Austria a confirmat şi preşedinţiei spaniole a UE acordul „Schengen Air” cu România şi Bulgaria, dar negocierile asupra dosarului continuă

Austria a trimis vineri seara preşedinţiei spaniole a UE un text, obligatoriu din punct de vedere juridic, prin care îşi confirmă acordul cu România şi Bulgaria cu privire la "Schengen Air", intrarea fără controale la frontierele aeriene, relatează sâmbătă APA.
AGERPRES - sâm, 30 dec. 2023, 20:51
Austria a confirmat şi preşedinţiei spaniole a UE acordul

Potrivit Ministerului de Interne de la Viena, acordul trebuie aprobat de toate statele membre ale UE înainte ca acesta să poată fi pus în aplicare. Prin urmare, cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, deoarece programele de zbor vor fi modificate în această lună. În acelaşi timp, Ministerul de Interne austriac a precizat că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen fără frontiere şi, prin urmare, nu există un termen.

Într-un briefing susţinut joi la Consiliul de Miniştri, premierul bulgar, Nikolai Denkov, a spus că, până în prezent nu a fost precizată nicio dată privind aderarea Bulgariei la Schengen, inclusiv cu frontierele terestre, nici cu România, nici cu Austria, nici în cadrul negocierilor cu Comisia Europeană, potrivit BTA.

Denkov a precizat că Austria doar s-a angajat să continue negocierile privind momentul în care Bulgaria şi România vor fi acceptate ca membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen. El a afirmat că în cursul discuţiilor nu a existat ideea de a separa Bulgaria şi România în procesul de aderare la Schengen.

Premierul bulgar a mai spus că există o problemă reală în Austria, deoarece un număr mare de migranţi sosesc în ţară fără a fi înregistraţi în prealabil. Austria ajută Bulgaria, dar şi alte ţări de frontieră, îndemnând Comisia Europeană să ajute aceste ţări cu fonduri, mijloace tehnice, experţi de la Frontex şi alte instituţii europene, a spus Denkov.

Interesul Bulgariei coincide cu cel al Austriei, deoarece şi Bulgaria doreşte să îşi consolideze frontierele externe, a adăugat el. Denkov a subliniat că şi Austria a aderat la Schengen în două etape, la fel ca şi Bulgaria.

Şeful guvernului de la Sofia a subliniat, de asemenea, că nu se preconizează o relaxare la trecerea frontierei terestre dintre Bulgaria şi România, deoarece trebuie efectuate controale stricte.

„Mai multe instituţii au un rol de jucat pentru a obţine un rezultat favorabil. Aş dori să subliniez în special rolul Adunării Naţionale, care în ultimele luni a adoptat o serie de legi aşteptate de ani de zile, care erau legate de aşteptările Olandei şi ale Comisiei Europene de a stabili statul de drept în Bulgaria”, a declarat Denkov. Potrivit acestuia, fără aceste legi, veto-ul Olandei nu ar fi fost ridicat.

„Este un principiu al cabinetului nostru de a nu oferi informaţii înainte de încheierea negocierilor pe diverse teme, care sunt complexe şi importante. Întrucât guvernul român a furnizat presei sale, şi, prin urmare, presei noastre, o parte din informaţiile privind negocierile în curs, am decis să spunem ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile şi săptămâni”, a spus premierul bulgar.

El a precizat că vicepremierul şi ministrul de externe Maria Gabriel, împreună cu Ministerul de Interne, au jucat, de asemenea, un rol cheie în negocieri. Gabriel şi ministrul de interne Kalin Stoianov au fost, de asemenea, prezenţi la briefing.

Gabriel a declarat în cadrul briefingului că la sfârşitul lunii martie vor fi ridicate controalele la frontierele aeriene şi maritime, iar în etapa următoare vor fi ridicate şi controalele la frontierele terestre.

Ea a spus că ultimele zile au fost culminante, nu numai datorită tuturor anilor de muncă grea, lunilor de perseverenţă şi rezultatelor, ci şi datorită numeroaselor ore intense de negocieri asupra detaliilor încă din 22-23 decembrie şi a negocierilor reînnoite din 26 decembrie.

„Este important ca 2024 să fie anul în care vom continua să arătăm rezultate şi, în cooperare cu Austria, să trecem la următoarea fază, care să includă şi frontierele terestre”, a subliniat Gabriel. ”Continuăm să lucrăm foarte activ cu partenerii noştri din Austria, România, Comisia Europeană, Preşedinţia spaniolă, precum şi cu Secretariatul General şi Serviciul Juridic al Consiliului pentru o decizie privind aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România”, a spus vicepremierul bulgar.

Premierul Marcel Ciolacu anunţase de joi că România are un acord politic cu Austria în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, maritim şi aerian

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...