directorul Auchan România susţine că, pentru a-şi menţine politica de discounter gerneralizat, Auchan va trebui să se menţină în marile oraşe. „NU ar fi sustenabil să mergem în zone rurale”, explică Bellon.

Citeşte şi Auchan se pregăteşte de lansarea A2pas în România, lanţul de proximitate al retailerului în Franţa

În Franţa, supermarketurile Simply Market sunt simple şi moderne şi comercializează în jur de 13.000 de produse, majoritatea alimentare, inclusiv mărci proprii ale Auchan. Aceste unităţi au suprafeţe cuprinse între  500 şi 3.000 de metri pătraţi şi sunt amplasate inclusiv în mediul rural.

Intră în mediul virtual

În ceea ce priveşte planurile companiei privind mediul virtual, Bellon spune că „există o şansă” ca acest proiect să fie lansat anul viitor. „Vrem să aducem ceva nou în piaţă. Acest proiect a intrat de mult în capuzl meu”, a mai spus managerul Auchan România.

În aprilie 2014, atunci când Auchan a finalizat procesul de integrare al magazinelor Real preluate de la Metro Group, fostul director general, Patrick Espasa, declara că „studiem acest proiect (un magazine online în România-n.red) în anul 2015. Vrem să profităm de experienţa altor colegi pentru a face teste în 2016. Aceasta pentru că se înregistrează frecvent pierderi pe online şi trebuie să fim precauţi”.

În ceea ce priveşte expansiunea pe segmentul de hipermarketuri, Bellon susţine că „lucrează la câteva dosare” şi că Auchan va continua să crească în mod organic. „Nu ştiu dacă îân 2016 vom mai deschide sau nu (un alt hipermarket n.red), dar în mod sigur s eva lucra (la acest lucru n.red)”, a mai declarat acesta.

Auchan operează la ora actuală 33 de hipermarketuri la niven naţional, ultima inaugurare având loc în martie anul acesta centrul comercial Coresi Braşov.

Compania estimează pentru anul acesta depăşirea pragului de 1 miliard de euro cifră de afaceri. În 2014 compania a raportat afaceri de aproximativ 915 milioane de euro.  

 


Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...