Audit american pentru ridicarea vizelor. Maior vrea să-i convingă că măsura ar fi un plus pentru securitatea şi economia SUA

Departamentul american Homeland Security ar putea trimite în România specialiști pentru a verifica modul în care se face controlul la frontiere, securitatea aeroporturilor, dar și comunicarea dintre serviciile speciale. Poate fi ultima etapă în procesul de ridicare a vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA. Declarația a fost făcută de George Cristian Maior, ambasadorul român la Washington, într-un interviu acordat TVR.
Economica.net - sâm, 02 sept. 2017, 13:21
Audit american pentru ridicarea vizelor. Maior vrea să-i convingă că măsura ar fi un plus pentru securitatea şi economia SUA

Ambasadorul la Washington a vorbit într-un interviu acordat TVR despre relațiile cu SUA, despre cooperarea militară și a serviciilor speciale, dar și despre declarațiile pripite ale unor lideri de la București, care ar putea influența parteneriatul.

Întrebat ce a văzut în România administrația republicană și nu a văzut administrația democrată, George Maior a amintit că în timpul președintelui Barack Obama a fost luată decizia de dislocare a scutului antirachetă pe teritoriul nostru, „un proiect strategic major în relația cu SUA”.

„E adevărat că în tradiția relațiilor cu administrațiile republicane a existat o preocupare mai pregnantă și pentru zona strategică, pentru rolul statelor în asigurarea securității regionale și globale pentru problemele de apărare. Vedem acest lucru istoric. Pe de altă parte, există, vedeți, foarte multe provocări. Lumea democratică, Alianța Nord-Atlantică, aliații din lumea aceasta a comunităților democratice trebuie să coopereze mai intens pe toate aceste paliere de securitate – militar, informații – pentru a asigura o structură de pace mai profundă în fața unor provocări imense – de la terorism, până la, vedeți, chestiuni de proliferare – uitați ce se întâmplă în Coreea de Nord. Și toate aceste chestiuni obligă să ne apropiem, să comunicăm și să luăm decizii strategice”, a explicat diplomatul.

Întrebat ce le răspunde scepticilor care reclamă că vom cumpăra arme de multe miliarde de dolari ca ‘preț al prieteniei’, Maior a subliniat: „Nu este niciun preț și nu trebuie văzută mercantil această chestiune. Este un aspect pe care îl facem, o chestiune pe care o realizăm pentru propria noastră securitate în primul rând. Pentru interesul nostru național. Nu există niciunde, nicăieri în lume, securitate națională pe gratis. Și cu cât vrei să fii mai sigur, cu cât vrei să protejezi cetățenii mai bine, cu cât vrei să proiectezi până la urmă și o forță a statului în plan regional și global, cu atât trebuie să fii mai bine dotat în sens militar, să ai servicii de informații moderne și eficiente, această latură hard a securității. Bineînțeles că este vorba și de una soft – de diplomație, de comunicare, de proiecție de putere cognitivă a statului. Dar cele două combinate îți dau un profil. Și noi trebuie să realizăm aceste lucruri pentru noi înșine”.

Pe 19 septembrie, ministrul Apărării de la București, Adrian Țuțuianu, se va întâlni cu secretarul american al Apărării, James Mattis.”O întâlnire foarte importantă – cred că nu a mai avut loc o întâlnire între cei doi miniștri ai Apărării de vreo 4 ani. Acuma este un punct de inflexiune, în sensul în care noi dorim să adâncim cooperarea pe zona apărării cu Statele Unite, în sensul în care să avansăm spre o postură România de descurajare inteligentă în această regiune volatilă din punct de vedere al securității”, subliniază Maior.

„Să nu uităm, Crimeea este la mai puțin de 300 de km de granițele noastre. În Crimeea are loc un proces foarte semnificativ, serios, de militarizare. Noi trebuie, la rândul nostru, să răspundem inteligent pentru a arăta că România, deși dorește dialog, trebuie să opereze în echilibrarea acestei situații la Marea Neagră, inclusiv din postura aceasta a apărării. Și cred că acesta este mesajul strategic cu care va veni ministrul Apărării – întărirea pe toate planurile a cooperării militare cu principalul nostru aliat în domeniul securității – Statele Unite”.

Când se vor ridica vizele?

„Acest lucru nu este, după părerea mea, fair din partea partenerului american și nu mă feresc s-o spun. Eu le-o spun și în discuții, pentru că, într-adevăr, participăm în Afganistan, suntem a patra forță, am realizat atâtea lucruri în planul securizării frontierelor”, arată George Maior. „Avem un schimb de informații și operațiuni comune cu serviciile americane foarte eficiente, care au dus la salvarea inclusiv de vieți omenești. Toate aceste eforturi, care sunt și eforturile noastre, mai ales că noi suntem, știți foarte bine, extrem de deschiși și la nivelul opiniei publice pentru America și pentru cetățenii americani care nu au nevoie de vize să călătorească în România, acest lucru ar trebui făcut și pentru români. Eu în fiecare zi aproape ridic această chestiune – fie în discuții la Congres, fie la Homeland Security”, a adăugat ambasadorul României în SUA.

„De exemplu, ideea este de a convinge Homeland Security, acest departament de securitate internă foarte puternic din Statele Unite de a veni în România cu o evaluare, cu o vizită de evaluare, pe felul exemplar în care noi ne îndeplinim responsabilitățile de securitate. Lucru care ar fi și în beneficiul Americii – să înțeleagă că ridicarea vizelor este un plus pentru securitatea Americii chiar în acest context. Pentru români, vorbesc. Nu ați văzut la noi fenomen terorist pe teritoriul național. Credeți că acest lucru s-a realizat doar pentru că nu suntem țintă? Nu. Vă spun eu, pentru că lucrează niște oameni în anonimat pentru apărarea teritoriului din acest punct de vedere și-o fac foarte bine. Deci premisele pentru America ar fi să înțeleagă că și ea va avea de câștigat – și economic, și în planul securității pentru ridicarea vizelor”, a ținut să sublinieze George Maior în acest context.

 

Te-ar mai putea interesa și
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Situație foarte gravă în plin val patru. Mai sunt în România doar 12 paturi ATI libere pentru bolnavii COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică informează că, potrivit datelor existente în aplicaţia alerte.ms, la nivel naţional există sâmbătă 1.251 de paturi de ATI destinate pacienţilor COVID-19,......
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ...
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...